Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Από την Ενορία του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου

Στις 18 Μαρτίου 2004, ημέρα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική εκδρομή στην γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στην Πιτίτσα Αιγίου, όπου τελέσθηκε μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η ακολουθία του Μ. Αποδείπνου. Εντύπωση προκάλεσαν η απλότητα του χώρου και των μοναχών της αδελφότητας, οι οποίες αδελφικά και διακριτικά πρόσφεραν την φιλοξενία τους. Οι εκδρομείς-προσκυνητές ωφελήθηκαν πνευματικά σύν τοις άλλοις και από την προσκύνηση των ιερών λειψάνων και του τμήματος της αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, που φυλάσσει ως θησαυρό η Ιερά Μονή.

Στις 31 Μαρτίου 2004, ημέρα Τετάρτη, το απόγευμα, έγινε η προγραμματισμένη ανοιξιάτικη, προπασχαλινή καθαριότητα του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου. Αυτή είναι μια ευλογημένη “προσωπική εργασία”, στην οποία ανταποκρίνονται κάθε φορά με προθυμία και μεράκι κυρίως γυναίκες, αλλά και αρκετοί άνδρες, με πρώτους τους Επιτρόπους του Ιερού Ναού.

Το πρωΐ της Μ. Τρίτης μοιράστηκαν από την Ενορία του Αγίου Δημητρίου δέματα με τρόφιμα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά και άλλα προβλήματα. Είναι μια δραστηριότητα που γίνεται κάθε χρόνο παραμονές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, η οποία πρέπει να πούμε ότι προϋποθέτει αρκετή προεργασία. Συγκεντρώνονται αρκετές μέρες πριν τρόφιμα σε τυποποιημένη συσκευασία ή χρήματα, με τα οποία την τελευταία στιγμή αγοράζεται ό,τι υπάρχει ανάγκη: κρέας, τυριά, αυγά, γλυκίσματα κ.τ.λ. Όλα είναι προσφορές των ευαισθητοποιημένων ενοριτών.

Το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, στην αίθουσα του Ενοριακού μας Κέντρου έγινε ο στολισμός του κουβουκλίου του Επιταφίου, πάνω σε σχέδια που είχαν αποφασισθή καιρό πρίν. Αρκετές γυναίκες διέθεσαν το χρόνο τους σ’ αυτή την εργασία, αλλά και άνδρες, που έπρεπε να σηκώσουν βαριά πράγματα ή να φροντίσουν τον φωτισμό. Τα λουλούδια του Επιταφίου αγοράστηκαν με χρήματα που προσέφεραν πρόθυμα οι ενορίτες. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής κατά την περιφορά του ο Επιτάφιος πλαισιώθηκε από τις “μυροφόρες”, κορίτσια της Ενορίας μας, σε ειδική παράταξη, που κρατούσαν αναμμένα φαναράκια και τόνιζαν με την όλη παρουσία τους την ιεροπρέπεια της λιτανευτικής πομπής.-

Ενορία Αγίας Παρασκευής

“Όταν άρξηταί τις αισθάνεσθαι πλουσίως της αγάπης του Θεού, τότε άρχεται εν αισθήσει πνεύματος και τον πλησίον αγαπάν”. Έτσι ο Άγιος Διάδοχος Φωτικής βλέπει την έκφραση της αγάπης προς τον πλησίον, ως φυσική συνέπεια της εν Θεώ αγάπης. Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος οι Χριστιανοί πλησιάζουν περισσότερο την Εκκλησία και ζώντας μέσα σ αυτήν αισθάνονται όλο και περισσότερο τα παραπάνω βιώματα. Έτσι οι ενορίτες της Αγίας Παρασκευής ανταποκρίθηκαν και φέτος με γενναιοδωρία από το περίσσευμα ή το υστέρημα τους στην έκκληση του “Συνδέσμου Αγάπης” για την ανακούφιση των πτωχών οικογενειών. Έγινε πλέον παράδοση προ των Μεγάλων Εορτών να προσέρχονται μόνοι τους και με ιλαρότητα να προσφέρουν στον “Σύνδεσμο Αγάπης” χρήματα και τρόφιμα. Εφέτος προσέφεραν πλουσιοπάροχα διάφορα τρόφιμα και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου.

Ο “Σύνδεσμος Αγάπης” συγκέντρωσε τα προσφερόμενα τρόφιμα και διέθεσε περί τα σαράντα δέματα, τα οποία περιείχαν κρέας, τυρί, λαμπριάτικα κουλουράκια και τσουρέκι, γάλα, ζυμαρικά, ρύζι και γλυκίσματα για τα παιδιά. Έτσι το πασχαλινό τραπέζι ετοιμάσθηκε πλούσιο, όπως άρμοζε στην ημέρα, και στο σπίτι του πτωχού αδελφού. Ακόμη σε ειδικές περιπτώσεις δόθηκε και οικονομική ενίσχυση. Στα πονεμένα πρόσωπα πολλών, που δέχονταν την βοήθεια, διακρινόταν μια έκφραση χαράς και ζεστασιάς. Δεν ήταν απλώς μια αύξηση που έπαιρναν σε κάποιο πενιχρό επίδομα, που και αυτή είναι απαραίτητη, αλλά η αίσθηση που βίωναν, ότι κάποιοι συνάνθρωποι τους σκέφθηκαν και τους φέρθηκαν αδελφικά.

Ο “Σύνδεσμος Αγάπης” της ενορίας Αγίας Παρασκευής ευχαριστεί θερμά τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, καθώς και τον Διευθυντή και τους Δασκάλους τους, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο τους δίνουν μαθήματα ελληνορθόδοξης παιδείας. Επίσης ευχαριστεί τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, ο οποίος, εκτός από την συνεχή καθοδήγηση και συμπαράστασή του, προσέφερε ένα σεβαστό χρηματικό ποσόν για τον σκοπό αυτό.

Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Στεφάνου

Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου ΣτεφάνουΑναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ναυπάκτου και των φυσικών καλονών της είναι το παρεκκλήσιο του αγίου Στεφάνου, της Ενορίας Αγίου Δημητρίου. Το υπάρχον πέτρινο κτίσμα του ναού οικοδομήθηκε περί τα μέσα του 19ου αιώνα και κτίσθηκε πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού.

Ο Ναός είναι πέτρινος στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης κεραμοσκέπαστης βασιλικής χωρίς τρούλλο. Στο λιτό τέμπλο του με τον Εσταυρωμένο και τον δράκο στην κορυφή του, φιλοξενούνται στην πρώτη σειρά οι τέσσερις κεντρικές εικόνες του ναού αναγεννησιακού τύπου. Ακολουθούν άλλες δύο σειρές, η μία με τις εορτές του Δωδεκαόρτου και η άλλη με τους Αποστόλους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας εγχάρακτος λίθος με την χρονολογία κατασκευής (1841) και άλλος ένας που έχει εντειχισθή στην πύλη του αύλιου χώρου με την ίδια ημερομηνία. Και οι δύο είναι δηλωτικοί της χρονολογίας κατασκευής. Σπουδαιότερο όμως εύρημα είναι ένα κομμάτι από μαρμάρινο κιονόκρανο, πιθανότατα από τα ερείπια του παλαιού Ναού, που βρίσκεται εντειχισμένο στο εξωτερικό μέρος πάνω από την αψίδα του Ιερού Βήματος.

Ο χώρος του ναού χρησιμοποιείτο παλαιότερα ως κοιμητήριο, μάλιστα με μία ιδιαιτερότητα. ῞Οσοι από τους κεκοιμημένους είχαν ενταφιαστή χωρίς φέρετρο, οι συγγενείς τους, τύλιγαν στον ξύλινο σταυρό ένα άσπρο ή κόκκινο λινάρι.

Χαρακτηριστικό της εποχής που κτίσθηκε ο Ιερός Ναός, εκτός από το τέμπλο, είναι και ο διάκοσμος της πλαϊνής (νότιας) πόρτας και των παραθύρων. 'Η μπροστινή (δυτική) πόρτα του ναού είναι προσθήκη των νεωτέρων χρόνων.

Αφορμή για την μικρή αυτή αναφορά είναι οι εργασίες για την αποκατάσταση του Ναϋδρίου στο αρχικό στάδιο ανοικοδόμησης, με την σύμφωνη γνώμη και άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Οι εξωτερικές εργασίες που έγιναν –μέ την αποκάλυψη της πέτρας και την αρμολόγηση των τοίχων– ανέδειξαν, μέσα στις ημέρες του Πάσχα, έναν Ναό πραγματικό στολίδι της Ναυπάκτου. Το Παρεκκλήσι αυτό, όπως προαναφέραμε, συμπυκνώνει πολλές μνήμες των Ναυπακτίων. Γι’ αυτό η αποκατάστασή του στην “παλαιά του δόξα” είναι, εκτός των άλλων, ένα σημαντικό γεγονός μνήμης και πολιτισμού για την πόλη.

Το αποτέλεσμα που όλοι τώρα απολαμβάνουμε δικαιώνει αφ’ ενός μεν την επιθυμία του Μητροπολίτου να γίνη γρήγορα το έργο αυτό, αφ’ ετέρου δε την εργώδη μέριμνα του Προϊσταμένου της Ενορίας π. Αθανασίου Λαουρδέκη, των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, και άλλων προσώπων για την πραγματοποίησή του κατά τον αρτιότερο δυνατό τρόπο.

Ευχή όλων είναι να βρεθούν ευσεβείς άνθρωποι που να αγαπούν την ιερή αυτή ιστορία του τόπου και των μνημείων του, προσφέροντας τόσο υλική όσο και ηθική υποστήριξη για την αποκατάσταση και του εσωτερικού του Ναϋδρίου.

Α.Σ.Κ.Π.

Στον Πλάτανο

Στον ΠλάτανοΓνωρίζουμε, βεβαίως, πώς η καλύτερη προετοιμασία για την βίωση της Μεγάλης Εβδομάδος είναι η αγαθή συνείδηση και η μελέτη των παθημάτων του Χριστού που ανάπτει την αγάπη για τον παθόντα, σταυρωθέντα και αναστάντα Κύριο.

Ωστόσο, το κατάλληλο περιβάλλον βοηθά τον αγωνιζόμενο χριστιανό στην καλύτερη προσήλωση-είσοδο στις θαυμάσιες ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος.

Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Πλατάνου, εκκλησιά πετρόκτιστη, επιβλητική, με τους νέους χάλκινους θόλους της, μαρμαροστρωμένη, με βαριά σκαλιστά προσκυνητάρια και άλλα κειμήλια από την Ρουμανία, όπου εργάστηκαν πολλοί απόδημοι Πλατανιώτες, με τον κεντητό επιτάφιο από την Ρωσία... Πρό πάντων περιποιημένη, φροντισμένη με μεράκι από τους Ιερείς, τον νεωκόρο, τους επιτρόπους της.

Ο λαός —“αι γενεαί πάσαι”— του Πλατάνου, όσοι είχαν την τύχη να γυρίσουν τις άγιες ημέρες στο χωριό τους, προσήλθε με πίστη και συμμετείχε στις ιερές ακολουθίες, άκουσε τα κατανυκτικά τροπάρια, τα άγια δώδεκα Ευαγγέλια, και λιτάνευσε τον Επιτάφιο στο χωριό, σε ένα σκηνικό (κινηματο)γραφικό που οφείλεται στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, με τους χρωματισμένους ξύλινους εξώστες, τα πλακόστρωτα, τις πασχαλιές, τον “μάη” και τον πλάτανο. Οι ιερείς σηκώνουν τον κεντητό επιτάφιο, επί του οποίου θα τελεσθούν οι αναστάσιμες θείες Λειτουργίες, στους ώμους τους —έθος διαφορετικό—, ενώ το κουβούκλιο, από σκαλιστό βαρύ ξύλο και γυαλί, όπου φυλάσσεται ο παλαιός ρωσικός χρυσοκέντητος επιτάφιος, το σηκώνουν νέοι του χωριού. Από τους λαϊκούς την πιο τιμητική θέση στην ιερά αυτή πομπή την είχε ο μικρός Δημήτρης που ακολουθούσε τον Ιερέα παππού του, κρυμμένος στα άμφιά του, κρατώντας τις κορδέλες του επιταφίου για να μη σύρονται κάτω, και παρακολουθώντας, πίσω από τα άμφια, τα τελούμενα, με περιέργεια, ως παιδί, αλλά και αυτοπεποίθηση που του έδινε η ζηλευτή θέση του.

Και στο τέλος της λιτανείας —πού δεν είναι τέλος, αλλά είσοδος στο ευλογημένο Σάββατο, το οποίο προδιετύπωσε ο Μέγας Μωϋσής— όλοι κάτω από τον επιτάφιο, μέσα στον Ναό να ακούσουν την προφητεία για τα “ξηρά οστά” που έλαβαν σάρκα, νεύρα και πνεύμα ζωής…

Α.Κ.

Το αναστάσιμο Φώς από τον Πανάγιο Τάφο και στο Νεοχώριο Ναυπακτίας

Το βράδυ της Αναστάσεως ήταν διαφορετικό εφέτος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Νεοχώριο Ναυπακτίας. Όλοι οι ενορίτες, και όχι μόνο, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και με ιερή συγκίνηση περίμεναν το Άγιο Φώς, που ερχόταν από τον Πανάγιο Τάφο! Τα μεσάνυχτα το θαύμα έγινε! Το όνειρο του Ιερέα μας, π. Νικολάου Μασγάλα, έγινε πραγματικότητα! Με τρεμάμενα χέρια παρέλαβε το Άγιο Φώς και σε λίγο με αγαλλίαση από το Άγιο Βήμα έψαλε ευτυχισμένος το “Δεύτε λάβετε φώς…”.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ιερέα μας για την μεγάλη αυτή ευλογία! Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να γίνη σύντομα πραγματικότητα και το άλλο όνειρό του, που είναι και όνειρο όλων των Χριστιανών: σύντομα να βρεθή με τους ενορίτες του προσκυνητής στους Αγίους Τόπους.

 

Ἑορτασμὸς 150ετηρίδος εγκαινίων του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης

Την 23η Μαΐου 2004 συμπληρώνονται 150 έτη από τα εγκαίνια του νέου Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης.

Η Ιερά Μονή θα εορτάση την επέτειο με μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων. Την στιγμή που συντάσσεται το παρόν δεν είχαμε το ακριβές πρόγραμμα, αλλά σε γενικές γραμμές θα περιλαμβάνη:

  • Σχετική εισαγωγική ομιλία από Καθηγητή Πανεπιστημίου στην Ναύπακτο.
  • Λατρευτικές εκδηλώσεις, με πανηγυρικό Εσπερινό, Αρχιερατική θεία Λειτουργία, Εσπερινό Κτητόρων κλπ.
  • Εγκαίνια του νέου Αρχονταρικίου της Ιεράς Μονής.
  • Έκδοση Λευκώματος με φωτογραφίες και κείμενα για την Ιερά Μονή, και αναμνηστικών.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα συνδυασθούν και με την ετήσια πανήγυρη επί τη ελεύσει του τιμίου Λειψάνου της Χειρός του Αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο, την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η δοξολογία του Θεού που προνοή για την Εκκλησία Του και για την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, η απόδοση της οφειλομένης ευγνωμοσύνης στους Κτήτορες της Ιεράς Μονής, η προβολή της Παραδόσεως που διαφυλάττεται στην Ιερά Μονή και η ενημέρωση των Χριστιανών για την ιστορική Ιερά Μονή που κείται τοπικά απομονωμένη σε ησυχαστικό ορεινό τόπο και απετέλεσε και αποτελεί φάρο και λιμάνι παρακλήσεως για τον λαό.-

Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο

Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο

Το Ειδικό Σχολείο στον Λυγιά Νεοκάστρου επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος και συνομίλησε με τον διευθυντή κ. Αθανάσιο Ρισβά, το προσωπικό του Σχολείου και με τους μικρούς μαθητές.

Στο Σχολείο επικρατεί κλίμα αγάπης και θαλπωρής για τα παιδιά, που συνδυάζεται με γνώση για την μέθοδο προσφοράς του μαθήματος, ενώ το γεγονός ότι λειτουργεί δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Λυγιά, έχοντας κοινό αύλειο χώρο, βοηθά στην συνύπαρξη με αγάπη με τους υπολοίπους μαθητές του Δημοτικού και την κοινωνικοποίησή τους.

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα παιδιά και τους προσέφερε ένα κέρασμα, ένδειξη αγάπης. Επίσης, συνεχάρη και ευλόγησε το προσωπικό και τον διευθυντή του Σχολείου για την προσφορά τους.

Η ποιμαντική της πολυπολιτισμικότητας

“Η ποιμαντική της πολυπολιτισμικότητας” ήταν το θέμα της εισηγήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού το Σάββατο 20 Μαρτίου ε.έ. Το χειμερινό πρόγραμμα της Ακαδημίας μελέτησε τον γενικό θέμα “Ορθοδοξία και Πολυπολιτισμικότητα”.

Το κείμενο της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου πρόκειται να κυκλοφορήση σύντομα σε ανάτυπο.

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ψυχικής Υγιεινής

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ψυχικής ΥγιεινήςΤην Κυριακή της Αναστάσεως ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ίδρυμα Ψυχικής Υγιεινής της πόλης μας, στο οποίο φιλοξενούνται συνάνθρωποί μας που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας και παρακολούθησης. Ως γνωστόν, υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να καταργηθούν τμηματικά τα μεγάλα Ιδρύματα που γκετοποιούν τους ανθρώπους, και να δημιουργηθούν στις πόλεις μικρά Κέντρα περίθαλψης των ψυχικά ασθενών που θα βοηθούν στην κοινωνικοποίησή τους.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με τους ασθενείς, τους ευλόγησε, τους έδωσε τις αναστάσιμες ευχές, “τσούγκρισε” τα κόκκινα αυγά και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Στο Ίδρυμα επικρατεί κλίμα ηρεμίας και στοργής, που οφείλεται στο προσωπικό που διαθέτει γνώση και νεανική όρεξη για προσφορά.

Επετειακές εκδηλώσεις

Στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου τα Σχολεία της πόλεως πραγματοποίησαν αξιόλογες και αξιέπαινες εορταστικές εκδηλώσεις.

Επετειακές εκδηλώσειςΠολύ καλές εντυπώσεις άφησε η εκδήλωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Οι μικροί μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους επέλεξαν έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης των ιστορικών γεγονότων. Συγκεκριμένα παρουσίασαν δώδεκα σκηνές-ζωντανούς ζωγραφικούς πίνακες. Μία μαθήτρια αφηγείτο με καλή άρθρωση και το πρέπον ύφος και ρυθμό, την ώρα που άνοιγε η αυλαία και παρουσιάζονταν διαδοχικά οι σκηνές, πρώτα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έπειτα της Επαναστάσεως, με τα παιδιά κατάλληλα ντυμένα σε ταιριαστό σκηνικό και ακίνητα, συνοδευόμενες οι σκηνές με λόγο ή κατάλληλη μουσική επένδυση, και με παύσεις από πολύ καλές απαγγελίες μαθητών. Πρέπει να σημειώσουμε την πολύ καλή εκφορά - απαγγελία του λόγου από τους μαθητές, την πολύ καλή έκφραση των προσώπων τους στις διάφορες σκηνές και το υψηλό ηθικό τους, που βεβαίως τους το ενέπνευσαν οι δάσκαλοί τους, τους οποίους και συγχαίρουμε.

Βεβαίως, όλα τα Σχολεία παρουσίασαν πολύ καλές γιορτές, και αξίζουν συγχαρητήρια. Μνημονεύσαμε όμως την συγκεκριμένη λόγω της πρωτοτυπίας της.-

Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ιεράς Μητροπόλεως

Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ιεράς ΜητροπόλεωςΌπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα τεύχη, το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως έχει ανακαινισθή τα τελευταία χρόνια εξωτερικά και εσωτερικά και αποτελεί και πάλι στολίδι για την πόλη μας.

Πρόσφατα έγινε πραγματικότητα και άλλη μία επιδίωξη του Σεβ. Μητροπολίτου, και η Αίθουσα του Πνευματικού μας Κέντρου απέκτησε νέα σύγχρονα καθίσματα που διευκολύνουν την παρακολούθηση εκδηλώσεων και των ομιλιών από το κοινό, και συγχρόνως έδωσαν μια ιδιαίτερη επισημότητα στην Αίθουσα.

Τα καθίσματα στοίχισαν 270 ΕΥΡΩ το ένα, και τα έξοδα έχουν καλυφθή εν μέρει από προσφορές πιστών, Ιερών Ναών και Ιερέων και θα εξωφληθούν με δόσεις.

Ας υπενθυμίσουμε ότι στην Αίθουσα του Πνευματικού μας Κέντρου πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και άλλων φορέων (Δήμου, Συλλόγων) και Σχολείων της πόλεως, καθώς και οι εβδομαδιαίες ομιλίες του Σεβαμιωτάτου προς τον λαό.-

Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἀνακοίνωση

Και φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για παιδιά και νέους, σε τρεις περιόδους, ως εξής:

  • Α΄ Κοριτσιών Δημοτικού Σχολείου: 30-6-2004 έως 7-7-2004.
  • Β΄ Αγοριών: 7-7-2004 έως 19-7-2004.
  • Γ΄ Κοριτσιών Γυμνασίου - Λυκείου: 19-7-2004 έως 31-7-2004.

Όσοι επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στις Χριστιανικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για να ζήσουν ημέρες του καλοκαιριού σε ένα κοινοτικό περιβάλλον με μεγάλη ωφέλεια για την διάπλαση του χαρακτήρος τους, να δηλώσουν συμμετοχή στις Ενορίες τους ή στην Ιερά Μητρόπολη και στα τηλέφωνα 26340 - 22980, 27207.

Για την εγγραφή στις Κατασκηνώσεις θα τηρηθή, όπως κάθε χρονιά, σειρά προτεραιότητος.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

***

Στην συνεδρία της 20ης Απριλίου 2004 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου προέβη ομόφωνα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στις ακόλουθες κανονικές πράξεις: “α) απεδέχθη την δια λόγους υγείας υποβληθείσαν παραίτησιν του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Αποστόλου. β) Προσήρτησε την νήσον Νίσυρον τη Ιερά Μητροπόλει Κώου. γ) Απέκοψεν εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου τας νήσους Σύμην, Χάλκην, Τήλον και Καστελλόριζον και ίδρυσε νέαν Μητρόπολιν του Θρόνου περιλαμβάνουσαν ταύτας και επονομαζομένην “Ιερά Μητρόπολις Σύμης” με έδραν την νήσον ταύτην. δ) Επλήρωσε την Ιεράν Μητρόπολιν Ρόδου δια της παμψηφεί εκλογής του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Κυρίλλου Κογεράκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. ε) Εξελέξατο παμψηφεί ως πρώτον ποιμενάρχην της νεοσυστάτου Μητροπόλεως Σύμης τον Θεοφ. Επίσκοπον Παμφίλου κ. Χρυσόστομον, Βοηθόν μέχρι τούδε παρά τη Ιερά Μητροπόλει Γερμανίας. ς) Ίδρυσε την “Ιεράν Μητρόπολιν Κορέας”, περιλαμβάνουσαν την Βόρειον και Νότιον Κορέαν, με έδραν την Σεούλ. ζ) Εξελέξατο παμψηφεί ως πρώτον ποιμενάρχην αυτής τον εκείσε από 30ετίας ενζήλως διακονούντα Θεοφ. Επίσκοπον Ζήλων κ. Σωτήριον”.

***

Την Πέμπτη, 15 Απριλίου 2004, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μετέβη αεροπορικώς στην Σμύρνη, όπου την επόμενη μέρα μίλησε στο Β´ Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού, το οποίο διοργανώθηκε από κοινού από την Γεν. Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και την Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Τουρκίας. Θέμα του Συνεδρίου ήταν η Ανατολία ως τόπος συναντήσεως διαφόρων πολιτισμών και η συμβολή της συναντήσεως και συνεργασίας αυτής στην εδραίωση της ειρήνης. Στο Συνέδριο παρέστησαν εκπρόσωποι διαφόρων Δογμάτων και Θρησκειών, Νομάρχες, Πρέσβεις, Πρόξενοι, Δήμαρχοι, ταξιδιωτικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι Εμπορικών Επιμελητηρίων κ. ά. από την Τουρκία και την Ελλάδα.

***

Στις 13 Απριλίου 1204 –ημέρα της 800ής επετείου της καταλήψεως της Πόλεως από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας– δέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επίσημη Αντιπροσωπεία του Βατικανού υπό την ηγεσία του Καρδιναλίου Λυώνος Philippe Barbarin και του Επισκόπου Ναντέρ Gerard Daucourt.

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλίαν του προς την Αντιπροσωπεία του Βατικανού επεσήμανε ότι οι συνέπειες της αλώσεως της Πόλης από τους Σταυροφόρους υπήρξαν αναντίρρητα καταστρεπτικές για τις σχέσεις των δυο Εκκλησιών. Ο Καρδινάλιος Philippe Barbarin είπεν ότι “ ερχόμεθα ειδικά στην Πόλη σήμερα κατά την 800ή επέτειο ενός δραματικού γεγονότος, δηλαδή της μισάνθρωπης καταλήψεως της Πόλεως από λατίνους χριστιανούς, οι οποίοι είχαν σκοπό την εξασφάλιση ελεύθερης διελεύσεως για τον Πανάγιο Τάφο. Τούτο το γεγονός αποτελεί μια βαθιά πληγή την οποία οι Χριστιανοί της Δύσεως επέφεραν στους αδελφούς τους της Πόλεως, της γεφύρας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, μάρτυρος πολλών Οικουμενικών Συνόδων και από πολλού χρόνου οχυρού του Χριστιανισμού στην Ανατολή. Πρέπει να αναθέσωμε αυτήν την αμετάκλητη προσβολή στο έλεος του Θεού”. Αυτή η τελευταία πρόταση θεωρήθηκε ότι αποτελεί την ετεροχρονισμένη παπική συγγνώμη για την καταστρεπτική Δ’ Σταυροφορία.

***

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος τέλεσε στις 6 Απριλίου 2004 τα εγκαίνια του φιλανθρωπικού καταστήματος “Ταβιθά” της Γενικής Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ν. Κακλαμάνη, του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Νάκου, βουλευτών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων επισήμων.

***

Η “Ταβιθά” είναι ένα κατάστημα αγάπης που βρίσκεται στην οδό Ακομινάτου 23 στο κέντρο της Αθήνας και διανέμει δωρεάν είδη ιματισμού και υπόδησης σε αστέγους και απόρους, τα οποία προέρχονται από δωρεές πολιτών σε Ιερούς Ναούς, αλλά και από την Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος “Αλληλεγγύη”. Λειτουργεί δε καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή, 8.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ.).

***

Από 30 Απριλίου έως και 5 Μαΐου 2004, στο Valamo της Φιλανδίας θα πραγματοποιηθή Διαχριστιανικό Συνέδριο με θέμα: “Ο Κοινωνικός ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα”. Το συνέδριο αυτό, τελεί υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, της Παγκόσμιας Ορθόδοξης Χριστιανικής Φιλανθρωπικής Ένωσης (I.O.C.C.) και της Ένωσης Φιλανδικής Ορθόδοξης Βοήθειας. Σ’ αυτό θα λάβουν μέρος Προκαθήμενοι και αντιπρόσωποι Χριστιανικών Εκκλησιών, θεολόγοι και ιστορικοί με σκοπό την προώθηση στην κοινωνία αλλά και στο πλήρωμα της Εκκλησίας του νοήματος της Πατερικής Ορθόδοξης παράδοσης για τον κοινωνικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

***

Αγιασμό επί τη θεμελιώσει του Ιερού Ναού Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος.

Ο Μακαριώτατος, για τον παλαιό ναό του Αγίου Ελισσαίου είπε: “Η μνήμη μας ανατρέχει στην εποχή εκείνη κατά την οποία έρχονταν εδώ οι φιλακόλουθοι, με επικεφαλής τους ανθρώπους των γραμμάτων, όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης”. Στον ναό αυτό για πολλά χρόνια λειτουργούσε ο άγιος Νικόλαος Πλανάς. Ο νέος ναός ανεγείρεται χάρη στις προσπάθειες της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και την στήριξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την θεμελίωση του Ναού παρέστη σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου “Ο άγιος Ελισσαίος” του κ. Φ. Δημητρακόπουλου.

***

Το τριήμερο 25-27 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης εκδηλώσεις τιμής για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό με πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Ορους και υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και το Τουρκικό Λύκειο “ISIK” της Κωνσταντινούπολης με 10 μαθητές με κύριο σκοπό την προώθηση του διαλόγου, την εξάλειψη του φανατισμού και την ανάπτυξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών των χωρών Ελλάδος και Τουρκίας.

***

Διαρκώς αυξάνεται το ενδιαφέρον στη διεθνή κοινότητα για την Ελληνική Γλώσσα. Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στηρίζουν την προηγούμενη άποψη.

Πρώτον, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της Ελληνικής με το όνομα “Hellenic Quest” που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους άγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Δεύτερον: Οι Αγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν αρχαία ελληνικά επειδή αυτά έχουν ξεχωριστή σημασία για τους τομείς αργάνωσης και διαχείρισης επιχειρήσεων.

Αξίζει επίσης να σημειωθή η διαπίστωση επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως “νοηματική” γλώσσα μόνον την Ελληνική ενώ όλες τις άλλες τις χαρακτηρίζουν “σημειολογικές”.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2075