Ιεραρχικό

Πρέπει να σημειωθή ότι το σύστημα διοικήσεως της Εκκλησίας δεν είναι ούτε απολυταρχικό (δικτατορικό), ούτε δημοκρατικό (ό,τι θέλει ο λαός), αλλά ιεραρχικό. Όλοι έχουν ανάλογα χαρίσματα και όλοι μαζί συνεργάζονται για την δόξα του Θεού. Η Εκκλησία είναι μια διαρκής Σύνοδος, μια κοινωνία προσώπων εν Χριστώ που προσφέρουν το χάρισμά τους για την δόξα του Θεού, και η Σύνοδος είναι η έκφραση της Εκκλησίας. Όλους τους καθαγιάζει και τους εμπνέει το Πανάγιο Πνεύμα που είναι η ψυχή του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία συνοδικώς αποφασίζει, συνοδικώς ενεργεί την εκλογή και την χειροτονία των Διακόνων, Πρεσβυτέρων και Επισκόπων, συνοδικώς καθορίζονται οι σχέσεις μεταξύ Επισκόπων και Πρεσβυτέρων, μεταξύ Κληρικών και λαϊκών.

Δυστυχώς, επειδή εισέρχονται τα πάθη και επειδή πολλοί είναι βεβαπτισμένοι χωρίς να είναι βεβαιόπιστοι και ακόμη επειδή υπάρχουν πολλές ανάγκες και δεν μπορούν να καλυφθούν, γι' αυτό και παρατηρούνται πολλές ανωμαλίες στο πολίτευμα της Εκκλησίας. Άνθρωποι χωρίς να έχουν χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος διεκδικούν και αυτοχρίονται χαρισματούχοι, με φρικτά αποτελέσματα.

Όταν όλοι ζούμε με μετάνοια, τότε κατανοούμε όλους αυτούς τους αγιοπνευματικούς θεσμούς και βοηθούμε να λειτουργούν κανονικά για την ωφέλεια όλων. Πρέπει να ευχόμαστε αυτήν την μετάνοια για να λειτουργή και να διοικήται αγιοπνευματικά η Εκκλησία και εμείς να σωζόμαστε μέσα σε Αυτήν.

(Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου: “Όσοι Πιστοί”)

Ετικέτες: ΧΩΡΙΟ

  • Προβολές: 1584

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance