Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος - Εὐχαριστήριο γιὰ τὸν ἔρανο τῆς Ἀγάπης

Μετά την επιτυχία του φετεινού Εράνου της Αγάπης της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου, που πραγματοποιήθηκε από 15 έως 22 Δεκεμβρίου 1996, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος απέστειλε εγκύκλιο που αναγνώστηκε στους Ι. Ναούς την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 1997. Στην συνέχεια δημοσιεύουμε την εγκύκλιο.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Συνήθως ο Μητροπολίτης επικοινωνεί με το ποίμνιό του με εγκυκλίους κατά τις μεγάλες Δεσποτικές εορτές ή σε έκτακτα γεγονότα, ιδίως όταν θέλη να παρακινήση τον λαό σε έργα αγάπης.

Με την εγκύκλιο αυτή όμως θα ήθελα να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες για την συμμετοχή σας στον έρανο της αγάπης, που διεξήχθη στην Ιερά μας Μητρόπολη στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι ευχαριστίες μου αυτές απευθύνονται στους Εφημερίους των Ενοριών, στις επιτροπές που δημιουργήθηκαν για να επισκευθούν τις οικίες και στα καταστήματα της Πόλεως και των χωριών, και σε όλους τους Χριστιανούς που προσέφεραν ό,τι μπορούσαν.

Πρέπει να σάς ανακοινώσω ότι ο έρανος της αγάπης υπήρξε αποδοτικός για τα δεδομένα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και μάλιστα, όπως με διαβεβαίωσαν, το αποτέλεσμα του εράνου δεν είχε προηγούμενο. Από την Πόλη της Ναυπάκτου συγκεντρώθηκε το ποσό των 1.721.250 δρχ. και από τις άλλες Ενορίες το ποσό των 988.970 δρχ. Συνολικά συγκεντρώθηκε το ποσό των 2.710.220 δρχ. Βέβαια, αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι δωρεές που δίνονται κατά την διάρκεια όλου του χρόνου για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που εξασκεί η Ιερά μας Μητρόπολη, τότε το ποσόν αυξάνεται πολύ περισσότερο.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι η διάθεση των Ιερέων, των Κυριών και των δωρητών. Παρατήρησα ότι τα συνεργεία που βγήκαν για τον έρανο το έκαναν με μεγάλη αγάπη και εξαιρετική διάθεση. Όπως, επίσης, πληροφορήθηκα ότι και οι Χριστιανοί, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, είδαν με ευχαρίστηση την κίνηση αυτή της Ιεράς Μητροπόλεως και ανταποκρίθηκαν ευχαρίστως, κατά την δύναμη που είχε ο καθένας.

Βέβαια, ο ανθρώπινος πόνος είναι αρκετά μεγάλος και οι οικονομικές δυσχέρειες πολλών Χριστιανών είναι πολλές. Καθημερινά καταφθάνουν στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως αναξιοπαθούντες άνθρωποι, αλλά υπάρχουν και άλλοι που υπομένουν μόνοι τους και άγνωστοι από τους πολλούς, με αξιοπρέπεια τον πόνο και την δοκιμασία τους. Με τους Συνδέσμους Αγάπης, που δημιουργήθηκαν και άρχισαν να λειτουργούν στις Ενορίες προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Πιστεύω ότι θα αγωνιστούμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στον τομέα της κρατικής Πρόνοιας και μάλιστα θα το κάνουμε διατηρώντας το ανθρώπινο πρόσωπο και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Σε αυτό ζητούμε την συμπαράσταση όλων σας.

Θα πρέπη να σάς διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου σεβόμαστε απεριόριστα το χρήμα που συλλέγεται από εράνους. Κατά τους Κανόνας της Εκκλησίας το χρήμα που προέρχεται από προσφορές Χριστιανών και προορίζεται για έργα φιλανθρωπίας, όπως και τα χρήματα τα οποία προέρχονται από τον οβολό των ανθρώπων που προσέρχονται στην θεία Λατρεία είναι ιερά. Σάς διαβεβαιώνουμε ότι θα γίνεται τιμία διαχείριση, θα αξιοποιούνται τα χρήματα μέχρι τελευταίας δραχμής για τον σκοπό για τον οποίο δίδονται.

Μόλις θα είμαστε έτοιμοι θα σάς γνωστοποιήσουμε λεπτομερή, κατά το δυνατό, απολογισμό των έργων αγάπης και ευποιίας, κατά το προηγούμενο έτος, ώστε να ενημερωθήτε για το έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολή μας, μέσα στα πλαίσια τα οποία κινείται

Αφού και πάλιν σάς ευχαριστήσω για την ποκίλη προσφορά και συμπαράστασή σας στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, στον τομέα της φιλανθρωπίας και αγάπης, σάς εύχομαι ο Θεός της αγάπης να σάς ευλογή πλούσια.

Με θερμές ευχές και ευλογίες

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

  • Προβολές: 2387