Ευχετήριο

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Είναι μεγάλος ο καθημερινός όγκος της αλληλογραφίας που δέχεται ένας Επίσκοπος, μάλιστα δε τις ημέρες των αγίων Εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Εκατοντάδες είναι οι ευχετήριες κάρτες, πέρα από τις καθημερινές επιστολές και τα υπηρεσιακά έγγραφα, που καταφθάνουν κατά τις άγιες ημέρες με παραλήπτη τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος συνέταξε και απέστειλε ως απάντηση την εξής επιστολή:

*

“Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας με την ευκαιρία της Αναστάσεως του Χριστού.

Εύχομαι το Φώς της Αναστάσεως, το οποίο εξεπήγασε από τον Τάφο του Χριστού, να καταυγάζη τον νού σας, να φωτίζη τα διαβήματά σας και να ενισχύη το έργο που επιτελείτε μέσα στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Το αληθινό Φώς του κόσμου είναι ο Χριστός, όπως ψάλλουμε στην επιλύχνιο ωδή: “Φώς ιλαρόν αγίας δόξης αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου μάκαρος, Ιησού Χριστέ…”. Ο Χριστός με την Ανάστασή Του εφώτισε τους ανθρώπους και τα σύμπαντα, εξεδίωξε το σκότος της πλάνης και του ψεύδους, κατήργησε τους ψευδείς Θεούς, έδωσε άλλο νόημα στην ζωή των ανθρώπων. Γι αυτό το βράδυ της Αναστάσεως οι Αρχιερείς και ο Ιερείς εξερχόμενοι της Ωραίας Πύλης, ενώ ο κυρίως Ναός είναι σκοτεινός, δείγμα ότι πριν την Ανάσταση του Χριστού επικρατούσε το σκοτάδι της πλάνης, ψάλλει θριαμβευτικά: “Δεύτε λάβετε φώς, εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών”.

Στις ημέρες μας όμως οι άνθρωποι υμνούν και τιμούν το λεγόμενο ψευδώς “Απολλώνειον φώς”, κατά τρόπον παγανιστικόν, ωσάν να μη έχη έλθη το αληθινό φώς, ωσάν να μη αναστήθηκε εκ νεκρών ο Χριστός, ο Οποίος έλαμψε με το Φώς της Αναστάσεώς Του τα σύμπαντα, όπως ψάλλει ο υμνογράφος: “νύν πάντα πεπλήρωται φωτός ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια, εορταζέτω δε πάσα κτίσις την έγερσιν Χριστού εν ή εστερέωται”.

Και το λυπηρότατο είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι, και μάλιστα ορθόδοξοι Χριστιανοί, ενώ ανάβουν τις λαμπάδες τους με το αναστάσιμο Φώς, ταυτόχρονα υποδέχονται το λεγόμενον “απολλώνειον” φώς, αν και κατά την διάρκεια της κατηχήσεως προ του Βαπτίσματος, στην ερώτηση του ιερέως: “Αποτάσση τω Σατανά; Και πάσι τοις έργοις αυτού; Και πάση τη λατρεία αυτού; Και πάσι τοις αγγέλοις αυτού; Και πάση τη πομπή αυτού;”, ομολόγησαν: “αποτάσσομαι” και “απεταξάμην”.

Τελικά ο λαός χρειάζεται κατήχηση, που νοείται ως αποταγή όλων των έργων του σκότους και της πλάνης και ένδυση και μέθεξη του φωτός της αληθείας. Και αυτό είναι ευθύνη όλων μας, Κληρικών και λαϊκών.

Εύχομαι το αληθινό Φώς της Αναστάσεως του Χριστού να κατευθύνη τα διανοήματα και τα διαβήματά σας, γιατί μακρυά από το Φώς αυτό επικρατεί σκότος, πλάνη, σύγχυση, απελπισία”.

  • Προβολές: 1869