Νέα Βιβλία: Μνήμη Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς 1922-2002 - Μικρὰ Φιλολογικὰ Α'

Μνήμη Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς 1922-2002 (80 Χρόνια)

Οι εισηγήσεις μιας ημερίδας με θέμα: “Μικρασιατική καταστροφή 1922-2002 (80 χρόνια)”, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2002 στη Λιβαδειά, εκδόθηκαν από το Ιερό Προσκύνημα “Άγιος Ρηγίνος ο Λεβαδεύς” σε έναν μικρό τόμο.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος, δίνοντας σε λίγες γραμμές την σημασία του θέματος, σημειώνει: “Περισσότερο από τις ένδοξες ιστορικές στιγμές, οι εθνικές συμφορές και καταστροφές διδάσκουν και φρονηματίζουν τον λαό. Οι μαύρες επέτειοι, αν και απωθημένες στο βάθος του συλλογικού ασυνειδήτου, μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν αφορμές ουσιαστικής αυτοκριτικής, για την αποτροπή νέων δυσάρεστων περιπετειών στο μέλλον”.

Ο ένας από τους επιμελητές της εκδόσεως, ο Αρχιμ. Αλέξιος Σαμαρτζής (ο άλλος επιμελητής είναι ο Δρ. Νικόλαος Κελέρμενος), στην εισαγωγή του επισημαίνει: “Απαιτείται, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να γνωρίσουμε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πραγματική τους διάσταση. Χρειαζόμαστε τη νηφάλια, σοβαρή, επιστημονική κριτική και αποτίμηση αυτών των γεγονότων, ώστε να αρχίσει να απομακρύνεται το νέφος της σύγχυσης, της ασάφειας, της συγκάλυψης και της οργιώδους φαντασίας που προκαλούν η άγνοια, ο φανατισμός και η προκατάληψη”. Αυτό πετυχαίνουν εν πολλοίς οι εισηγήσεις που δημοσιεύονται στον τόμο.

Συγκεκριμένα στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εισηγήσεις: 1) του διδάκτορα της ιστορίας Βλάση Αγτζίδη, με θέμα: “Η Μικρασιατική Καταστροφή”, 2) του συγγραφέα Δημήτρη Μαυρίδη, με θέμα: “Η Καταστροφή του Ανατολικού Ελληνισμού” και 3) του Αρχιμ. Δοσιθέου Καστόρη, με θέμα: “Ο Σμύρνης Χρυσόστομος: Η προσωπικότητα, το έργο και το μαρτυρικό του τέλος”. Το βιβλίο κλείνει με την τελευταία επιστολή που έγραψε ο Χρυσόστομος Σμύρνης, στις 25 Αυγούστου 1922, με παραλήπτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στην οποία περιγράφεται η τραγική κατάσταση του ελληνισμού της Σμύρνης και με ευθύτητα διατυπώνονται οι ευθύνες που είχε και ο ίδιος ο Βενιζέλος για την κατάσταση αυτή, αλλά και ο τρόπος που θα μπορούσε μόνον αυτός να συντελέση στην διόρθωση των πραγμάτων, έστω εκείνη την ύστατη ώρα. Στο συναισθηματικό διάκοσμο του βιβλίου βοηθούν πολύ οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες που καλύπτουν τις τελευταίες σελίδες του.

Κλείνοντας πρέπει να σημειώσουμε ότι στο βιβλίο αυτό επιτυγχάνεται μια συνοπτική περιγραφή της τραγωδίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, με διάθεση φωτισμού όλων των σκοτεινών πτυχών που μας πονάνε. Γι’ αυτό αποτελεί μια καλή εισαγωγή στην ευρύτερη μελέτη του θέματος.

Μικρὰ Φιλολογικὰ Α'

Ο κ. Απόστολος Ζορμπάς, Διευθυντής του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου, με διδακτορική διατριβή πάνω στο έργο του Παπαδιαμάντη και με συχνή αρθρογραφική παρουσία σε φιλολογικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες, συγκέντρωσε σε ένα μικρό τόμο σύντομες φιλολογικές μελέτες, οι οποίες σαν κοινό τόπο έχουν βιβλία και δημοσιεύματα, που έχουν σχέση με την φιλολογική παραγωγή της Ναυπακτίας. Μέσω, βέβαια, των Ναυπακτίων συγγραφέων περνούν από τις σελίδες του βιβλίου και άλλοι συγγραφείς, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Καρκαβίτσας, ο Κλ. Παράσχος, ο Χρ. Βακαλόπουλος κ.ά. Πρωτεύουσα θέση όμως έχουν οι Ναυπάκτιοι: Γ. Αθάνας, Γ. Βλαχογιάννης, Θ. Παπαθανασόπουλος, Γ. Βαρδακουλάς, Άσπα Ξύδη, οι αδελφοί Σταματίου κ.ά.. Μέσα από τις σύντομες αναλύσεις των έργων τους και την αντιμετώπιση κάποιων επιμέρους προβλημάτων των εκδόσεών τους έχει την αίσθηση κανείς ότι επικοινωνεί με όλη τη νεοελληνική λογοτεχνική παραγωγή της Ναυπακτίας.

Τα κείμενα του τόμου χαρακτηρίζονται από περιεκτικό λόγο και επιστημονική σοβαρότητα, χωρίς να γίνονται δύσκολα για έναν μη ειδικό αναγνώστη· αντίθετα του προκαλούν το ενδιαφέρον. Η βιβλιογραφική παραπομπή, η διερεύνηση της πηγής, η ερμηνεία της λέξης μέσα από τα λεξικά, αλλά και μέσα από την λαϊκή χρήση της στο χωριό του συγγραφέα κάνουν τα κείμενα ενδιαφέροντα για τον οποιοδήποτε φιλοπερίεργο αναγνώστη.

Η περιδιάβαση του κ. Απ. Ζορμπά μέσα στη φιλολογική παραγωγή της Ναυπακτίας κλείνει με σύντομα βιογραφικά των συγγραφέων στών οποίων το έργο αναφέρεται.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τόμος κυκλοφόρησε με χορηγία του κ. Περικλή Θεοφάνη.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 1580

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance