Δήλωση γιὰ τὴν Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας τῆς 26ης Ἀπριλίου

Επειδή εγράφησαν και ελέχθησαν πολλά αυτές τις ημέρες για τα όσα έγιναν στην σύγκληση της Ιεραρχίας της 26ης Απριλίου, καθώς επίσης και για το πρόσωπό μου και την στάση που τήρησα, θα ήθελα να κάνω την ακόλουθη σύντομη δήλωση, για ενημέρωση των Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την σύντομη παρέμβασή μου στην συζήτηση γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα υπεστήριξα ότι η Σύνοδος αυτή της Ιεραρχίας είναι κρίσιμη και ότι οι αποφάσεις της ή θα είναι αρχή επιλύσεως των θεμάτων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή θα είναι αρχή νέας αναταραχής και όξυνσης μαζί του. Πρότεινα να μη προχωρήσουμε σε εκλογές Αρχιερέων εάν δεν υπάρχη συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τις απόψεις μου αυτές τις ανέπτυξα προφορικά, αλλά τις κατέθεσα με κείμενό μου για να συμπλεριληφθούν στα Πρακτικά της Συνεδριάσεως. Τα όσα υπεστήριξα έγιναν με απώτερο σκοπό την ωφέλεια της Εκκλησίας.

Η πλειοψηφία όμως των Ιεραρχών προτίμησε να προχωρήση στην διαδικασία των εκλογών για τις τέσσερεις κενές Μητροπόλεις.

Δεν απεχώρησα από την Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ορίσθηκα ως υπεύθυνος για την διαλογή και την καταμέτρηση των ψήφων, κατά τις πολλές ψηφοφορίες που έγιναν. Και το έργο αυτό διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, χωρίς να υπάρχη καμμία διαμαρτυρία και ένσταση.

Κατά την ψηφοφορία, για να μη συμπράξω εν όψει των όσων ενδεχομένως θα επακολουθήσουν, επέλεξα το να “επέχω”. Ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου γνωμοδότησε ότι ο “επέχων” θεωρείται ως απών.

Για την εκλογή Αρχιερέως για την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου υποψήφιο, παρά τις παρακλήσεις άλλων αδελφών Αρχιερέων, ούτε βεβαίως τον θεωρώ υποψήφιο για κάποια άλλη Ιερά Μητρόπολη. Οι απόψεις μου για το θέμα αυτό έχουν δημοσιοποιηθή παλαιότερα. Και στην περίπτωση αυτή επέλεξα να “επέχω” χωρίς να αποχωρήσω από την Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Κάποιος άλλος Ιεράρχης, χωρίς να το γνωρίζω, έγραψε την τελευταία στιγμή στο ψηφοδέλτιό του το όνομά μου.

Προσεύχομαι ο Θεός να ειρηνεύση την Εκκλησία ως προς το θέμα αυτό.-

  • Προβολές: 2179