Εκδήλωση για την Αμπελακιώτισσα

 

Εκδήλωση για την ΑμπελακιώτισσαΤην Κυριακή 15 Μαρτίου στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα δόθηκε διάλεξη με θέμα: “Παναγία Αμπελακιώτισσα, Ιερή Κιβωτός της Αιτωλίας”. Την διάλεξη οργάνωσε ο Σύλλογος “Φίλοι του Μοναστηριού της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας”. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Μούρτος προλόγισε την διάλεξη, τοποθετώντας την στην προοπτική της ευαισθητοποιήσεως των χριστιανών, και δη των Ρουμελιωτών, για το μέλλον του Μοναστηριού, “τήν επάνδρωση, αναπαλαίωση και επαναλειτουργία του”. Και αυτή η προσπάθεια ευαισθητοποίησης γίνεται εκ μέρους των μελών του Συλλόγου, γιατί πιστεύουν ότι το Ορθόδοξο Μοναστήρι είναι πράγματι ένας “φάρος που φωτίζει τον δρόμο της κοινωνίας μας”.

Ομιλητής ήταν ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, δάσκαλος, δικηγόρος, λογοτέχνης και ιστορικός, πρόεδρος της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών, “εκλεκτό τέκνο της Ναυπακτίας”, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Σεβασμιωτάτου.

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος, με τις περιγραφές του και τα στοιχεία που παρέθεσε, ζωντάνεψε την ιστορία του Μοναστηριού, της “Ιερής Κιβωτού της Ναυπακτίας και των γύρω περιοχών”, Σ’ αυτήν την Κιβωτό “περικλείονται και συντηρούνται μνήμες μιας πολύχρονης ζωής, πολύπαθης και στερημένης. Οι θυσίες, η ιστορία μας, οι παραδόσεις μας, τα οράματα και τα ιδανικά μας μαζί με ιερά κειμήλια ανυπολόγιστης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού στο Μοναστήρι, όπου ο απλός πιστός εύρισκε καταφυγή και ελπίδα”. Ζωντάνεψε την ιστορία του Μοναστηριού που “μέ την επίνευση της θείας πρόνοιας και την αγάπη και την φροντίδα του περιγύρου του στέκει για αρκετές εκατονταετίες ακλόνητο, όρθιο, άλλοτε φάρος λαμπερός και άλλοτε χωρίς λάμψη, έτοιμος όμως ν’ ανάψη, κόντρα στις μπόρες και τους κατατρεγμούς”.

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος παρουσίασε την ιστορία του Μοναστηριού χωρισμένη σε τέσσερις περιόδους.

Την πρώτη περίοδο τοποθέτησε από την ίδρυση του Μοναστηριού, που συνδέεται με την θαυματουργική εύρεση της εικόνος της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας την 15η Αυγούστου 1455, μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνος, όπου παρουσιάζονται και τα πρώτα έγγραφα. Η δεύτερη περίοδος περιλαμβάνει τον 18ο αιώνα, περίοδος ακμής του Μοναστηριού. Η τρίτη περίοδος περιλαμβάνει τον 19ο αιώνα, και χαρακτηρίζεται “από την σκληρή σατραπεία του Αλή Πασά, την Επανάσταση του ’21, την αντιμοναστική και γενικότερα αντιεκκλησιαστική πολιτική του Όθωνα και την Μεταοθωνική συνταγματική μεταβολή”. Τέλος ο κ. Χαραλαμπόπουλος παρουσίασε την 4η περίοδο της ιστορίας του Μοναστηριού, δηλαδή απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις ημέρες μας.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί λεπτομερεικά και στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στο ιερό λείψανο του Αγίου Πολυκάρπου, καθώς και στα άλλα κειμήλια του Μοναστηριού.

Μετά την διάλεξη, βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Σπύρου Μπελαβγένη έψαλε εκκλησιαστικούς ύμνους.

Την διάλεξη έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ευχαριστώντας και επαινώντας τον Σύλλογο και τον Πρόεδρό του για τις προσπάθειές τους, και τον ομιλητή για τον ζήλο και την αγάπη του για την παράδοση και την περιοχή μας. Τόνισε την σημασία της παραδόσεως, η οποία είναι ο πραγματικός θησαυρός, και η οποία δημιουργεί και τα εξωτερικά γνωρίσματα του πολιτισμού. Υπογράμμισε επίσης την μεγάλη σημασία των ορθοδόξων Μοναστηριών και κατά την διάρκεια των δύσκολων χρόνων της σκλαβιάς, αλλά και κατά την σημερινή εποχή. Είδε επίσης την σημερινή παρακμή του Μοναστηριού ως αποτέλεσμα κυρίως δύο παραγόντων: α) της αλλοίωσης της παράδοσης, και β) της ερήμωσης της ορεινής Ναυπακτίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Μητροπόλεως, της Διαχειριστικής Επιτροπής και του Συλλόγου προς την κατεύθυνση της συντήρησης και αναπαλαίωσης της Ι. Μονής, καθώς και στην επισκευή και ασφαλτόστρωση του δρόμου που θα ενώνη την Ναύπακτο με τα δύο ιστορικά Μοναστήρια της Αμπελακιώτισσας και του Προυσού. Εξέφρασε τέλος την πίστη του στον Θεό, την Παναγία, τον Άγιο Πολύκαρπο, ότι θα “εμπνεύσουν νέους ανθρώπους για να μονάσουν, ώστε το Μοναστήρι αυτό να γίνη πάλι κέντρο της Ορεινής Ναυπακτίας, που θα προσελκύση τον κόσμο...”.

Ν.Γ.

  • Προβολές: 1348

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance