Εἰδήσεις Ὀκτωβρίου 2003

2ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου

Από 17 έως 19 Οκτωβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο το 2ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου “Μίκης Θεοδωράκης”, το οποίο διοργάνωσε η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπάκτου, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.

Την πρώτη μερα του Φεστιβάλ, στο κλειστό γυμναστήριο Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου στην οποία ο Μίκης Θεοδωράκης ανακηρύχθηκε ομόφωνα επίτιμος δημότης Ναυπάκτου. Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, τον οποίο ακολούθησε στο βήμα ο γνωστός δημοσιογράφος και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, που ανέπτυξε το θέμα: “Έντεχνο Λαϊκό Τραγούδι”. Στο μουσικό μέρος της πρώτης μέρας η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, υπό την διεύθυνση του Τοντόρ Καμπακτσίεφ και συνοδεία ορχήστρας απέδωσε τα έργα του Μ. Θεοδωράκη: “Επιφάνεια Αβέρωφ”, σε ποίηση Γ. Σεφέρη και “Πνευματικό Εμβατήριο”, σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού.

Την δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα, πραγματοποιήθηκε το διαγωνιστικό μέρος του, στο οποίο διαγωνίστηκαν 17 χορωδίες απ’ όλη την Ελλάδα, αποδίδοντας χορωδιακά έντεχνα λαϊκά τραγούδια. Το πρώτο βραβείο μοιράστηκαν η “Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας” και η χορωδία “Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής”. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην χορωδία Πρέβεζας “Αρμονία” και το τρίτο στην χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Ναυπάκτου συναυλία της Μαρίας Φραντούρη και του Πέτρου Πανδή. Παρουσιαστής όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ήταν ο Κ. Κωτούλας.

Το 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου απέδειξε ότι η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου είναι ένας δυναμικός πολιτιστικός παράγοντας της πόλης, ο οποίος όταν βρίσκη την συμπαράσταση των αρχών δημιουργεί πολιτιστικά γεγονότα μεγάλης εμβέλειας.

Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Ψυχοθεραπεία και Ορθόδοξη Θεολογία”

Πραγματοποιήθηκε στις 1-5 Οκτωβρίου ε.έ., στο Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Ορθόδοξη Θεολογία και Ψυχοθεραπεία - συγκλίσεις και αποκλίσεις”.

Την ευθύνη για την διοργάνωση του Συνεδρίου είχε Επιτροπή αποτελουμένη από τους κ. Δ. Κυριαζή, π. Στ. Κοφινά, π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, κ. Κ. Εμμανουηλίδη και π. Βασίλειο Θερμό, απευθυνόταν δε σε Κληρικούς, θεολόγους, ψυχοθεραπευτές, ψυχαναλυτές, ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν και οι Σεβ. Μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννης με θέμα εισήγησης “Οντολογία και Ψυχολογία: Θεολογική Προσέγγιση” και Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, με θέμα “Η Ορθόδοξη Νηπτική Θεολογία της Εκκλησίας ως μέθοδος θεραπείας”. Τα επί μέρους κεφάλαια της εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου ήταν τα εξής: 1. Ορθόδοξη νήψη και ησυχία 2. Τα πλαίσια της ορθοδόξου θεολογίας 3. Μερικά ενδεικτικά κείμενα των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας 4. Ένας σύγχρονος θεραπευμένος άνθρωπος (αναφέρθηκε στον αγιασμένο Γέροντα π. Πορφύριο) 5. Η ορθόδοξη θεολογία σε σχέση με την υπαρξιακή ψυχολογία του άίήήηη και την σύγχρονη νευρολογία και ψυχιατρική.

Οι εισηγήσεις που ακούσθηκαν στο Συνέδριο θα δημοσιευθούν στα εκδοθησόμενα Πρακτικά.

Επέτειος Ναυμαχίας

Εορτάσθηκε στην Ναύπακτο η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου με πολλές και ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπάκτου.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών που διήρκησαν μία εβδομάδα η Ιερά Μητρόπολη διοργάνωσε μουσική εκδήλωση με την Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής Αιγίου “Άγιος Ιωάννης Κουκουζέλης”. Η εκδήλωση έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και άφησε άριστες εντυπώσεις στους ακροατές. Αξίζουν συγχαρητήρια στους χορωδούς και τον χοράρχη κ. Θεοδωρακόπουλο.

Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου μετά την θεία Λειτουργία εψάλη δοξολογία και ακολούθησε λιτανεία μέχρι το λιμάνι, όπου εψάλη τρισάγιο και ρίφθησαν στεφάνια στην θάλασσα.

