“Αθλητική και Πνευματική Άσκηση...”

“Αθλητική και Πνευματική Άσκηση...”Με θέμα “Αθλητική και Πνευματική Άσκηση, το σώμα στον Αθλητισμό και στην Ορθόδοξη Πνευματικότητα” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, το δεύτερο Αθλητικό Συνέδριο στελεχών Νεότητος, που διοργάνωσε με την ευθύνη της Συνοδικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο Συνέδριο προήδρευσε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου μεταξύ άλλων τόνισε ότι “Η ιεράρχηση του σώματος και της ψυχής ως αξιών και οι αρετές που πρέπει να μας κοσμούν ώστε να μην αστοχήσουμε στη ζωή μας είναι βασικό στοιχείο του βίου μας και ότι όλοι μας, ανεξάρτητα από το διακόνημα που έχει αναλάβει ο καθένας μας στην κοινωνία, πρέπει να είμεθα αγωνιστές της ζωής και ασκητές του σώματος και της ψυχής. Και ο Κύριος θα μας στέψει με το στεφάνι της νίκης, αφού τιμίως και ευσυνειδήτως αγωνισθήκαμε. Για την επιτυχία του σκοπού αυτού ας μην ξεχνάμε ποτέ πώς η μεγαλύτερη των αρετών μαζί με την αγάπη είναι η διάκριση. Ας μην ξεχνάμε ποτέ πώς ό,τι αφορά στην ψυχή είναι αθάνατο και αυτό κυρίως πρέπει να φροντίζουμε”. Και κατέληξε “Στους αγώνες αυτούς για όλους μας είναι μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε το ελληνοχριστιανικό μας ήθος, την πλούσια Παράδοση και Κληρονομιά μας και να γίνουμε οι κύριοι συντελεστές στο να αποβούν ιστορικός σταθμός για κάτι πιο ηθικό, πιο έντιμο, πιο λιτό, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς εκμετάλλευση, όπως το θέλησαν οι θεμελιωτές των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων”.

Αίσθηση στην εισήγηση (βλ. σελ. 10 αυτού του τεύχους) του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Προέδρου της διοργανώτριας Συνοδικής Επιτροπής, προκάλεσε η αναφορά του σε κείμενο του αγίου Νεκταρίου σχετικό με την ίδρυση γυμναστικών συλλόγων στην Ελλάδα, μετά από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Ο άγιος Νεκτάριος με διάκριση προτρέπει να βοηθηθούν οι σύλλογοι αυτοί, τονίζοντας την σύμμετρη άθληση του σώματος και της ψυχής.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο προπονητής Μπάσκετ της Εθνικής Ομάδος κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο το Μακαριώτατο, όσο και την Ιερά Σύνοδο, για το ενδιαφέρον τους για τον αθλητισμό, γεγονός που δείχνει πώς η Εκκλησία αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε επίσης από την Εκκλησία “νά αγκαλιάση και να ενισχύση τον δύσκολο αυτό άθλο, στον οποίο επιδοθήκαμε και τον οποίο χρόνια διακονούμε. Δώστε μας τα φώτα και τα φόντα εκείνα που χρειάζονται για να καλύψουμε τα πνευματικά κενά του σημερινού ελληνικού αθλητισμού. Δώστε μας τα κατάλληλα εργαλεία και τις πνευματικές προϋποθέσεις, για να καλύψουμε τις τρύπες που αφήνει σήμερα πίσω του ο παγκόσμιος επαγγελματικός αθλητισμός. Καλύψτε με την πνευματική σας πείρα και την ορθόδοξη θεολογία την σημερινή μονομερή σωματική γυμνασία με την πνευματικότητα που της χρειάζεται”. Ο κ. Ιωαννίδης εντυπωσίασε με την εισήγησή του. Ομολόγησε ότι το κείμενό του το έδωσε να το μελετήσουν, πριν το ανακοινώσει, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης, καθώς και ο πνευματικός του π. Φιλάρετος.

Ακολούθως έλαβε το λόγο ο Α. Σταλίκας, Ερευνητής Κλινικός-Αθλητικός Ψυχολόγος (ΕΚΑΕ-ΟΑΚΑ) που ανέπτυξε το θέμα “Αθλητισμός ή Πρωταθλητισμός” και αναφέρθηκε στο τί είναι αθλητισμός, υψηλός αγωνιστικός αθλητισμός, μαζικός αθλητισμός, και άσκηση για όλους. Τέλος εισήγηση έκανε και ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτ. κ. Αντ. Καλλιγέρης, με θέμα “Η θεολογική βάση του εύ αγωνίζεσθαι”.

Σε μια παρέμβασή του ο παριστάμενος Υφ. Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, κ. Γ. Λιάνης εξήρε την ενεργό συμμετοχή της Εκκλησίας στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, και υιοθέτησε απολύτως την παρατήρηση του κ. Γιάννη Ιωαννίδη ότι ο Μ. Θεοδόσιος καταργώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους έσωσε από τον περαιτέρω ευτελισμό στον οποίο είχαν περιπέσει.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου είχε συζήτηση με τους Ολυμπιονίκες κ. Ν. Κακλαμανάκη, ο οποίος είπε ότι προσεύχεται πριν τους αγώνες και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πνευματικό αγώνα που έκανε να αφεθεί στο θέλημα του Θεού, τον κ. Βαλέριο Λεωνίδη, ο οποίος μίλησε για τη σχέση του με τον Χριστό, που τον βοηθεί να ξεπερνά τις δυσκολίες, και τον προπονητή κ. Βασίλη Κοκκόλη, ο οποίος δήλωσε ότι από τη μακρά προπονητική του εμπειρία γνωρίζει πώς όλοι οι αθλητές προσεύχονται και ζητούν την βοήθεια του Θεού όταν άγωνίζονται.

Από όλες τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις έγινε φανερό ότι η Εκκλησία ευνοεί την σύμμετρη άθληση, αλλά όχι την βιομηχανία του πρωταθλητισμού. Ανησυχεί για την χρήση από ορισμένους πρωταθλητές μας ανατολικών πρακτικών για αυτοσυγκέντρωση και επιθυμεί να προβάλλη σ’ αυτούς την ορθόδοξη νοερά άθληση. Φάνηκε επίσης ότι το μεγάλο εθνικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων είναι για την Εκκλησία μία ποιμαντική πρόκληση και ένας πειρασμός.

Στο Συνέδριο παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων, Κυθήρων κ. Κύριλλος, Γλυφάδος κ. Παύλος, Θήρας κ. Επιφάνιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

  • Προβολές: 1438

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance