“Δυνάμει τοῦ Νόμου”

Η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση για να τιμήση συνταξιούχους υπαλλήλους της. Μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Δημοσθένης Παπαντωνίου, ο οδηγός επί τεσσαρακονταετία του αυτοκινήτου της Μητροπόλεως και πιστός υπάλληλος τριών Αρχιερέων.

"Δυνάμει τοῦ Νόμου"Παραθέτουμε την αντιφώνηση του κ. Παπαντωνίου προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ και την εόρτια ομήγυρη και την επιστολή που του έστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.

Μέσα στα κείμενα αυτά αντικατοπτρίζεται μια ολόκληρη εποχή.

* * *

Η επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ

“Αγαπητέ κ. Δημοσθένη.

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.

Αν και έχεις από διετίας και πλέον εξέλθει της υπηρεσίας, εν τούτοις αισθάνομαι την υποχρέωσιν να σου ανταποδώσω, έστω και με καθυστέρησιν, τον δίκαιον έπαινον που σου αξίζει.

Βεβαίως, δεν υπηρέτησες τας ημέρας της δικής μου Αρχιερατείας. Είμαι όμως εις θέσιν να γνωρίζω, τουλάχιστον στα τριάντα χρόνια και πλέον που υπηρέτησα ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, ότι όλα σου τα χρόνια (σαράντα περίπου) υπηρέτησες με υπευθυνότητα, με αφοσίωση στο καθήκον σου και κυρίως με σεβασμό και αγάπη προς τους Προϊσταμένους σου Μητροπολίτας αειμνήστους Διονύσιον, Καλλίνικον και Χρυσόστομον. Ο αείμνηστος Γέροντάς μου κυρός Καλλίνικος το ετόνιζεν σε κάθε ευκαιρία.

Έχων, λοιπόν, πάντα ταύτα υπ’ όψιν μου, αλλά και ιδίαν γνώμην, όπως αρχικώς ανέφερα, αποδίδω σοι τον δίκαιον έπαινον της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, την οποίαν τιμίως και ανυποκρίτως καθ’ όλην σου την θητείαν υπηρέτησες και εύχομαι, όπως ο Δωρεοδότης Κύριος σού χαρίζη υγιείαν, ευλογίαν εις την οικογένειάν σου και παν δώρημα τέλειον.

Προς Θεόν Ευχέτης

† Ο Μητροπολίτης, ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ”

* * *

Αντιφώνηση του κ. Δημοσθένη Παπαντωνίου

“Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί πατέρες, Αγαπητοί αδελφοί

Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος από την τιμητική αυτή εκδήλωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας προς τους παλαιμάχους υπαλλήλους της Μητροπόλεως.

Το μεγαλύτερο και παραγωγικότερο κομμάτι της ζωής μας συνδέεται με τα δρώμενα του ιερού αυτού χώρου. Η ζωή μας ζημώθηκε πολύ έντονα με την ευλογημένη ζωή της Μητροπόλεως. Εμείς και να θέλουμε δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την Μητρόπολή μας, αλλά συγκινούμεθα βαθύτατα και καυχώμαστε εν Κυρίω όταν και η Μητρόπολη μας θυμάται.

Θα ήθελα, αυτή την μεγάλη μέρα, να σάς απασχολήσω κατ’ ανάγκην με μερικά περιστατικά και πρόσωπα, που συνδέονται με την διακονία μου ως οδηγού της Μητροπόλεως.

Πριν από 42 χρόνια ξεκίνησα από το μικρό χωριό μου τον Άγ. Αθανάσιο να υπηρετήσω τη θητεία μου ως στρατιώτης. Υπηρετούσα ως προσωπικός οδηγός του μεγάλου εκείνου Στρατηγού Γενηματά. Μια μέρα μου λέει ότι ο Δεσπότης θέλει ένα προσωρινό οδηγό και ότι αποφάσισε να στείλει εμένα. Δέχτηκα με πολλή χαρά.

Ο Δεσπότης, ο μακαριστός Διονύσιος, μία εξέχουσα φυσιογνωμία, ένας πραγματικά αρχοντάνθρωπος με πλούσια καρδιά, απέραντη αγάπη και βαθειά ελεήμων, με υποδέχτηκε με πολλή αγάπη και εμπιστοσύνη. Κοντά του υπηρέτησα 7 χρόνια. Με αγαπούσε πάρα πολύ. Ήταν μεγάλος ευεργέτης μου και πνευματικά και υλικά. Αιωνία του η μνήμη.

Από το εκλεκτό επιτελείο του μακαριστού Διονυσίου θα ήθελα να μνημονεύσω μερικά πρόσωπα, που συνδέθηκα μαζί τους και με συμπαραστάθηκαν αδελφικά. Αναφέρω τον τότε λαϊκό ιεροκήρυκα π. Χαρίτωνα Χαραλαμπίδη, τον συγκάτοικό μου ιεροκήρυκα και κατηχητή κ. Πρόδρομο Παπαδόπουλο και τον τότε ιεροσπουδαστή π. Νικόλαο Παπαχριστοδούλου. Αυτός και όλη η οικογένειά του στάθηκαν πολύ κοντά μου.

Μετά τον μακαριστό Διονύσιο στο θρόνο ήρθε ο μακαριστός Καλλίνικος. Άγιος άνθρωπος με πολλές αρετές, λεπτό χαρακτήρα, ευγενικός και αφιλοχρήματος. Από τις πρώτες μέρες που ήρθε με περιέβαλε με πολλή αγάπη και στοργή εμένα και όλη την οικογένειά μου. Ωφελήθηκα πολύ από τα κηρύγματά του, αλλά πολύ περισσότερο από την άγια ζωή του. Κοντά του όλοι οι συνεργάτες του ήταν ένας και ένας διαλεγμένοι και μιμητές του. Ξεχωρίζω τον τότε ακούραστο και δραστήριο ιεροκήρυκα π. Ιερόθεο, νυν Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου, γνωστό σ’ όλο το πανελλήνιο για τα μοναδικά του προσόντα.

Κοντά στον μακαριστό Καλλίνικο υπηρέτησα 17 χρόνια και άλλα 14 στον μακαριστό Χρυσόστομο, οπότε συνταξιοδοτήθηκα.

Ο Θεός να τους αναπαύση.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στο σεπτό πρόσωπο του ποιμενάρχη μας.

Τριάντα τόσα χρόνια, ως ιεροκήρυκας, μας έθρεψε πνευματικα με το ταπεινό παράδειγμά του, τα πατερικά κηρύγματα, την Εξομολόγηση, τα Κατηχητικά και την ποικίλη ιεραποστολική του δραστηριότητα.

Δεν έφυγε ούτε στιγμή από κοντά μας και όταν ακόμη καύσωνες αφόρητοι σάρωναν τον πνευματικό ορίζοντα της περιοχής μας.

Και τώρα ως ποιμενάρχης μας δοξάζει την Μητρόπολή μας.

Θυμηθήκαμε εποχές του αειμνήστου Καλλινίκου.

Η πρωτότυπη και σεμνή αυτή τελετή φανερώνει μέχρι που μπορεί να φτάση η απέραντη αγάπη του. Εμείς αισθανόμαστε υπερήφανοι εν Κυρίω για τον Δεσπότη μας, τον ευγνωμονούμε, προσευχόμαστε τα έτη του να είναι πολλά για το καλό της Εκκλησίας και δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό του σ’ ό,τι μας χρειαστεί.”.

* * *

Η επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου

“Αγαπητέ Δήμο, χαίρετε

Έλαβα προ ημερών το έγγραφο που σού απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, με το οποίο σού αποδίδει τον δίκαιο έπαινο για τις υπηρεσίες που προσέφερες στην Ιερά Μητρόπολη ως κλητήρας και οδηγός του αυτοκινήτου του Μητροπολίτου αυτής. Επίσης έλαβα και ανέγνωσα με βαθυτάτη συγκίνηση την γεμάτη ευγνωμοσύνη και αισθήματα προσφώνησή σου.

Συγκινήθηκα βαθειά από όλα αυτά και σε συγχαίρω θερμά.

Θυμήθηκα νοσταλγικά τα όσα περάσαμε κοντά στον άγιο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρό Καλλίνικο, ο οποίος έκανε πολλές προσπάθειες για να δοθή η οργανική αυτή θέση στην Ιερά Μητρόπολη και να την καταλάβης εσύ που ήδη εργαζόσουν στην Ιερά Μητρόπολη προσωρινά. Θυμήθηκα τις περιοδείες που κάναμε μαζί του, τις συχνές επισκέψεις στις Ενορίες της Μητροπόλεως με δύσκολες καιρικές συνθήκες, ήτοι με χιόνια, με βροχή, με ζέστη, ημέρα και νύχτα, τις συχνές ακολουθίες στους Ιερούς Ναούς, τα σοφά του λόγια που ακούγαμε, την έκφραση της χαράς του και της λύπης του από την εργώδη ποιμαντική του διακονία. Πόσες φορές δεν αποκάναμε και δεν “γονατίζαμε” εμείς, ενώ εκείνος ήταν αεικίνητος, ακούραστος, εμπνευσμένος, γεμάτος διάθεση κενωτικής διακονίας και ποιμαντικής προσφοράς! Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

Πόσες φορές δεν κλάψαμε και δεν χαρήκαμε μαζί, αγαπητέ μου Δήμο, κατά τα αξέχαστα εκείνα χρόνια! Θυμάσαι που σού έλεγε χαριτολογώντας: “Δεν είσαι οδηγός του Μητροπολίτου, αλλά είσαι οδηγός του αυτοκινήτου του Μητροπολίτου”.

Αλλά και εσύ τον αγάπησες και τον υπηρέτησες πιστά και αφοσιωμένα μέχρι τέλους της ζωής του. Μάλιστα στην μία σου θυγατέρα έδωσες το όνομα της μητρός του (Αικατερίνη) και στην άλλη το όνομα της αγίας Χρυσής, την οποία αγαπούσε ο μακαριστός Ιεράρχης και έφερε στην επιφάνεια. Και το έκανες αυτό αυθόρμητα, από έκφραση ευγνωμοσύνης, αφού για μας ο αείμνηστος Ιεράρχης δεν ήταν απλώς προϊστάμενος, αλλά στοργικός πατέρας. Αλλά και εμείς συμπεριφερόμασταν με ανάλογο τρόπο, ως υπάκουα παιδιά του και αφοσιωμένοι συνεργάτες του, που εργαζόμασταν σκληρά και αφοσιωμένα, χωρίς να υπολογίζουμε κόπους και δυσκολίες. Και συ άφηνες πολλές φορές την οικογένειά σου για να τον εξυπηρετής στην αεικίνητη ιεραποστολική του διακονία.

Εύχομαι ο Θεός να σε ευλογή πλούσια στο υπόλοιπο της ζωής σου, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να αξιωθούμε να συναντήσουμε τον αείμνηστο πατέρα μας μετά την εντεύθεν έξοδό μας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, πνευματικό μου αδελφό, “παραδελφό μου”, όπως λένε στο Άγιον Όρος, για την πρωτοβουλία την οποία έλαβε να σε τιμήση, μαζί με τον π. Ιωάννη Γκαούτση. Και αυτό δείχνει ότι τιμά τον αείμνηστο Γέροντά μας και σέβεται το έργο του.

Ευχόμενος και πάλι ο νέος χρόνος να είναι ευλογημένος, διατελώ,

μετά πολλής της εν Κυρίω αγάπης

καί αγαθών αναμνήσεων

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 1779

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance