Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα
Ημερολόγιο για τον Εδέσσης Καλλίνικο
Η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας αφιέρωσε το ημερολόγιό της στον αείμνηστο Μητροπολίτη Καλλίνικο Πούλο –τόν καταγόμενο από Σιταράλωνα Τριχωνίδος και από τον Πλάτανο Ναυπακτίας– επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 20 ετών από την κοίμησή του, ως “δείγμα σεβασμού και αγάπης προς τη μνήμη του και ένα μνημόσυνο για την προσφορά του στην Εκκλησία”.
Όπως γράφει ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο αείμνηστος Ιεράρχης “στά 17 χρόνια της ποιμαντορίας του άφησε τύπον καλού ποιμενάρχου, αυστηρού τηρητού των εντολών του Χριστού και των κανόνων της Εκκλησίας, ελεήμονος ανδρός, αφιλάργυρου κληρικού, ακεραίου ανθρώπου. Ας έχουμε την ευχή του”.
Χειροτονία Πρεσβυτέρου
Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου τελέσθηκε υπό του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του μέχρι τότε Διακόνου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, π. Παναγιώτη Χατζή.
Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του μίλησε για τρία γνωρίσματα τα οποία πρέπει να έχη ο ορθόδοξος Κληρικός, την ακράδαντη ορθόδοξη πίστη, το εκκλησιαστικό φρόνημα και την θυσιαστική διακονία. Επίσης, αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα άψογη διαγωγή του Διακόνου, στην λατρευτική - λειτουργική ζωή, στην διακονία του κοντά στον Επίσκοπο, στην εργασία του μέσα στα Γραφεία, και τον προέτρεψε να μείνη πάντα διάκονος του λαού του Θεού, διακρινόμενος για τις προαναφερθείσες αρετές.
Μετά την χειροτονία προσφέρθηκε κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού και το μεσημέρι γεύμα, κατά την διάρκεια του οποίου εκδηλώθηκε η χαρά της Ενορίας και των φίλων και συγγενών του π. Παναγιώτη για το ευφρόσυνο αυτό γεγονός.
Χριστουγεννιάτικη Γιορτὴ
Με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν τα Χριστούγεννα τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεώς μας στη γιορτή που ετοίμασαν και παρουσίασαν την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα.
Η γιορτή περιελάμβανε Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, ποιήματα, θεατρικά δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή της Μουσικής Σχολής Ναυπάκτου της κ. Κατερίνας Κορκοντζέλου. Η εκδήλωση στην οποία πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά, ήταν απόλυτα επιτυχημένη και σε αρκετά σημεία της ενθουσίασε το κοινό που είχε γεμίσει την Παπαχαραλάμπειο αίθουσα.
Κεντρική θέση στην γιορτή είχε το επίκαιρο και διδακτικό θεατρικό “Τρείς Οικογένειες”. Οι τρεις οικογένειες - ομάδες: μία χριστιανική οικογένεια, ένας ραβίνος με τους μαθητές του και τρεις μουσουλμάνοι φίλοι, συζητούσαν επί σκηνής για την ιστορία τους, την πίστη τους, την διδασκαλία της θρησκείας τους, την προσμονή τους για το μέλλον.
Τα παιδιά άγγιξαν με τον τρόπο τους σημαντικά γεγονότα, που βρίσκονται στο κέντρο του σύγχρονου παγκόσμιου ενδιαφέροντος και έχουν τις ρίζες τους βαθειά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ συγχρόνως επηρεάζουν το μέλλον μας.
Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν και η μουσική θεατρική παράσταση, “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Τσάρλς Ντίκενς, που παρουσίασαν σε ελεύθερη απόδοση οι μαθητές της Μουσικής Σχολής Ναυπάκτου της κ. Κατερίνας Κορκοντζέλου.
Για την προετοιμασία και την άρτια παρουσίαση της γιορτής εργάσθηκαν με αγάπη και θυσίασαν ελεύθερο χρόνο αρκετοί. Πρώτα οι Εφημέριοι, οι Κατηχητές και οι Κατηχήτριες των ενοριών της Μητροπόλεως. Ακόμη η κ. Χριστίνα Καρανικόλα, που είχε την επιμέλεια του θεατρικού, ο δάσκαλος της χορωδίας Κωνσταντίνος Λανάρας, η δασκάλα του χορού Ακριβή Ράικου, ο ζωγράφος και κατηχητής Νίκος Καλαϊτζής που φιλοτέχνησε την αφίσσα της εκδήλωσης, η εκφωνήτρια Φωτεινή Παπαθανασίου και βέβαια η κ. Κατερίνα Κορκοντζέλου που πρόσφερε τη συνεργασία της. Και βεβαίως τα παιδιά που αφιέρωσαν χρόνο από τα μαθήματα και το παιχνίδι τους, αλλά χάρηκαν την συμμετοχή τους στη γιορτή.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και έδωσε τις ευχές και τις ευλογίες του για τη νέα χρονιά.
Γ.Λ.
“Στροφή”
Η ΣΤΡΟΦΗ, όπως κάθε χρόνο, εξέδωσε και φέτος Απολογισμό έργου για το 2002, τον οποίο και απέστειλε στην εφημερίδα μας. Μέσα από αυτή την έκδοση δίνεται η ευκαιρία μιας ανοικτής επικοινωνίας με όλους όσους βρίσκονται στο πλευρό αυτής της προσπάθειας.
Το δίκτυο Υπηρεσιών ΣΤΡΟΦΗ του ΚΕ.Θ.Ε.Α. ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 1988. Η ΣΤΡΟΦΗ απευθύνεται σε εφήβους που κάνουν κατάχρηση ή και είναι εξαρτημένοι κυρίως από οπιοειδή, έχουν στην μεγάλη τους πλειοψηφία εγκαταλείψει το σχολείο, έχουν εμπλακεί σε παραβατικές δραστηριότητες, δεν έχουν συστηματική εργασιακή απασχόληση και οι οικογενειακές τους σχέσεις έχουν διαταραχθεί.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει η ΣΤΡΟΦΗ ξεκινούν από απλή ενημέρωση γονέων και εφήβων, προχωρούν στη συμβουλευτική και καταλήγουν σε προγράμματα θεραπείας και επανένταξης.
Συμφωνα με όσα αναγράφονται στο απολογιστικό δελτίο το έτος 2002 στις υπηρεσίες υποδοχής, αξιολόγησης και κινητοποίησης του Κέντρου Συμβουλευτικής Εφήβων προσήλθαν 135 έφηβοι συνολικά. Ο Συμβουλευτικός σταθμός παρείχε για το ίδιο έτος υπηρεσίες σε 36 εφήβους και 58 γονείς και αδέλφια εφήβων, ενώ η ανοιχτή θεραπευτική κοινότητα προσέφερε τις υπηρεσίες της σε 75 εφήβους.
Στη ΣΤΡΟΦΗ λειτουργεί μεταβατικό σχολείο που έχει στόχο να επανασυνδέσει τους χρήστες με τη σχολική εκπαίδευση και το οποίο παρείχε υπηρεσίες σε 89 πρόσωπα.
Επισης το 2002 αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά παρουσίας της ιστοσελίδας της ΣΤΡΟΦΗΣ στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.strofi.net.gr
Γ.Λ.
Βασιλόπιττα Κατηχητών
Βασιλόπιττα έκοψαν και οι Κατηχητές της Ιεράς Μητροπόλεως, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου.
Η κοπή της Βασιλόπιττας έδωσε την ευκαιρία στους Κατηχητές να θυμηθούν τις κατευθυντήριες αρχές του έργου τους, να ανανεώσουν τον ζήλο τους για το κατηχητικό έργο, να συναντηθούν επί το αυτό και να ανταλλάξουν απόψεις και βεβαίως να εμπνευστούν από την μορφή του Μεγάλου Βασιλείου.
Το φλουρί της βασιλόπιττας βρήκε η κ. Αναστασία Πανταζοπούλου, και έλαβε μία καλλιτεχνικά δεμένη Καινή Διαθήκη και ένα ωφέλιμο βιβλίο.
Συνάντηση με Φοιτητές-Αποφοίτους
Πραγματοποιήθηκε και φέτος, στις 3 Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, η καθιερωμένη συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας με τους φοιτητές και τους αποφοίτους της πόλεως και της περιφέρειας Ναυπάκτου.
Η εκδήλωσε άρχισε με την ευλογία και την κοπή της Βασιλόπιττας από τον Σεβασμιώτατο.
Ακολούθησε η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου με θέμα “Αθλητισμός και Ολυμπιακοί Αγώνες”. Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την έννοια του αθλητισμού, λέγοντας, μεταξύ άλλων: “Η λέξη “αγών” προέρχεται από το ρήμα άγω, που σημαίνει οδηγώ και από αυτό προέρχεται και η αγωγή. Η λέξη “αθλητής” προέρχεται από την λέξη άθλος, που σημαίνει μόχθος, ανάγκη, αγώνας. Έτσι ο αθλητισμός είναι «η επιδίωξη της επικρατήσεως δηλ. της κατακτήσεως της πρωτιάς (νίκης) μέσω της ευγενούς αμίλλης, δια του αγώνος». Ο αθλητής δεν μπορεί να απατήση τους αντιπάλους του, διότι λειτουργούν οι κανονισμοί, ο καθένας δρομέας βρίσκεται στον δικό του διάδρομο και δίπλα του έχει τους άλλους αθλητάς, εχθρός του είναι κυρίως το σώμα του και τα όριά του, καθώς επίσης οι αντοχές του προκειμένου να επιτύχη την νίκη”.
Επίσης μίλησε για τα ταυροκαθάψια, το στάδιο και τον κότινο και την σημειολογία τους, παρουσιάζοντας το “γνήσιο πνεύμα” του αθλητισμού. Μίλησε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητος, για την σημερινή πραγματικότητα, ανέφερε τα σημερινά σημεία διαφοροποίησης από την αρχική τους προοπτική, διαφοροποίηση που εκφράζεται και στην σύγχρονη ονομασία τους (olympic games αντί ολυμπιακοί αγώνες, και sport αντί αθλήματα), και τέλος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων από την Εκκλησία.
Μετά το πέρας της εισηγήσεως ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα. Μερικές από τις ερωτήσεις που απηύθυναν και τις απόψεις που εξέφρασαν οι φοιτητές ήταν, –ποιός καθορίζει τελικά τί δέχεται ή δεν δέχεται η Εκκλησία, –εκτός από το ντόπιγκ υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα που συνοδεύουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, –μήπως πρέπει η Εκκλησία να ασχοληθή εκτός από την θετική αλλά και με την αρνητική ενημέρωση.
Ακολούθησε κλήρωση τεσσάρων φοιτητών και αποφοίτων, από τους παρόντες, οι οποίοι έλαβαν 150 Ευρώ ο καθένας. Επίσης, ο φοιτητής που βρήκε το κωνσταντινάτο φλουρί της βασιλόπιττας, έλαβε και φιλοδώρημα 60 Ευρώ. Τα χρήματα διατέθηκαν από το Ταμείο Ευποιίας του Σεβ. Μητροπολίτου.
Η όλη εκδήλωσε έκλεισε με δεξίωση, κατά την διάρκεια της οποίας συνεχίσθηκε η συζήτηση στα “πηγαδάκια” που δημιουργήθηκαν. Τα πλούσια εδέσματα ετοίμασαν με πολύ μεράκι οι κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης των τριών Ενοριών της πόλεως Ναυπάκτου.
Μ.Π.-Ν.Π.
