Skip to main content

Λόγος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου: Κατὰ τὸ ἐπίσημο γεῦμα στὴν Ναύπακτο

(απομαγνητοφωνημένος)

Λόγος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου:  Κατὰ τὸ ἐπίσημο γεῦμα στὴν ΝαύπακτοΘέλω να αρχίσω με κάτι το οποίο ξέχασα να πω στην Εκκλησία, μου διέφυγε. Και αυτό είναι να χαιρετήσω την παρουσία μαζί μας, ως μέλους της συνοδείας μου, ενός Ναυπακτίου Ιεράρχου. Είναι ο καινούργιος Μητροπολίτης μας στην Ισπανία και στην Πορτογαλλία, κ. Πολύκαρπος, ο οποίος κατάγεται από την πόλιν σας, τον οποίον γνωρίζω από φοιτητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον οποίον εχειροτόνησα και εισήγαγα εις τας τάξεις του ιερού Κλήρου. Παρηκολούθησα την εκκλησιαστικήν του πορείαν επί σειράν ετών εις την Ιταλίαν και όταν ήτο φοιτητής, και αργότερα εφημέριος και Πρωτοσύγγελος Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας. Και όταν επέστη η στιγμή, η Σύνοδός μας, με τη δική μου πρόταση, τον προήγαγε εις Μητροπολίτην, εις δεύτερον κατά σειράν, Μητροπολίτην της νεοσυστάτου Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλλίας, όπου εργάζεται με τον δυναμισμόν της ηλικίας του, με την αγάπην που έχει δια την Εκκλησίαν, και ιδιαιτέρως δια το Πατριαρχείον μας. Και συγχαίρω τον ίδιον δια το έργον, το οποίον επιτελεί, αλλά συγχαίρω και την Ναύπακτον από τα σπλάγχνα και από τους κόλπους της οποίας προήλθεν ο νέος Ιεράρχης. Άξιος!

Τα άλλα μέλη της συνοδείας μου είναι: ο Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος από την Κωνσταντινούπολιν, ένας λόγιος Ιεράρχης, ο οποίος έχει κάνει σπουδές εις το εξωτερικόν, ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία. Διότι κάθε μέρα από το πρωΐ ως το βράδυ, εργάζεται εις το Αρχειοφυλάκιον του Πατριαρχείου μας, που είναι ένα πραγματικόν χρυσωρυχείον και μαζεύει υλικό, σαν την μέλισσαν που μαζεύει την γύριν από τα λουλούδια, και κάνει ωραία επιστημονικά, ιστορικά κυρίως, συγγράμματα. Επιπλέον δε κάθε χρόνο πηγαίνει στα Μύρα της Λυκίας, των οποίων είναι ο Ποιμενάρχης, και με ειδική άδεια των τοπικών αρχών, λειτουργεί και τιμά την μνήμην του αγίου προκατόχου του, αγίου Νικολάου. Είναι διάδοχος του αγίου Νικολάου.

Και επίσης ο Μητροπολίτης Χογκ-Κογκ κ. Νεκτάριος, ακόμη νεώτερος του αγίου Ισπανίας και Πορτογαλλίας, ακόμη δεν συμπλήρωσε χρόνον ως Μητροπολίτης. Υπηρετούσε μέχρι πρότινος εις την Μητρόπολιν Σάμου και Ικαρίας, της οποίας Μητροπόλεως ο Ποιμενάρχης, ο αδελφός Ευσέβιος, μας τον εξεχώρησε λόγω των υπαρχουσών αναγκών. Τον χειροτονήσαμεν εις Επίσκοπον και τον στείλαμε να κάνη Ιεραποστολικόν έργον στις χώρες της Άπω Ανατολής μαζί με τον αδελφόν του, τον κατά σάρκα, τον π. Κωνσταντίνον, ο οποίος είναι Πρωτοσύγγελός του. Και τα δύο αδέλφια εργάζονται ιεραποστολικώς με πολλές δυσκολίες, με πολλές στερήσεις. Εάν υπάρχουν μεταξύ σας πρόσωπα η θεσμοί η Οργανισμοί που θα είχαν την διάθεσιν να βοηθήσουν υλικώς το ιεραποστολικόν έργον της Εκκλησίας, τους παρακαλώ να έχουν υπ’ όψιν τους πάντοτε και την Ιεράν Μητρόπολιν Χογκ-Κογκ.

Και τα άλλα μέλη της συνοδείας μου είναι: ο Μέγας Αρχιμανδρίτης, ο Μέγας Αρχιδιάκονος και ο Τριτεύων. Οι δύο είναι από την Πάτρα και ο Μέγας Αρχιμανδρίτης, ο π. Αθηναγόρας, είναι από την Μητρόπολιν Θηβών και Λεβαδείας. Μας τον έδωσεν ο Μακαριώτατος, όταν ήταν Θηβών και Λεβαδείας. Και είμεθα ευγνώμονες διότι η Εκκλησία της Ελλάδος εξυπηρετεί και τις εις κληρικόν δυναμικόν ανάγκες του Πατριαρχείου μας, επειδή υπάρχει η γνωστή λειψανδρία εις την Πόλιν μετά την συρρίκνωσιν της Ομογενείας, δια τους γνωστούς πολιτικούς λόγους και πολιτικές συγκυρίες.

Αφού είπα όλα αυτά δεν θα διαβάσω το κείμενο που έχω γράψει. Το κείμενο λέει ότι σας αγαπώ, θα σας θυμούμαι, ότι ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο, που μας παραθέτει αυτό το γεύμα και κλπ κλπ, τα οποία μπορείτε να φαντασθήτε.

Καλή όρεξη!

  • Προβολές: 2619