Skip to main content

Συνέντευξη στο Περιοδικό «Αλκυόνη»

(Δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό του Συλλόγου ΑμΕΑ «Αλκυόνη», Δεκ. 2008)

Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, ποιές ήταν οι προσδοκίες σας, όταν αναλάβατε να προΐστασθε της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και σε ποιό βαθμό εκπληρώθηκαν;

Απάντηση: Από την αρχή είχα σκοπό να εργασθώ εκκλησιαστικά και θεολογικά. Θεώρησα τιμή που ο Θεός δια της Εκκλησίας με ανέδειξε σε αυτό το υψηλό αξίωμα και σε αυτήν την ιστορική Μητρόπολη. Ο σκοπός της ποιμαντικής μου διακονίας εκφράζεται στον χειροτονητήριο και ενθρονιστήριο λόγο μου που είναι απήχηση της θεολογίας και της καρδιάς μου. Δεν είμαι εκείνος που θα αξιολογήση κατά πόσον εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες μου. Βασική εκκλησιολογική αλήθεια είναι ότι η αρχή του εκκλησιαστικού πολιτεύματος είναι ο Θεός και όχι ο λαός, και η πραγμάτωση του εκκλησιαστικού δικαίου δεν είναι η μένουσα, αλλά η μέλλουσα πόλη, που σημαίνει ότι το έργο μας θα κριθή από τον Θεό.

 

Ερώτηση: Ποιά είναι για σας η σημασία της σχέσης ποιμνίου-ποιμένα;

Απάντηση: Η σχέση αυτή καθορίζεται από την σημασία της φράσης που χρησιμοποιήσατε: «ποιμνίου-ποιμένα». Έτσι θέλω να αισθάνομαι. Άλλωστε ο Χριστός είπε στον Απόστολο Πέτρο: «βόσκε τα αρνία μου… ποίμαινε τα πρόβατά μου» (Ιω. κα , 15-16). Οι Χριστιανοί είναι λογικά πρόβατα του Χριστού και οι Κληρικοί, ιδιαιτέρως ο Επίσκοπος, είναι ποιμένες-βοσκοί. Για να είναι κανείς καλός Ποιμήν, πρέπει και ο ίδιος να είναι καλό πρόβατο του Χριστού. Πάντως, η σχέση πρέπει να είναι ουσιαστική και ανυπόκριτη. Ο Ποιμήν πρέπει να παίζη με την φλογέρα της αλήθειας και τα λογικά πρόβατα να ακολουθούν τον καλό ποιμένα «εις νομάς σωτηρίους», «επί ύδατος αναπαύσεως».

 

Ερώτηση: Ποιά ήταν η συγκλονιστικότερη εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια που ποιμαίνετε την Μητρόπολη αυτή;

Απάντηση: Όλη η επισκοπική διακονία από το πρωΐ μέχρι το βράδυ, από το θυσιαστήριο του Ναού μέχρι το πέτρινο θυσιαστήριο της καθημερινής προσφοράς, από το «ωσανά» μέχρι το «άρον-άρον σταύρωσον αυτόν» είναι μια διαρκής συγκλονιστική εμπειρία, μια συνεχής έκπληξη. Πάντως, οι συγκλονιστικότερες στιγμές που βιώθηκαν ήταν μυστικές, μέσα στην καρδιά. Αυτός είναι ένας χώρος αθέατος στους πολλούς και χώρος μυστηρίου που αντέχει στην αιωνιότητα. Αυτό θυμίζει το χωρίο του αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου: «μυστήριον κραυγής εν ησυχία Θεού» πραττόμενον.

 

Ερώτηση: Και ποιά η δυσκολότερη στιγμή σας;

Απάντηση: Πολλές οι δύσκολες στιγμές. Ίσως η δυσκολότερη στιγμή που είδα, ιδίοις όμασι, είναι «το βδέλυγμα της ερημώσεως… εστός εν τόπω αγίω –ο αναγινώσκων νοείτω–» (Ματθ. κδ , 15), η «εστός όπου ου δει – ο αναγινώσκων νοείτω» (Μαρκ. ιγ , 14).

Εκτός από την βοήθεια του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων, εμπνέομαι από σας που σηκώνετε σε όλη σας την ζωή με χαρά και ελπίδα τον σταυρό της δοκιμασίας και με την «Αλκυόνη» φέρνετε την άνοιξη στην κοινωνία μας.

 

Ερώτηση: Και η μεγαλύτερη πρόκληση για σας ποιά είναι;

Απάντηση: Η σημαντικότερη πρόκληση είναι να μένω απαθής και ειρηνικός όταν με συκοφαντούν βάναυσα, όταν μου αποδίδουν πράγματα που δεν έχω σκεφθή, όταν ακούω ύβρεις ενώ δεν μπορώ να αντιδράσω δυναμικά, όταν «ο αντίδικος» «ως λέων ορυόμενος περιπατεί ζητών τίνα καταπίη» (Α Πέ¬τρ. ε , 8), και όμως έχω ευθύνη να βοηθώ τα πρόβατα.

 

Ερώτηση: Τώρα, μετά από τόσα χρόνια μαζί μας, ποιά είναι η εντύπωσή σας για τον λαό της Ναυπάκτου;

Απάντηση: Αγάπησα τον τόπο, την Μητρόπολη και τους Χριστιανούς. Συνήντησα πολλούς Χριστιανούς με διαφόρους χαρακτήρες. Όταν ενθρονίσθηκα κάποιος Ναυπάκτιος μου είπε: «Μετά τα δέκα χρόνια ποιμαντορίας σας οι Ρουμελιώτες θα σας ανοίξουν την καρδιά τους». Και αυτό το βλέπω καθημερινά. Ανοίγονται συνεχώς πόρτες, παράθυρα, μετακινούνται κουρτίνες των καρδιών. Ελπίζω μέχρι που θα τελειώσω την βιολογική ζωή μου να εισέλθω φιλοξενούμενος «στα σαλόνια των καρδιών» όλων των Χριστιανών της επαρχίας μου.

 

Ερώτηση: Πρόσφατα υποδεχθήκαμε στην πόλη μας τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Έχετε την καλωσύνη να μας περιγράψετε σύντομα τον ρόλο και την απόστολή του Πατριαρχείου στην σημερινή πραγματικότητα;

Απάντηση: Ο όρος Οικουμενικό Παριαρχείο τα λέει όλα. Έχει έναν οικουμενικό ρόλο, είναι ένα παράθυρο σε όλη την οικουμένη, κινείται πάνω από εθνοφυλετικές διαφορές, κρατά την ορθόδοξη πίστη των Οικουμενικών Συνόδων, επιλύει εκκλησιαστικά ζητήματα που αναφύονται, είναι ο συνεκτικός δεσμός ενότητας όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, είναι η ελπίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι η νέα Σιών, η Μήτηρ των Εκκλησιών.

 

Ερώτηση: Ετοιμάζετε τα τελευταία χρόνια στον χώρο του Καπορδελείου Ιδρύματος την στέγαση Γηροκομείου. Ποιά χρονοδιαγράμματα λειτουργίας του σημαντικού αυτού έργου έχετε στα πλάνα σας και πως σχεδιάζετε την βιωσιμότητα αυτής της δομής;

Απάντηση: Πολλοί συνέδραμαν για να ανοικοδομηθή η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΟ.Φ.Η). Πρώτον ο αείμνηστος Καπορδέλης, που χάρισε το οικόπεδο και συνέστησε το Ίδρυμα. Έπειτα ο κ. Ξύκης, που έδωσε ένα σημαντικό ποσό για την έως τώρα ανέγερση του κτιρίου. Και τώρα ο αείμνηστος Γαλάνης που με την διαθήκη του μας δίνει την οικία του, η οποία θα εκποιηθή σύντομα για να συνεχισθή το έργο. Ελπίζω να βρεθούν και άλλοι δωρητές για να ολοκληρωθή. Το πότε θα γίνη αυτό εξαρτάται από τους ρυθμούς των κτύπων της καρδιάς όλων των φιλανθρώπων της περιφερείας μας. Από αυτό και από την αξιοποίηση του υπολοίπου οικοπέδου εξαρτάται και η βιωσιμότητα αυτής της σημαντικής φιλανθρωπικής προσπάθειας.

 

Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, ποιός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας σήμερα στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων με αναπηρίες;

Απάντηση: Η Εκκλησία είναι μια ενότητα, μια πορεία, μία «σύνοδος ουρανού και γης», είναι το χάδι του Θεού στην γη, είναι το παράθυρο της αιωνιότητας που μας φέρει το οξυγόνο του ουρανού, είναι η πιο αγνή φιλοστοργία που δοκιμάζει ο άνθρωπος. Μέσα στην Εκκλησία εξέχουσα θέση κατέχουν και οι έχοντες κάποια σωματική αναπηρία. Αν και θεωρώ ότι οι μεγαλύτερες αναπηρίες είναι οι ψυχικές και οι παρεκκλησιαστικές, που δεν διορθώνονται εύκολα και είναι επιθετικές. Οι Κληρικοί των Ενοριών και οι Σύνδεσμοι Αγάπης εργάζονται για την επίλυση διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων. Είμαστε κοντά σας, σας αγαπούμε και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε ο,τι μας ζητήσετε. Προσωπικά έχω μια συγκλονιστική εμπειρία από την αγάπη, το ενδιαφέρον της Κατερίνας Χατζή, προ και μετά τον θάνατό της. Δεν αισθάνθηκα ότι έδωσα κάτι στην Κατερίνα, αλλά ότι πήρα πολλά από αυτήν, ενώ άλλοι υγιείς σωματικά αρνούνται να δώσουν.

 

Ερώτηση: Το δικαίωμα συμμετοχής της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας είναι αναμφίβολα δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Πότε οι Ναοί μας θα γίνουν επιτέλους προσβάσιμοι;

Απάντηση: Κατ' αρχάς σας συγχαίρω για το έργο που επιτελείτε. Είναι ένα έργο κοινωνικής και ανθρώπινης ευαισθησίας. Άλλωστε, τα παιδιά με τα οποία ασχολείσθε είναι ολόκληρα μια καρδιά που πάλλει και σκιρτά με αγάπη.

Ως προς την πρόσβαση στους Ναούς νομίζω ότι οι περισσότεροι είναι προσβάσιμοι. Για τους δύο Ναούς της Ναυπάκτου, δηλαδή του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής έχω δώσει συγκεκριμένη εντολή για να ρυθμίσουν το θέμα. Τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των δύο αυτών Ναών έχουν ζητήσει γνώμες πολλών ειδικών και όλα προσκρούουν στην μεγάλη κλήση του κλιμακοστασίου. Παρακαλώ συνεργασθείτε μαζί τους, με τις ειδικές γνώσεις και πληροφορίες που έχετε για να επιλυθή αυτό το θέμα. Όλοι έχουμε καλή διάθεση και βούληση. Οι Ναοί, όπως και η Εκκλησία, είναι και πρέπει να θεωρούνται ως μια μεγάλη μητρική αγκαλιά για όλους, είναι η ελπίδα μας, και οι Ενορίες πρέπει να λειτουργούν ως ζωντανές, πνευματικές, θεραπευτικές κοινότητες.

 

Ερώτηση: Ποιός είναι κατά την γνώμη σας ο ενδεδειγμένος τρόπος επικοινωνίας των νέων μας σήμερα με την ουσία της χριστιανικής διδασκαλίας; Με άλλα λόγια, πιστεύτε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι κώδικες επικοινωνίας μαζί τους και πως μπορεί να γίνη αυτό, ώστε το εκκλησίασμα στους Ναούς να μην είναι μόνον ηλικιωμένοι;

Απάντηση: Όταν υπάρχη αγάπη και έρωτας μεταξύ των ανθρώπων, καταργούνται οι συμβατικοί κώδικες επικοινωνίας μεταξύ τους. Τηρουμένων των αναλογιών, όσοι αγαπούν την αλήθεια, βρίσκουν τρόπους να συναντηθούν. Οι νέοι είναι εκ φύσεως αναζητητές της αλήθειας, διακρίνονται από μια διαρκή επανάσταση και μπορούν, όταν επιθυμούν, να επιτύχουν ο,τι θέλουν. Το λυπηρό είναι όταν διάφορα ιδεολογικά και κοινωνικά γεγονότα παγώνουν τα αισθήματά τους και τις υπαρξιακές αναζητήσεις τους η όταν υπάρχουν Κληρικοί που δεν είναι άξιοι της αποστολής τους. Ο ιερός Νικόλαος Καβάσιλας λέει ότι η Εκκλησία είναι το κατάλυμα των θείων ερώτων. Ο Χριστός την απεκάλεσε νυμφώνα. Αν δεν την δούμε έτσι, τότε ούτε η παρουσία μας στον Ναό ούτε η απουσία μας από αυτόν ωφελεί, αλλά ούτε και οι διάφοροι κώδικες επικοινωνίας βοηθούν.

 

Ερώτηση: Έχετε φθάσει στο ανώτερο εκκλησιαστικό αξίωμα, είσθε συγγραφέας πολλών πονημάτων παγκοσμίως γνωστών, έχετε την αναγνώριση από άλλες Εκκλησίες και προσωπικότητες όλου του πνευματικού φάσματος. Τι άλλο λείπει από την φαρέτρα σας, ώστε να πήτε, όταν θα έλθη η «αναπόφευκτη» για όλους μας ώρα, «Είμαι έτοιμος»;

Απάντηση: Ο άνθρωπος σε όλη του την ζωή αναζητά τον Θεό που γεμίζει όλο το είναι του. Φλέγεται για να ενωθή μαζί Του. Ο Γέροντας Σωφρόνιος έλεγε ότι κανένας δεν μπορεί να ζήση χριστιανικά στον τέλειο βαθμό, μπορεί όμως να πεθάνη χριστιανικά. Αυτό ποθώ, ώστε η πορεία μου προς τον άλλο τρόπο υπάρξεως, το πέρασμα από την βιολογική ζωή στην άλλη ζωή δια του θανάτου, να είναι μια συνάντηση με τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους και όλα τα αγαπητά μου πρόσωπα. Εκεί θα ήθελα να συναντηθούμε όλοι, εσείς να συναντήσετε εμένα και εγώ να συναντήσω εσάς.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε για το περιοδικό μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

  • Προβολές: 2896