Ναυπακτιακή Πίτα 2004
Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η κοπή της Βασιλόπιττας για τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας, της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών και του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου Εν Αθήναις Ναυπακτίων.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρ. Βερελής, ενώ παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Νικόλαος Αγγελόπουλος, Ιωάννης Βαϊνάς, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Μακρυπίδης, Μάριος Σαλμάς, Χρήστος Σμυρλής-Λιακατάς, ο πρ. Βουλευτής Βασίλειος Μαγγίνας, ο επ. Πρέσβυς και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μπότσαρη Νότης Μπότσαρης, Δήμαρχοι της Επαρχίας Ναυπακτίας, πρόεδροι συλλόγων και πολλοί Ναυπάκτιοι των Αθηνών καί, βεβαίως, οι Πρόεδροι των Συλλόγων, Γεράσιμος Μούρτος, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος και Σοφία Μπένου.
Στο δείπνο που παρέθεσαν οι ως άνω Σύλλογοι, δόθηκε η ευκαιρία στους συνδαιτημόνες να μιλήσουν για ζητήματα της Ναυπακτίας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των Συλλόγων και συμμετείχε στην εκδήλωσή τους, η οποία πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ευλογώντας την βασιλόπιττα και εκφωνώντας επίκαιρο λόγο. Θέμα της ομιλίας του ήταν “Αθλητισμός και Ολυμπιακοί Αγώνες” και αναφέρθηκε στην ιστορία και την έννοια του αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς αγώνες και την σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς και στην θέση της Εκκλησίας σχετικά με το θέμα αυτό. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσε στην εκδήλωση ο συνεργάτης του στην Συνοδική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Αρχιμ. π. Παύλος Ιωάννου.
Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με συμμετοχή 350 περίπου Ναυπακτίων, τρεις εκ των οποίων κέρδισαν τα φλουριά από τις ισάριθμες πίττες που ετοίμασαν οι σύλλογοι-διοργανωτές της εκδήλωσης. Η κατ’ έτος κοπή της Βασιλόπιττας των Ναυπακτιακών Συλλόγων έχει εξελιχθή σε επιτυχημένο θεσμό που συγκεντρώνει επί το αυτό τους Ναυπακτίους της Αθήνας.-
Η Βασιλόπιττα των Συνεργατών
Στα πλαίσια των εορτών του Δωδεκαημέρου πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη κοπή Βασιλόπιττας για τους συνεργάτες του Μητροπολίτου, ήτοι τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, Ιεροψάλτες, Νεωκόρους, Μέλη Συνδέσμων Αγάπης. Φέτος η κοπή της Βασιλόπιττας έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής.
Το φλουρί το βρήκε ο κ. Δημήτριος Μαντζαρίνης, εκκλησιαστικός Επίτροπος του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Λυγιά, γεγονός που έδωσε χαρά σ’ όλους τους συνεργάτες της Ενορίας, καθόσον προγραμματίζεται η ανέγερση νέου Ιερού Ναού και χρειάζεται κουράγιο και δύναμη.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος επήνεσε την κ. Αλεξάνδρα Σούλου, την επί εικοσαετία Ευπρεπίστρια και Κλητήρα της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία υπηρέτησε ευσυνείδητα, επί Αρχιερατείας του αειμνήστου Δαμασκηνού, του πρ. Ναυπάκτου Αλεξάνδρου και του νυν Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου. Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε την κ. Αλεξάνδρα για το ανεπίληπτο και την εργατικότητά της και της χάρισε ένα αναμνηστικό δώρο, ενώ η κ. Αλεξάνδρα αντιφώνησε και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και όλους τους πατέρες που εργάζονται στα Γραφεία για την πολύχρονη συνεργασία.
Εορταστικά στιγμιότυπα
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Δωδεκαημέρου, η Ιερά Μητρόπολη ετοίμασε δύο επίσημα γεύματα, ένα για τους αναξιοπαθούντας αδελφούς μας και ένα για τους εργάτες σε εξωτερικές εργασίες του Δήμου. Και στα δύο γεύματα οικοδεσπότης ήταν ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μίλησε στους συνδαιτημόνες, τους έψαλε, τους τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια, τους ευλόγησε και τους έδωσε το χριστουγεννιάτικο μποναμά.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στα παιδιά των Ιερέων, τα συμβούλευσε και τους έδωσε χριστουγεννιάτικα δώρα, και αυτά έψαλαν, τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα για ευχαριστία.
Σχολική Βασιλόπιττα
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο διοργάνωσε φέτος για δεύτερη χρονιά μία λιτή και αξιόλογη γιορτή, με αφορμή την κοπή της Βασιλόπιττας. Έτσι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, μετά τον χαιρετισμό που απηύθυναν οι επίσημοι καλεσμένοι και ο διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, μαθητές του σχολείου με την δασκάλα τους κ. Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, παρουσίασαν μερικές σκέψεις, παροιμίες και λαογραφικές παραδόσεις για τον χρόνο. Έπειτα ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου π. Καλλίνικος ευλόγησε την πίττα του σχολείου (μία για κάθε τμήμα μαθητών και μία για τους δασκάλους) και απηύθυνε σύντομο λόγο στους μαθητές. Ο κάθε τυχερός έλαβε, εκτός από την μεγάλη χαρά, και τρία δώρα.
Ήταν μία εποικοδομητική γιορτή, που δίδαξε τα παιδιά και τα συνέδεσε περισσότερο με την μεγάλη μορφή της Εκκλησίας μας, τον Μέγα Βασίλειο.
***
Σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Radical” με τίτλο “καλή είδηση για τις μη μουσουλμανικές κοινότητες” τονίζεται ότι αίρονται οι επιφυλάξεις, που είχαν διατυπωθή στην Έκθεση Προόδου της Ε.Ε. σχετικά με τα ευαγή ιδρύματα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Σύμφωνα με νομοσχέδιο, που συντάχθηκε, προβλέπεται ότι η αρμοδιότητα άσκησης εποπτείας επί των ακινήτων των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων θα ανατεθή σε υπουργείο που θα ιδρυθή μελλοντικά και θα είναι αρμόδιο για τις θρησκευτικές υποθέσεις όλων των θρησκειών.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι το Πατριαρχείο “Φαναρίου” θα αναγνωρισθή ως Ν.Π.Ι.Δ., περιοριζόμενης όμως της ιδιότητας αυτής μόνο σε σχέση με τα ευαγή ιδρύματα.
Τα ιδρύματα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων θα έχουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας κερδοφόρων επιχειρήσεων, δικαίωμα το οποίο ήδη έχουν τα μουσουλμανικά βακούφια.
Ακόμη προβλέπεται η κατάργηση των εμποδίων που ορθώνονται στην αντιμετώπιση των αναγκών των Χριστιανών και των Εβραίων για θρησκευτικούς λειτουργούς. Οι σχολές που θα ιδρυθούν θα υπάγονται στα Πατριαρχεία και σε Εκκλησίες.
Οι προσπάθειες όλων όσων ενδιαφέρονται για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς στις Η.Π.Α., πρέπει σίγουρα να έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα, αν κρίνη κανείς από τα αποτελέσματα έρευνας της Ένωσης Συγχρόνων Γλωσσών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η έρευνα αυτή διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και καλύπτει τις εγγραφές φοιτητών σε ξενόγλωσσα τμήματα Πανεπιστημίων και Κολλεγίων, όσο και Μεταπτυχιακών τμημάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2002 (η προηγούμενη έγινε το 1998), η αύξηση των εγγραφών σε τάξεις αρχαίων και νέων ελληνικών στα Πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά κέντρα ήταν της τάξης του 27% και 24% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την αμελητέα άνοδο, μόλις 0,8%, μεταξύ 1995 και 1998. Τα ποσοστά αυτά φέρουν την ελληνική γλώσσα ανάμεσα στις 10 κορυφαίες που διδάσκονται στις Η.Π.Α.
Η Διευθύντρα της Ένωσης Σύγχρονων Γλωσσών Ρόζ Μαρί Φέϊαλ επισημαίνει ότι οι φοιτητές στις Η.Π.Α. επιλέγουν γλώσσες, όπως τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, όχι για πρακτικούς λόγους, αλλά για να διευρύνουν τις ιστορικές και πολιτιστικές τους γνώσεις.
