Βιβλιοπαρουσίαση: Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου: “Εκκλησιαστικοί Αναβαθμοί”

Εξεδόθη το νέο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου που φέρει τον τίτλο “Εκκλησιαστικοί Αναβαθμοί, προκλήσεις και προσκλήσεις στην νέα χιλιετία”.

Το βιβλίο περιέχει τα εξής κεφάλαια:

Εκκλησιαστικοί ΑναβαθμοίΕισαγωγικά, 1. “Η γοητεία του να είσαι νέος και Ορθόδοξος Χριστιανός”, 2. Χρειαζόμαστε την ταυτότητά μας στην Ενωμένη Ευρώπη; 3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτιστική μας παράδοση, 4. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ως παράγοντας αγωγής στους νέους, 5. Η ηθική διάσταση των νέων τεχνολογιών και ο ρόλος της Παιδείας μας, 6. Μια μορφή ευζωΐας και ευθανασίας, 7. Προγράμματα στήριξης κοινωνικά ευπαθών ομάδων, 8. Εκκλησία και αθλητισμός, 9. Η Εκκλησία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, 10. Ορθοδοξία, Ισλάμ, Δύση, 11. “Η Πόλις εάλω”, αλλά και ζή, 12. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης εκφραστής της Ορθοδόξου εκκλησιαστικής Παραδόσεως, 13. Ορθοδοξία και Πουριτανισμός στο έργο του Παπαδιαμάντη και του Καζαντζάκη, 14. Η Ποιμαντική της Εκκλησίας, 15. Θεολογία και ποιμαντική, 16. Η θεολογία της λειτουργικής αναγεννήσεως, 17. Λατρεία και Ρωμηοσύνη, 18. Η ανάγνωση των ευχών της θείας Λειτουργίας, 19. “Ο εμός έρως εσταύρωται”.

Αντί άλλης παρουσιάσεως, δημοσιεύουμε εν συνεχεία την εισαγωγή του Σεβασμιωτάτου συγγραφέως:

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία, ως Σώμα Χριστού, εργάζεται στο παρόν προσπαθώντας να αγιάση τον άνθρωπο και να ανακαινίση την κτίση, αλλά πορεύεται προς το μέλλον, προς τα έσχατα, την Βασιλεία του Θεού. Δεν παραμένει στο παρόν, αλλά προχωρεί προς το πλήρωμα του ιστορικού χρόνου. Όμως, αυτή η πορεία γίνεται κάτω από την έμπνευση και την καθοδήγηση των εσχάτων, αφού τα έσχατα δεν είναι το τέλος της ιστορίας, αλλά η έλευση της Βασιλείας του Θεού μέσα στην ιστορία. Ο Χριστός είναι το πλήρωμα των πάντων, ένωσε στην υπόστασή Του το κτιστό με το άκτιστο, το θνητό με το αθάνατο, το παρόν με το μέλλον, την ιστορία με την λεγομένη μεταϊστορία, η οποία είναι η πραγματική ιστορία της Εκκλησίας.

Έτσι, η Εκκλησία διαλέγεται με τον κόσμο, με τον παρόντα χρόνο και χώρο, αλλά μέσα από την προοπτική της Βασιλείας του Θεού, δηλαδή του ανακαινισμένου χώρου και χρόνου. Κρίνει την ιστορία και την ανακαινίζει. Δημιουργεί δική της ιστορία, αφού η εκκλησιαστική ιστορία στην πραγματικότητα είναι τα Συναξάρια των αγίων, ενώ η ζωή και η διδασκαλία τους είναι το περιεχόμενο αυτής της εκκλησιαστικής ιστορίας.

Είναι επόμενο, η Εκκλησία, εφ’ όσον εργάζεται στον ιστορικό χρόνο και χώρο, να δέχεται προκλήσεις από αυτόν και να απαντά στις προκλήσεις αυτές. Οι ποιμένες είναι υποχρωμένοι να δέχωνται τα μηνύματα των καιρών και να ανταποκρίνωνται σε αυτά. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν, μπαίνοντας στον 21ο αιώνα και την νέα χιλιετία, δεχόμαστε πολλές προκλήσεις, πολλούς πειρασμούς. Και είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε. Το κατά πόσον, ως μέλη της Εκκλησίας, απαντούμε σωστά σε αυτές τις προκλήσεις και κατά πόσον είμαστε συντονισμένοι στο "πνεύμα" της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα το κρίνουν οι "νούν Χριστού έχοντες".

Στο παρόν βιβλίο δημοσιεύονται μερικές τέτοιες προκλήσεις που δέχθηκα τον τελευταίο καιρό. Τα θέματα, τα οποία αναπτύσσονται είναι δοσμένα, δηλαδή μου δόθηκαν από τους διαφόρους διοργανωτές Συνεδρίων και ομιλιών για να τα επεξεργασθώ. Δεν ήταν δικές μου προτιμήσεις, αλλά απαντήσεις σε προσκλήσεις και προκλήσεις.

Ονομάσθηκε το βιβλίο αυτό "Εκκλησιαστικοί αναβαθμοί", γιατί περιλαμβάνει κείμενα τα οποία εκφωνήθηκαν και δημοσιεύθηκαν στην αρχή της νέας χιλιετίας και του 21ου αιώνος, που είναι τρόπον τινα οι αναβαθμοί της νέας αυτής χρονικής περιόδου. Είναι δε άγνωστο τί θα συναντήση η Εκκλησία την νέα αυτή χρονική περίοδο. Το βέβαιο είναι ότι πάντοτε θα νικά, γιατί η Κεφαλή της ο Χριστός είναι ο νικητής του θανάτου, "ο ών και ο ήν και ο ερχόμενος" (Αποκ. α', 4 και ια', 17).

Χρειάζεται προσοχή και προσευχή, ώστε όλοι εμείς, τα μέλη της Εκκλησίας, να κατευθυνόμαστε από την κεφαλή μας, που είναι ο Χριστός. Τα όσα ισχυριζόμαστε να μην είναι δικοί μας στοχασμοί, αλλά κατεύθυνση που πρέπει να λαμβάνουμε από τον νού μας, που είναι ο Χριστός. Έτσι πρέπει να ερμηνεύσουμε το του Αποστόλου Παύλου: "ημείς δε νουν Χριστού έχομεν" (Α' Κορ. 2, 16). Το μαρτύριο του Ορθοδόξου ποιμένος είναι κατά πόσον εκφράζει το θέλημα του Χριστού, κατά πόσο συνδέονται με την ζωή του τα προφητικά λόγια: "Λάλει Κύριε ότι ο δούλος σου ακούει" και "Τάδε λέγει Κύριος".

Έγραφα στην Ναύπακτο την ημέρα του Πάσχα του έτους 2003 (27 Απριλίου)

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος”.

Να σημειώσουμε δε ακόμη πώς το βιβλίο αφιερώνεται από τον Σεβασμιώτατο συγγραφέα “Στον αγωνιστή και ιεροπρεπή αείμνηστον Ιεράρχη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Κυρό Σεβαστιανό, που με τον τρόπο της κοιμήσεώς του έδειξε το μεγαλείο της ψυχής του, ευγνωμόνως αφιερώνω το παρόν για όσα με ευεργέτησε κατά τα μαθητικά και φοιτητικά μου έτη”.

Το νέο βιβλίο είναι μια έκδοση της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου - Πελαγίας,  πωλείται σε όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία.

Τηλέφωνο παραγγελιών 2261035135, πρωϊνές ώρες, και FAX 2261039201.

Ετικέτες: Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 1477

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance