Κύριο θέμα: Ένα μικρό αφιέρωμα στην Μεγάλη Νήσο - Ἡ Κύπρος στὸ χθὲς στὸ σήμερα

Πολύς λόγος έγινε και γίνεται στις ημέρες μας για την Κύπρο με αφορμή το σχέδιο Ανάν και ακούστηκαν πολλές απόψεις. Δεν θα ασχοληθούμε με το πολυσυζητημένο σχέδιο —θέμα άλλωστε πολυσύνθετο, που απαντήθηκε και από τον Κυπριακό Λαό—, αλλά λαμβάνουμε αφορμή για να ρίξουμε μια σύντομη ιστορική και εκκλησιαστική ματιά στο παρελθόν και το παρόν της Μεγαλονήσου, τιμής ένεκεν.

Η Κύπρος εκατοικείτο χιλιάδες χρόνια π.Χ. “Το 1400 π.Χ. εγκαταστάθηκαν στο νησί οι Μυκηναίοι, οι οποίοι εξελλήνησαν τους κατοίκους του νησιού, μέσω μιας μακρόχρονης διαδικασίας, πράγμα που διαπιστώνεται από την γλώσσα, την θρησκεία, τους θεσμούς, τα έθιμα και την τέχνη τους”.

Ο Χριστιανισμός διαδόθηκε στο νησί με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα. Ο Απόστολος Βαρνάβας είναι ο ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο τάφος του σώζεται δίπλα στο Μοναστήρι του, στην περιοχή της Αμμοχώστου, κοντά στην αρχαία Σαλαμίνα και είναι από το 1974 υπό τουρκική κατοχή.

Μετά την εδραίωση του Χριστιανισμού η Κύπρος ανέδειξε πάρα πολλούς Αγίους και δικαίως ονομάσθηκε το νησί των Αγίων. Εδώ θα μνημονεύσουμε μερικούς από αυτούς, όπως τον άγιο Λάζαρο, ο οποίος μετά την εξανάστασή του από τον Χριστό, έγινε Επίσκοπος Κυτίου και ο τάφος του σώζεται στον ομώνυμο Ναό του στην Λάρνακα.

Επίσης, άλλη μεγάλη μορφή της Κύπρου είναι ο άγιος Σπυρίδων, που πολλοί νομίζουν ότι είναι Κερκυραίος, επειδή ευρίσκεται το άγιο Λείψανό του στην Κέρκυρα. Καταγόταν από το χωριό Άσσια και ήταν Επίσκοπος Τριμυθούντος, της σημερινής Τρεμετουσιάς, η οποία είναι δυστυχώς και αυτή τουρκοκρατούμενη.

Πάρα πολλούς Κυπρίους αγίους θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, όπως τον άγιο Νεόφυτο, τον άγιο Μάμα κλπ., αλλά ο χώρος είναι περιορισμένος και στο άρθρο αυτό θέλουμε κυρίως να υπογραμμίσουμε ότι η Κύπρος είναι ελληνική από αρχαιοτάτων χρόνων και οι κάτοικοί της είναι στην πλειοψηφία τους Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι συντελείται εδώ και τριάντα χρόνια στο νησί ένα ανοσιούργημα• οι Τούρκοι μετά την εισβολή και την κατοχή του 40% σχεδόν του νησιού προσπαθούν να αλλοιώσουν τον εθνικό και θρησκευτικό του χαρακτήρα. Μεταφέρουν συνεχώς στο κατεχόμενο τμήμα τούρκους μουσουλμάνους και παράλληλα κατέστρεψαν και εξακολουθούν να καταστρέφουν τα μνημεία του ελληνορθοδόξου πολιτισμού μας και ξεπουλούν καθημερινά στους ξένους, τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς του νησιού.

Η Κύπρος έχει την τύχη ή την ατυχία να ευρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση υψίστης σημασίας και αποτελούσε πάντοτε το μήλο της έριδος μεταξύ των ισχυρών της περιοχής. Γνώρισε πάρα πολλούς κατακτητές, αλλά εξακολουθεί να φυλάττη ως κόρην οφθαλμού την ρωμηοσύνη της, δηλαδή την ελληνικότητα και την Ορθοδοξία της, σε πείσμα των εχθρών της, όπως τονίζει χαρακτηριστικά και ο Κύπριος ποιητής Μόντης: “Χρόνια σκαφκιές αμέτρητες, τον πάτσον τζιέ τον κλώτσον τους, εμείς τζιαμέ, ελιές τζιέ τερατσιές πάνω στον ρότσον τους”. Δηλαδή, παρά τις αδικίες των ισχυρών της γης και τις αμέτρητες σκλαβιές αντέξαμε και θα αντέξουμε και εξακολουθούμε να φυτεύουμε ακόμα και πάνω στην πέτρα ελιές και χαρουπιές.

Το μεγάλο στοίχημα της Κύπρου σήμερα, κοντά σε όλα τα άλλα, είναι αν θα εξακολουθήση να αντέχη και να κρατά τις παραδόσεις της, την πίστη της, τα ήθη και τα έθιμά της.

Οι Τουρκοκύπριοι, που υπέφεραν και υποφέρουν και αυτοί από τους εποίκους δεν είναι εχθροί μας. Άλλωστε αρκετοί από αυτούς είναι απόγονοι ελλήνων εξισλαμισθέντων. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, αρκεί να βρούμε τον τρόπο να προφυλαχθούμε από τον ύπουλο και συνεχή επεκτατισμό της Τουρκίας.

Η Κύπρος άντεξε και θα συνεχίση να αντέχη, γιατί “η ρωμηοσύνη εν φυλή συνόντζαιρη του κόσμου. Κανένας εν ευρέθηκεν για να την εξαλείψη, κανένας γιατί σιέπει την που τ’ άψη ο Θεός μου, η ρωμηοσύνη εν να χαθή όντας ο κόσμος λείψη”. Αρκεί βέβαια και μείς οι Νεοέλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και του πολιτισμού μας.-

π.Γ.Π.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2134