Εἰδήσεις Μαΐου 2004

Πρόγραμμα Ιεράς Πανηγύρεως επί τη ελεύσει του τιμίου Λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου

Ναύπακτος, 5-7 Ιουνίου 2004

Σάββατο 5 Ιουνίου

 • 6:30 μ.μ. Υποδοχή του τιμίου Λειψάνου μπροστά από το Δημαρχείο της πόλεως.
 • 7:00 μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
 • 8:30 μ.μ. Λιτάνευση του τιμίου Λειψάνου μέχρι το λιμάνι της πόλεως.
 • 10:00 μ.μ. Αγιασμός

Κυριακή 6 Ιουνίου

 • 7:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο
 • 6:00 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση
 • 7:00 μ.μ. (στό Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως)
 • Ομιλία του καθηγητού Πανεπιστημίου κ. Αθανασίου Παλιούρα με θέμα το Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης
 • Παρουσίαση αφιερωματικού λευκώματος της Ιεράς Μονής

Δευτέρα 7 Ιουνίου

 • 7:00 π.μ. Όρθρος και θεία Λειτουργία
 • 9:00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία και αναχώρηση του τιμίου Λειψάνου

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Ἀνακοίνωση

Και φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για παιδιά και νέους, σε τρεις περιόδους, ως εξής:

 • Α΄ Κοριτσιών Δημοτικού Σχολείου: 30-6-2004 έως 7-7-2004.
 • Β΄ Αγοριών: 7-7-2004 έως 19-7-2004.
 • Γ΄ Κοριτσιών Γυμνασίου - Λυκείου: 19-7-2004 έως 31-7-2004.

Όσοι επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στις Χριστιανικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για να ζήσουν ημέρες του καλοκαιριού σε ένα κοινοτικό περιβάλλον με μεγάλη ωφέλεια για την διάπλαση του χαρακτήρος τους, να δηλώσουν συμμετοχή στις Ενορίες τους ή στην Ιερά Μητρόπολη και στα τηλέφωνα 26340 - 22980, 27207.

Για την εγγραφή στις Κατασκηνώσεις θα τηρηθή, όπως κάθε χρονιά, σειρά προτεραιότητος.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Κοιμήθηκε η Esther Williams

Απεδήμησε προς Κύριον η αείμνηστη Esther Williams, την 21η Μαΐου ε.έ. στο Λονδίνο και σε ηλικία 90 ετών.

Η κ. Williams μετέφρασε με δική της πρωτοβουλία, ενώ ήδη βρισκόταν σε ηλικία 80 ετών, το βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία στα αγγλικά, φέροντας σε επαφή με το αγγλόφωνο κοινό την πατερική παράδοση που καταγράφεται μέσα στα έργα του Σεβ. Μητροπολίτου μας, και αργότερα μετέφρασε ακόμη 9 βιβλία του.

Στο παρόν τεύχος απλώς αναγγέλλουμε την είδηση της κοίμησής της. Εκτενή αναφορά στο πρόσωπο και το έργο της θα κάνουμε σε επόμενο τεύχος.-

“Οι ομιλίες της Δευτέρας”

Την Δευτέρα 24 Μαΐου 2004, στις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως η τελευταία ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου με θέμα την “Ορθόδοξη ψυχοθεραπεία”. Οι ομιλίες αυτές, τις οποίες ο Σεβασμιώτατος προτιμούσε να ονομάζει “μαθήματα”, ήταν μια εισαγωγή –πιό σωστά μια “Μικρά είσοδος”– στα ενδότερα της εκκλησιαστικής ζωής.

Αναπτύχθηκαν κατ’ αρχήν συγκριτικά θέματα, για πώς αντιλαμβάνεται την ψυχοθεραπεία η ουμανιστική ψυχολογία και ψυχιατρική και πώς η ορθόδοξη θεολογία. Στη συνέχεια μελετήθηκαν ορισμένες “πνευματικές αισθένειες” μέσα από την θεραπευτική διδασκαλία της Φιλοκαλίας.

Η τελευταία ομιλία αφιερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο αποκλειστικά σε ερωτήσεις των ακροατών αυτών των μαθημάτων, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που γεννήθηκαν μέσα τους.

Οι ομιλίες αυτές, εκτός από την ικανοποίηση μιας ποιμαντικής ανάγκης, λειτουργήσαν στην συγκυρία που πραγματοποιήθηκαν σαν μια υγιής ειρηνοποιός αντίδραση στην ηλεκτρισμένη “εκκλησιαστική” ατμόσφαιρα, που δημιούργησαν τα λεγόμενα “πολιτικά της Εκκλησίας”. Παρουσίασαν τί είναι αληθινά η Εκκλησία και ποιό είναι το πραγματικό της έργο.

Λήξη Αγιογραφικών Κύκλων

Την Τετάρτη 2 Μαΐου 2004 πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βομβοκούς η λήξη των Αγιογραφικών και των άλλων ενοριακών Συνάξεων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα μέλη των Συνάξεων ανέβηκαν στο Μοναστήρι με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα, αφού πιο μπροστά με μέριμνα του Δήμου Ναυπάκτου ειδικό μηχάνημα έκανε μια αναγκαία συντήρηση ενός τμήματος του δρόμου, που δεν έχει ασφαλτοστρωθή ακόμη. Ελπίζεται ότι σύντομα θα ασφαλτοστρωθή και το τελευταίο τμήμα αυτού του δρόμου, ώστε να είναι ασπρόκοπτη η πρόσβαση στο Μοναστήρι κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα της λήξης των Αγιογραφικών Συνάξεων περιελάμβανε Εσπερινό και Παράκληση στην Παναγία που τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αντώνιος Βαζούρας, ο οποίος έχει την ευθύνη της Αγιογραφικής Συνάξεως των ανδρών. Κατά την διάρκεια της Παράκλησης μίλησε σχετικά με τα αποτελέσματα της “αιχμαλωσίας” από την διδασκαλία του Χριστού ο π. Θωμάς Βαμβίνης, ξεκινώντας από το παράδειγμα της αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, η οποία μετά τον διάλογό της με τον Χριστό, “ξέχασε” την υδρία της στο πηγάδι του Ιακώβ και έτρεξε στην πόλη για να ανακοινώση στους συμπολίτες της την εύρεση του Μεσσία. Στο τέλος της Παράκλησης ο π. Αντώνιος έκανε τον επίλογο των φετινών Συνάξεων, με σύντομο λόγο, και έδωσε κατόπιν ως ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως από ένα βιβλίο στις υπεύθυνες των Συνάξεων και μια μικρή εικόνα του “Αρχιερέως Χριστού” με ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας σε όλα τα μέλη τους. Κατόπιν στον περίβολο της Μονής έγινε το καθιερωμένο κέρασμα με ευχές, αφ’ ενός μεν να καρποφορήσουν οι λόγοι που ακούσθηκαν κατά την περίοδο που έκλεισε, αφ’ ετέρου δε όλοι να ξαναβρεθούν “επί τω αυτώ” στους γνώριμους χώρους των συναντήσεών τους κατά το ερχόμενο εκκλησιαστικό έτος.

Επίσκεψη φοιτητών από τις ΗΠΑ

Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε την επίσκεψη μιας ομάδας φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Northeastern Illinois University Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την συνοδεία της Καθηγήτριάς τους Kathleen Kardaras.

Στο ταξίδι τους που προγραμμάτισαν στην Ελλάδα, συμπεριέλαβαν και την επίσκεψη και συνομιλία με τον Σεβασμιώτατο, λόγω του ότι μελετούν τα βιβλία του και τα θέματα τα οποία αναπτύσσει. Η αίτηση και η συνεννόηση για την επίσκεψη έγινε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όπως έγραφε η Καθηγήτριά τους στο μήνυμα που απέστειλε: “Το αντικείμενο της μελέτης μας είναι η ψυχή, η περιγραφή της και η απεικόνισή της στα κλασσικά έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη καθώς και στα πιο σύγχρονα έργα του Γιούνγκ, Τόμας Μούρ, Τζέϊμς Χίλμαν και του Μητροπολίτου Ναυπάκτου. Ερευνούμε στοιχεία υγείας στην σημερινή ψυχή όπως αυτά μαρτυρούνται στα πρόσωπα όσο και στην κοινωνία. Επισκεπτόμαστε την Ελλάδα ελπίζοντας να βρούμε μαρτυρίες ενός περισσότερο “ψυχοκεντρικού” (soulful) και υγειούς τρόπου ζωής από αυτόν που έχουμε εδώ στο Σικάγο και ελπίζουμε να ακούσουμε από τον Μητροπολίτη τις ιδέες για την υγεία της ψυχής όπως βιώνεται στην Ορθοδοξία”.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους φοιτητές για την έννοια της ψυχής κατά την παράδοσή μας, τον όρο υπόσταση-πρόσωπο, την σχέση μεταξύ ελευθερίας και αγάπης, τον τρόπο συνεργασίας των διαφόρων πολιτισμών στην σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία και δέχθηκε τις ερωτήσεις τους.

