Skip to main content

Γραπτά Κηρύγματα: Κυριακή 16 Αυγούστου, (Α Κορινθίους δ, 9-16)

Το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα περιγράφει τα γνωρίσματα της αποστολικής ζωής. Ο Απόστολος Παύλος παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίον ζούσε, αλλά και τους αγώνες που έκανε για την διάδοση του ευαγγελικού κηρύγματος, της διδασκαλίας της νέας ζωής που έφερε στον κόσμο ο Χριστός. Οι Απόστολοι ζούσαν με ποικίλες στερήσεις, σωματικές και κοινωνικές, δέχονταν την περιφρόνηση των ανθρώπων, αλλά αντιμετώπιζαν και τους διωγμούς και τις βλασφημίες τους. Είχαν μέσα τους την νέα ζωή και γι’ αυτό όσοι διακρίνονταν από την παλαιά ζωή και τις παλαιές αντιλήψεις τους πολεμούσαν, τους θεωρούσαν «ως περικαθάρματα του κόσμου», ως αποβράσματα της κοινωνίας.

Όμως, στο αποστολικό αυτό ανάγνωσμα περιγράφεται και ο τρόπος με τον οποίον οι Απόστολοι αντιμετώπιζαν όλους αυτούς τους πειρασμούς. Στις λοιδορίες απαντούσαν με ευλογίες, στους διωγμούς με μακροθυμία και ανοχή, στις δυσφημίες με παρακλητικούς λόγους. Οι Απόστολοι δεν είχαν απλώς μια νέα διδασκαλία, αλλά κυρίως και προ παντός έναν νέον τρόπο ζωής.

Πολλές φορές διερωτώμαι για όλους εμάς, Κληρικούς και λαϊκούς, μήπως επιδιώκουμε τον έπαινο των ανθρώπων και την δόξα μιας θέσεως μέσα στην κοινωνία και απαρνούμαστε τον διωγμό και την ταλαιπωρία για την δόξα του Θεού. Μήπως χαιρόμαστε για την αποστολική τιμή και αρνούμαστε την θυσία και τους κόπους, που συνδέονται με το αποστολικό αξίωμα. Πολλές φορές μαγευόμαστε από το αποστολικό αξίωμα, αλλά αποποιούμαστε την ευθύνη και τις θυσίες που αυτό έχει.

Γενικά, αν μελετήσουμε τα συναξάρια της Εκκλησίας, τους βίους των αγίων, θα διαπιστώσουμε ότι αγαπούσαν τον Χριστό και θυσιάζονταν γι’ Αυτόν. Η αγάπη τους έφθανε και μέχρι το σημείο να μαρτυρήσουν για τον Χριστό, να θυσιάσουν και αυτήν την ζωή τους. Όταν συγκρίνουμε την ζωή μας με την δική τους ζωή, θα διαπιστώσουμε ότι πολλοί από μας είμαστε κάλπικοι-νόθοι Χριστιανοί, στηριζόμαστε μόνον στο όνομα του Χριστιανού, αποβλέπουμε στην τιμή της χριστιανικής μας «ιδιότητας» και ζούμε με καλοπέραση, ευδαιμονία, ικανοποιούμε τις αισθήσεις μας, πλουτίζουμε ποικιλοτρόπως.

Ισχύει και στο σημείο αυτό ο λόγος του Αποστόλου Παύλου στους Χριστιανούς της εποχής του: «Εμείς μωροί δια τον Χριστόν, εσείς δε φρόνιμοι εν Χριστώ• εμείς ασθενείς, εσείς δε ισχυροί• εσείς ένδοξοι, εμείς δε άτιμοι» (Α Κορ. δ , 10).

Θα πρέπει να είμαστε Κληρικοί και Χριστιανοί άξιοι του ονόματός μας. Να αγαπούμε τον Χριστό με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε, όσο μεγαλύτερη είναι η αγάπη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος και η θυσία. Ο Χριστός έδειξε την αγάπη Του με το να σταυρωθή και να θυσιασθή για μας. Και εμείς δείχνουμε την αγάπη μας στον Χριστό με έργα, θυσίες και προσφορά.

Χαιρόμαστε που είμαστε Χριστιανοί, αλλά πρέπει να το δείχνουμε και στην πράξη, να διαφέρουμε από την νοοτροπία του κόσμου.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 2556