Σε δημόσιο Λύκειο της Νέας Υόρκης, στο οποίο διδάσκεται η αρχαία ελληνική γλώσσα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, πολλοί από τους μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα επιθυμούν να συνεχίσουν σε κλασσικές σπουδές και προτιμούν να διαβάζουν τα κείμενα στην αυθεντική τους γλώσσα. Οι εθνότητες των μαθητών που παρακολουθούν είναι ανάμικτες.
Διεθνές Ιατρο-θεολογικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Θήβα, τον Σεπτέμβριο του 2003, με θέμα “Εκκλησία και ασθένεια”, με αναφορά στους δύο γιατρούς της Ορθοδοξίας, τον Ευαγγελιστή Λουκά, του οποίου ο τόπος μαρτυρίου, ο τάφος και το ιερό λείψανο βρίσκονται στη Θήβα, και του Αρχιεπισκόπου Λουκά Βόϊνο-Γιασενέτσκι. Έγιναν προσεγγίσεις στην προσωπικότητα, το έργο και την παρουσία του Ευγγελιστού Λουκά στη Θήβα, καθώς και στο βίο, το έργο και τη συμβολή στην εξέλιξη της Χειρουργικής και γενικότερα της Ιατρικής του Αρχιεπισκόπου Λουκά. Κοινός τόπος και των δύο αγίων η μαρτυρία της πίστεως.
Η “Κεντρική Διεύθυνση Ποιμαντικού Έργου” μέσα στα πλαίσια του προγράμματος της “Ποιμαντικής Διακονίας των Ασθενών των Νοσοκομείων”, διοργάνωσε ειδικό Φροντιστήριο για την κατάρτιση και επιμόρφωση εθελοντών, που επιθυμούν να διακονήσουν την ασθένεια, τον πόνο και την μοναξιά του συνανθρώπου. Το πρόγραμμα περιέχει σειρά ομιλιών με σχετικά θέματα.
Η Εκκλησία της Ελλάδος πήρε μέρος στο Συνέδριο των Υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Ενωμένης Ευρώπης με θέμα: “Ο διαθρησκειακός διάλογος ως συντελεστής κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη και ως μέσο για την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου”. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προσέγγιση και επικοινωνία με μετανάστες από άλλες χώρες και θρησκείες, που είναι εγκατεστημένοι στην Ευρώπη και η ανάπτυξη διαθρησκειακού διαλόγου, ιδιαίτερα με μετριοπαθή στοιχεία του Ισλάμ, ώστε να απομονωθούν τα ακραία και εξτρεμιστικά στοιχεία ανάμεσα στους Μουσουλμάνους της Ευρώπης.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε τελικά την χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων πάνω σε θέματα λήψεως εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων από ανθρώπινα έμβρυα, καταψηφίζοντας τις προτάσεις μερίδας Ευρωβουλευτών, που απέβλεπαν στην θέσπιση πρωταρχικά αυστηρών προϋποθέσεων για την έρευνα πάνω σε ανθρώπινα έμβρυα, τα οποία βέβαια δεν επιζούν μετά την λήψη βλαστοκυττάρων.
400 μαθητές φοιτούν στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, η οποία σχολή είναι ανεγνωρισμένη από το κράτος. Έχει έδρα την Έδεσσα και παραρτήματα σε 8 πόλεις.
· Τον τελευταίο μήνα εντάθηκαν οι συνεδριάσεις του “Εθνικού Συβουλίου Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας” και οι συζητήσεις για τον καταρτισμό του Κώδικα Άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος και Δεοντολογίας. Η Εκκλησία της Ελλάδος δια του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, δίχως να επεμβαίνη σε ζητήματα που αφορούν αμιγώς τον ιατρικό κλάδο και την ιατρική επιστήμη, έκανε καίριες παρεμβάσεις σε θέματα σεβασμού του ανθρώπινου προσώπου, της ελευθερίας του και της ζωής ως δωρεάς του Θεού. Ο Σεβασμιώτατος έχει διορισθή τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με έγκριση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με αναπληρωτή τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Νικόλαο Χατζηνικολάου, Πρόεδρο της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος
- Προβολές: 3593