Οι επισκέπτες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, δεδομένης της επιφυλακτικότητος (τουλάχιστον) που έχουν σε γενικές γραμμές πλέον οι ξένοι για τον Ορθόδοξο Κλήρο μάλλον αδικαιολόγητα —λόγω των συγχρόνων συγκρουσιακών καταστάσεων— η οποία επιφυλακτικότητα αντικατέστησε την παλαιότερη γραφική εικόνα.

Σε ευχαριστήριο μήνυμά της η Καθηγήτρια έγραψε:

“…Ήταν η πιο εμπνευσμένη πλευρά του ταξιδιού μας και ήλθαμε όλοι πίσω σκεπτόμενοι ότι βρεθήκαμε μαζί με έναν … προσηνή, άμεσο-προσωπικό, ευαίσθητο … άνθρωπο. Συγκινηθήκαμε πολύ από την υπομονή και την ευγένειά του και είμαστε ευγνώμονες…”.-

***

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την πρώτη σερβική επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού το 1804.

Στις εκδηλώσεις την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Κύριλλος. Την Κυριακή 9-5-2004 τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στον νεοανεγερθέντα Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα ενώ χιλιάδες πιστοί ακολούθησαν την λιτανεία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Την Δευτέρα 10-5-2004 ο Οικουμενικός Πατριάρχης έψαλε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την επανάσταση μπροστά από το Ναό του Αγίου Σάββα.

***

Αγιασμό επί τη θεμελιώσει του Ιερού Ναού Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος.

Ο Μακαριώτατος, για τον παλαιό ναό του Αγίου Ελισσαίου είπε: “Η μνήμη μας ανατρέχει στην εποχή εκείνη κατά την οποία έρχονταν εδώ οι φιλακόλουθοι, με επικεφαλής τους ανθρώπους των γραμμάτων, όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης”. Στον ναό αυτό για πολλά χρόνια λειτουργούσε ο άγιος Νικόλαος Πλανάς. Ο νέος ναός ανεγείρεται χάρη στις προσπάθειες της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και την στήριξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την θεμελίωση του Ναού παρέστη σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου “Ο άγιος Ελισσαίος” του κ. Φ. Δημητρακόπουλου.

***

Το τριήμερο 25-27 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης εκδηλώσεις τιμής για τον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό με πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Ορους και υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και το Τουρκικό Λύκειο “ISIK” της Κωνσταντινούπολης με 10 μαθητές με κύριο σκοπό την προώθηση του διαλόγου, την εξάλειψη του φανατισμού και την ανάπτυξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών των χωρών Ελλάδος και Τουρκίας.

***

Διαρκώς αυξάνεται το ενδιαφέρον στη διεθνή κοινότητα για την Ελληνική Γλώσσα. Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στηρίζουν την άποψη αυτή.

Πρώτον, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της Ελληνικής με το όνομα “Hellenic Quest” που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους άγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Δεύτερον: Οι Αγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν αρχαία ελληνικά επειδή αυτά έχουν ξεχωριστή σημασία για τους τομείς αργάνωσης και διαχείρισης επιχειρήσεων.

Αξίζει επίσης να σημειωθή η διαπίστωση επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως “νοηματική” γλώσσα μόνον την Ελληνική ενώ όλες τις άλλες τις χαρακτηρίζουν “σημειολογικές”.

***

Σοβαρές καταγγελίες εναντίον ξένων πρεσβειών έκαμε ο Μητροπολίτης Πάφου, αποκαλύπτοντας ότι προσπάθησαν να πείσουν την Εκκλησία να επηρεάση τον λαό να ψηφίση θετικά στο δημοψήφισμα. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είχε καταγγείλει πριν από το δημοψήφισμα ότι “θά γίνη ενορχηστρωμένη προσπάθεια από κάποιους να πείσουν με ανορθόδοξους τρόπους τον λαό, χρηματίζοντας και εξαγοράζοντας συνειδήσεις, για να ψηφίση θετικά στο δημοψήφισμα”.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερτογάν είχε ζητήσει παλαιότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, από Ορθόδοξο Ιεράρχη της διασποράς να πείση τους Κυπρίους Ιεράρχες να αλλάξουν στάση στα εθνικά τους θέματα και απέναντι στην Τουρκία.

***

Η “Διακονία αποφυλακίσεως απόρων κρατουμένων και φυγοποίνων”, της οποία ψυχή είναι ο Αρχιμ. π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος, με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό το ότι διατίθεται να συμβάλλη, όσο της είναι δυνατό, και στην αποφυλάκιση Ελλήνων απόρων κρατουμένων, που κρατούνται σε φυλακές ξένων χωρών, αρκεί προς τούτο να αναλάβουν οι οικείες εκκλησιαστικές ή πολιτικές αρχές (Πρεσβείες ή Προξενεία) να της στέλλουν το σχετικό έγγραφο και τα σχετικά παραστατικά για την διαχειριστική της τακτοποίηση. Η ηλεκτρονική διεύθυνσή της είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. και η ιστοσελίδα της http://www. diakonia-filakon.gr.

***

Η Σύνοδος - Η Πόλη

Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος έγινε επί Κωνσταντίνου του Μεγάλου, στο εικοστό έτος της βασιλείας του. Όταν έπαυσε ο διωγμός εναντίον των Χριστιανών, και ο Μέγας Κωνσταντίνος —αφού βασίλευσε στην αρχή στην Ρώμη— έκτισε έπειτα την πανευδαίμονα πόλη που έχει το όνομά του (τήν Κωνσταντινούπολη)… τότε άρχισαν να συμβαίνουν και τα όσα σχετίζονται με τον Άρειο…

Και ενώ η Εκκλησία ταρασσόταν και δεν φαινόταν καμμία λύση στην φιλονικεία περί του δόγματος, ο Μέγας Κωνσταντίνος συνήγαγε στην Νίκαια τους Πατέρας από όλα τα μέρη της Οικουμένης, χρησιμοποιώντας για την μεταφορά τους δημόσια οχήματα, και εκεί πήγε και ο ίδιος. Και αφού εκάθισαν πρώτα όλοι οι Πατέρες, εκάθισε και αυτός όχι σε θρόνο βασιλικό, αλλά σε χαμηλότερο κάθισμα. Και αφού ανακοινώθηκαν τα περί τον Άρειον, υποβλήθηκαν σε ανάθεμα αυτός και οι συμφρονούντες. Ο δε Θεού Λόγος ομοούσιος και ομότιμος με τον Πατέρα ανακηρύχθηκε από τους αγίους Πατέρες, οι οποίοι και εξέθεσαν το άγιο Σύμβολο της Πίστεως μέχρι και το “καί εις το Πνεύμα το Άγιον”, διότι τα υπόλοιπα τα ανεπλήρωσε η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος. Επίσης, η αγία Σύνοδος εκύρωσε και την εορτή του Πάσχα και πώς πρέπει να την εορτάζουμε, όχι μαζί με τους Ιουδαίους, όπως ήταν μέχρι τότε έθιμο. Συνέταξαν επίσης είκοσι ιερούς Κανόνες για την εκκλησιαστική τάξη. Το δε άγιο σύμβολο της Πίστεως ο Μέγας και ισαπόστολος Κωνσταντίνος, ύστερα από όλους, το επικύρωσε με ερυθρά (βασιλικά) γράμματα…

Αφού τελείωσε η Σύνοδος, επειδή ήδη κόντευε να περατωθή η ανοικοδόμηση της Κωνσταντινούπολης, ο μέγας Κωνσταντίνος προσεκάλεσε όλους τους αγίους εκείνους άνδρες, οι οποίοι, αφού την επισκέφθηκαν, ευχήθηκαν για την Πόλη και την προσεκύρωσαν Βασιλεύουσα των πόλεων και την αφιέρωσαν στην Μητέρα του Λόγου…

(από το Συναξάρι της Κυριακής των Πατέρων)

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Προβολές: 1239

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance