Κωνσταντινούπολη - Αθήνα

“...πράγματι το Πατριαρχείο, όχι μόνο πριν την επανάσταση του 1821, αλλά και μετά από αυτήν, διαπνεόταν από μια άλλη αντίληψη, διακατεχόταν από την μεγάλη ιδέα της Ρωμηοσύνης... Δεν μπορεί να ταυτισθή με μικροεθνικές, εθνικιστικές και ρατσιστικές νοοτροπίες.

Δυστυχώς, όμως, μερικοί “ελλαδικοί” δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν με αυτόν τον τρόπο τις κατά καιρούς ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και γι’ αυτό σκανδαλίζονταν από την στάση των Πατριαρχικών... Πρέπει, όμως, να το καταλάβουμε ότι ο ελληνισμός δεν μπορεί να περικλεισθή και να εκφρασθή πλήρως από τον ελλαδισμό, και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να εκτιμηθή μέσα από μια ηθικιστική και φυλετική προοπτική.

Όλα αυτά εγράφησαν για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος, για να μην είμαστε επιπόλαιοι, όταν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως φιλοτουρκικές. Είναι κρίμα, και θα τολμούσα να πω έγκλημα εναντίον της αληθείας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει μια ολόκληρη ιστορία εθνικών αγώνων και προσφορών. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι κατά καιρούς ελληνικές κυβερνήσεις δεν πρέπει να δημιουργούν προσκόμματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην μεγάλη του αποστολή, ούτε και να θέλουν να το περικλείσουν σε μικροσκοπιμότητες. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει να επιτελέση μεγάλο έργο, καθώς επίσης, ότι και οι πολιτικοί μας θα πρέπη να πάρουν μαθήματα, από τον τρόπο που χειρίζονται οι Πατριαρχικοί τα διάφορα θέματα, γιατί, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει κληρονομήσει την πείρα μιας μεγάλης παράδοσης, η Αθήνα υστερεί σημαντικά.

Βλέπω το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσα από την προοπτική της Ρωμηοσύνης, δηλαδή του οικουμενικού ελληνισμού και της Ορθοδόξου πίστεως. Κάθε αλλοίωση αυτών των μεγεθών δημιουργεί προβλήματα στην μεγάλη του αποστολή. Μέσα από αυτήν προοπτική πρέπει όλοι να το σεβόμαστε”

Μητροπ. Ναυπάκτου Ιεροθέου: "Οικουμ. Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος"

  • Προβολές: 1094

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance