Skip to main content

Δύσκολη η Νεότητα

… Η νεότητα, κυρίως η εφηβεία, είναι μια επαναστατημένη περίοδος στην ζωή των ανθρώπων. Όλοι έχουμε περάσει από αυτήν την ηλικία και γνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες. Ο ιερός Χρυσόστομος παρατηρεί: «η νεότητα είναι μια δύσκολη ηλικία, που είναι ασταθής, που εξαπατάται εύκολα, επιρρεπής στην πτώση και που απαιτεί πολύ δυνατά χαλινάρια». Αλλού γράφει: «Η νεότητα είναι άγριο πράγμα και γι’ αυτό έχει ανάγκη από πολλούς επιστάτας, δασκάλους, παιδαγωγούς, ακολούθους, φροντιστές. Να είσαι ευχαριστημένος, αν με τόσα μέσα κατορθώσεις να επιβληθείς σ’ αυτήν, γιατί η νεότητα μοιάζει με άλογο αδάμαστο και θηρίο ατίθασο».

Είναι άξιον παρατηρήσεως ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των φορέων της αγωγής και, κατά το δυνατόν, να υπάρχη ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων, γιατί αν δεν γίνεται αυτό, τότε δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά στην ψυχή των παιδιών. Οι γονείς, οι δάσκαλοι, η κοινωνία, οι εξουσιάζοντες, οι προγραμματιστές της φιλοσοφίας, της παιδείας, η Εκκλησία με τους Ποιμένες πρέπει να ενδιαφέρονται και να συνεργάζονται από κοινού για την σωστή και ολοκληρωμένη αγωγή των παιδιών.

Δύο εικόνες χρησιμοποιεί ο ιερός Χρυσόστομος για να δείξη την αγριότητα της φύσεως στην νεανική ηλικία, όταν αναπτύσσονται όλες οι δυνάμεις ψυχικές και σωματικές.

Η πρώτη είναι η εικόνα του αλόγου που περιφέρεται δεξιά και αριστερά...

Η δεύτερη εικόνα είναι της άγριας θάλασσας. «Μέσα απ' αυτήν την (παιδική) ηλικία έρχεται η θάλασσα του εφήβου στην οποία πνέουν ισχυροί άνεμοι, όπως στο Αιγαίο γιατί μέσα μας αυξάνουν οι επιθυμίες. Αυτή η ηλικία είναι η πιο δύσκολη...».

Γι’ αυτό χρειάζονται έμπειροι παιδαγωγοί, έμπειροι κυβερνήτες της νεαρής αυτής ηλικίας.

(Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου, «Η ιατρική εν Πνεύματι επιστήμη»)

ΧΩΡΙΟ

  • Προβολές: 3023