Δημήτριος Σουκαράς

Πέρασαν έξι μήνες από την εις Κύριον εκδημία του αγιογράφου Δημητρίου Σουκαρά. Ο αείμνηστος ήταν γνωστός στην Ναύπακτο και στην ευρύτερη περιοχή για τις αγιογραφίες του σε αρκετούς Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας.

Ο μακαριστός κατέλειπε μνήμη ευσεβούς, απλού και καλόκαρδου ανθρώπου και αγιογράφου, που έκανε την δουλειά του με όρεξη και μεράκι.

Ο άνθρωπος φεύγει από τον κόσμον αυτό, αλλά τα έργα του μένουν. Έτσι, και τα έργα του μακαριστού αδελφού μας Δημητρίου Σουκαρά θα παραμένουν στους Ναούς για να μας τον θυμίζουν.

Αγαπητέ και αλησμόνητε φίλε Δημήτρη, αιωνία σου η μνήμη.

***

Σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Radikal με τους τίτλους “δικάζεται ο Πατριάρχης Φαναρίου” (πρώτη σελίδα) και “Η αγωγή κατά του Βαρθολομαίου”, γίνεται ευρεία αναφορά στη δικάσιμο της υπόθεσης καταγγελίας που υπέβαλαν το “μέλος της Βουλγαρικής Εκκλησίας” Bujidar Cipof και ο “Αρχιπαπάς (Αρχιμανδρίτης) της Βουλγαρικής Εκκλησίας” Konstantin Kostof κατά του Πατριαρχείου.

Στο δημοσίευμα σημειώνονται ότι μετά τον αποσχηματισμό του Kostof από το Πατριαρχείο οι προαναφερθέντες κατέθεσαν καταγγελία στην Εισαγγελία κατά του Πατριαρχείου.

Μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν τις κατηγορίες ότι το Πατριαρχείο διεκδικεί τίτλο οικουμενικότητος (!) –σημειωτέον ότι ο τίτλος Οικουμενικός δόθηκε στον Πατριάρχη της Πόλης από την Δ' Οικουμενική Σύνοδο ήδη από το 451– και ότι ασκεί πίεση επί της (θρησκευτικής τους) κοινότητας για χρήση της ελληνικής γλώσσας στην λατρεία και όχι της τουρκικής (!). Κατόπιν των καταγγελιών, η Εισαγγελία του Φατίχ ζήτησε να δικαστούν ο “Πατριάρχης Φαναρίου και 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου” -βάσει του άρθρου 175 του Ποινικού Κώδικα- για διάπραξη του αδικήματος της “απαγόρευσης συμμετοχής ατόμων σε εκδηλώσεις λατρείας και σε θρησκευτικές τελετές, μιας εκ των θρησκειών” και με το αίτημα επιβολής ποινής φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 1 έτος.

Η συνήγορος των κατηγορουμένων Κεζμπάν Χατεμί υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι σε μία χώρα με κοσμικό καθεστώς (όπως η Τουρκία) δεν θα πρέπη να διεξάγεται δίκη για ένα θέμα που έχει εξ ολοκλήρου θεολογικό - θρησκευτικό χαρακτήρα.

Ορίσθηκε νέα δικάσιμος.

***

Στις 4 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τέλεσε τα εγκαίνια του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα Επίτροπος κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Ευρωβουλευτές, οι Μητροπολίτες Βελγίου, Γαλλίας, Ευμενείας και ο Επίσκοπος Σινώπης. Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών και η εκεί Ελληνική Κοινότητα.

***

“Η γνώση των ιστορικών δεδομένων διευκολύνει την κατανόηση του ειδικού προνομιακού καθεστώτος του Αγίου Όρους”, είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε στις 10-10-2003 η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με αφορμή το δεύτερο, μέσα στο 2003, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάργηση του αβάτου του Αγίου Όρους.

***

“Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα και η οποιασδήποτε μορφής λογοκρισία είναι απαράδεκτη· μάλιστα τιμωρείται ακόμη και με κάθειρξη. Το Σύνταγμα όμως, κατά τα φαινόμενα, παρακάμπτεται και η δίωξη της λογοκρισίας ατονεί όταν πρόκειται για κάτι που έχει σχέση με το Ισραήλ και γενικότερα με το εβραϊκό στοιχείο. Αυτή τη στιγμή η Γερουσία συζητεί πρόταση για να απαγορευθεί κάθε κριτική του Ισραήλ στα αμερικανικά Κολλέγια, Πανεπιστήμια και άλλα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Ο Γερουσιαστής Ρίκ Σαντόριουμ, τρίτος τη τάξει στην κομμουνιστική ιεραρχία των Ρεμπουπλικανών, ανακοίνωσε προ ημερών ότι πρόκειται να υποβάλει σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει κάθε κριτική του Ισραήλ εν ονόματι της “κατοχύρωσης της κοινωνίας έναντι της ιδεολογικής ποικιλομορφίας”. Κάθε κρατική ενίσχυση προς εκπαιδευτικά ιδρύματα θα διακόπτεται και οι χορηγίες ιδιωτών “θά αποθαρρύνονται καταλλήλως” αν διαπιστωθεί έστω και έμμεση κριτική της πολιτικής του Ισραήλ και της γενικής πολιτείας του εβραϊκού στοιχείου της Αμερικής. Η σχετική τροπολογία θα ενσωματωθεί στο βασικό νόμο περί Ανωτάτης Εκπαίδευσης, ο οποίος, πέραν των άλλων, επιμένει στην κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των πνευματικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ σε θέματα ιδεολογίας. Κατά τον Γερουσιαστή, κάθε κριτική του Ισραήλ αποτελεί "σαφή εκδήλωση αντισημιτισμού"”. (ΒΗΜΑ, Στάθης Ευσταθιάδης).

***

Το ποσό των 5.000 ευρώ θα αποστείλη η Εκκλησία της Ελλάδος στον Έλληνα Πρόξενο της Λιθουανίας με σκοπό να βοηθήση το Σχολείο ελληνικής γλώσσας που λειτουργεί εκεί.

***

“Revolve: The Complete New Testament”, έτσι ονομάζεται η μοντέρνα έκδοση της Καινής Διαθήκης υπό μορφήν περιοδικού στην Αμερική και απευθύνεται σε κορίτσια. Είναι μια έκδοση άνευ προηγουμένου. Βασίζεται στα διδάγματα της Βίβλου (δέν περιλαμβάνεται η Παλαιά Διαθήκη) και δίνει συμβουλές στις νεαρές Αμερικανίδες που είναι πιστές, σχετικά με την ένδυση και την σχέση των δύο φύλων! Για παράδειγμα γράφεται ότι μια κοπέλα πρέπει να προσεύχεται καθημερινά για τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη επιρροή! Όμως δεν διευκρινίζει ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι. Επίσης, οφείλουν να ελέγχουν το “θεϊκό περιεχόμενο” των αγοριών με τα οποία συναναστρέφονται! Ακόμα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι στον Χριστό δεν αρέσουν τα προκλητικά ρούχα! “Πρωτότυπο”, “αμφιλεγόμενο”, “συντηρητικό”, “πρωτάκουστο”, “προσβλητικό”, είναι οι χαρακτηρισμοί για το περιοδικό αυτό. Από περιέργεια και μόνο εκατομμύρια Αμερικανοί αγόρασαν σχεδόν όλα τα 44 εκατομμύρια αντίτυπα!!

***

Η “Αλληλεγγύη” της Εκκλησίας παραμένει στο Ιράκ, ενώ άλλοι ανθρωπιστικοί οργανισμοί αποχωρούν. Ο υπεύθυνος της “Αλληλεγγύης” π. Ιγνάτιος είπε ότι μολονότι στο χάος αυτής της δύστυχης χώρας οι άνθρωποι που εργάζονται στους ανθρωπιστικούς οργανισμούς είναι απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι σε μεγάλους κινδύνους από τη δράση Ιρακινών ανταρτών και άλλων εγκληματικών συμμοριών, παραμένουν εκεί, διότι τα προβλήματα του ιρακινού λαού όλο και μεγαλώνουν και οι εκκλήσεις για βοήθεια συνεχώς πληθαίνουν.

***

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή απλώνει τις ρίζες της αργά αλλά σταθερά σκορπώντας το φως του Ευαγγελίου στις περοχές που προσεγγίζει. Έτσι 1) ένας νέος ιερός ναός θεμελιώθηκε στη Ζιμπάμπουε μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. 2) Οι κάτοικοι δύο χωριών της Γκάνας, ύστερα από πολύμηνη κατήχηση, βαπτίσθηκαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί από τον Επίσκοπο της περιοχής. 3) Μέσα σε κλίμα κατάνυξης χειροτονήθηκαν δύο νέοι ορθόδοξοι κληρικοί στη Βενετία από τον Μητροπολίτη Ιταλίας.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1155

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance