• Αρχική
  • Τεῦχος 32 - Σεπτέμβριος 1998
  • Κύριο θέμα: Κοσμοσυρροή στο πανηγύρι της Κοζίτσας, παρά την δυσκολία των δρόμων - Ἡ Ἀμπελακιώτισσα ἐλπίδα ζωῆς γιὰ τὴν Ὁρεινὴ Ναυπακτία

Κύριο θέμα: Κοσμοσυρροή στο πανηγύρι της Κοζίτσας, παρά την δυσκολία των δρόμων - Ἡ Ἀμπελακιώτισσα ἐλπίδα ζωῆς γιὰ τὴν Ὁρεινὴ Ναυπακτία

 

Κύριο θέμα: Κοσμοσυρροή στο πανηγύρι της Κοζίτσας, παρά την δυσκολία των δρόμων  Το εορταστικό επίκεντρο της θερινής ορεινής Ναυπακτίας είναι οπωσδήποτε το πανηγύρι της Παναγίας της Αμπελακιωτίσσης. “Άξιον εστίν”, άλλωστε, η Κυρία Θεοτόκος να αποτελή το κεντρικό πρόσωπο των προσευχών των Χριστιανών, οι οποίοι προστρέχουν στους τόπους όπου φυλάσσονται θαυματουργικές, ιστορικές εικόνες - αποτυπώματα του θείου Προσώπου της.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από άλλες χρονιές, αν και δεν γνώριζε ο κόσμος, μέχρι την τελευταία ημέρα, αν και πότε θα καθαρισθούν οι δρόμοι που οδηγούν στο Μοναστήρι. Από του χρόνου πιστεύουμε ότι θα έχουν λυθή αυτά τα προβλήματα, αφού έχουν δημοπρατηθή για ασφαλτόστρωση τα τμήματα του δρόμου Άνω Χώρα - Αμπελακιώτισσα και Αμπελακιώτισσα - Περδικόβρυση, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση των προσκυνητών, από οποιοδήποτε μέρος της Ναυπακτίας, στο μεγάλο αυτό προσκύνημα της Ρούμελης.

Ένα άλλο ευχάριστο νέο σχετικά με το Μοναστήρι είναι ότι υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Ι. Μονής Αμπελακιωτίσσης και Αναπτυξιακής Εταιρείας Αποδοτίας - Οφιονείας για την χρηματοδότηση των έργων του Μοναστηριού από το Πρόγραμμα LEADER ΙΙ. Την σύμβαση, αξίας 30.000.000 δρχ., υπέγραψαν ο Σεβασμιώτατος και ο Διευθυντής της Εταιρείας κ. Αλτανόπουλος, την ημέρα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Αγ. Παρασκευής στην Κεντρική.

Το βάρος της προετοιμασίας για την υποδοχή του κόσμου έπεσε στους ώμους του π. Ραφαήλ, του π. Ιωάννη Πολύζου και της οικογενείας του, στις γυναίκες που ήλθαν ταγμένες στην Κυρία Δέσποινα, στην Διαχειριστική Επιτροπή, στις γυναίκες του χωριού, στις Μοναχές από την Ι. Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου της Πελαγίας, οι οποίες έψαλαν τους θαυμάσιους ύμνους της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Τον Εσπερινό και την θ. Λειτουργία ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, κηρύττοντας τον θ. λόγο. Στα κηρύγματά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε την μεγάλη σημασία του προσωπικού αγώνα της Παναγίας, στο πρόσωπο της οποίας νικήθηκε ο θάνατος, εφ’ όσον κατέστη Μητέρα της Ζωής. Μίλησε ακόμη για την απέραντη αγάπη της Παναγίας που γέννησε τον Θεό που είναι αγάπη. Συνέδεσε δε την παντοδυναμία του Θεού με την αγάπη Του. Πράγμα το οποίο ήταν αδιανόητο για τους φιλοσόφους της αρχαιότητος και τους σχολαστικούς της δύσης, αφού οι μεν θεωρούσαν την αγάπη ως ατέλεια - αδυναμία, αταίριαστη στον τέλειο Θεό, οι δε συνέδεαν την παντοδυναμία του Θεού με την δικαιοσύνη του, και την σωτηρία του ανθρώπου με τον απόλυτο προορισμό. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όμως, πιστεύουμε στον Θεό που είναι αγάπη, αγαπάει τους ανθρώπους και αγαπιέται απ’ αυτούς, και μέσα από την αγάπη Του βλέπουμε την παντοδυναμία και την δικαιοσύνη Του. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να μας σκεπάζη ο Θεός δια πρεσβειών της Παναγίας, να λύνη τα προβλήματά μας, να μας ξεκουράζη από τον σωματικό και ψυχικό πόνο, που έχει ξεχειλίσει στις ημέρες μας, και να μας δίδη έμπνευση να μένουμε στην Ρωμαΐικη Παράδοσή μας.

Αυτού του Θεού της αγάπης Μητέρα αξιώθηκε να γίνη η Παναγία μας, και αυτού του Θεού υιός κατά χάριν αξιώθηκε να γίνη ο άγιος Πολύκαρπος.

Το μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας, όπου φυλάσσονται οι δύο αυτοί Φύλακες της επαρχίας μας, μένει δυστυχώς σχεδόν αφύλακτο. Μόνος φύλακας ο αξιαγάπητος γέροντας Ιερομόναχος π. Ραφαήλ. Ο Σεβασμιώτατος έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία του, και δημοσίως έχει προσευχηθή την Κυρία Δέσποινα και τον Επίσκοπο Σμύρνης ώστε να εμπνεύσουν σε Χριστιανούς φιλομόναχους τον πόθο να έλθουν να μονάσουν στο ιστορικό αυτό μοναστήρι. Μέχρι στιγμής ορισμένες προσπάθειες που έγιναν δεν έφεραν αίσιον τέλος, ή αισία αρχή αν θέλετε. Πιστεύουμε, και ο Σεβασμιώτατος έχει εκφράσει αυτήν την πίστη, ότι η Παναγία, που διέσωσε μέσα στους δύσκολους χρόνους της Τουρκοκρατίας την εικόνα της και το τίμιο λείψανο του αγίου Πολυκάρπου, αυτή θα μεριμνήση και για την συνοδεία της. Η μεγάλη συρροή του κόσμου κατά τους θερινούς μήνες, η ασφαλτόστρωση των δρόμων, η ανακαίνιση και του υπολοίπου τμήματος του Μοναστηριού πιστεύουμε να αποτελούν προετοιμασία αυτού που επιθυμούν πραγματικά Κλήρος και λαός της επαρχίας, της επάνδρωσης δηλαδή της Ι. Μονής.

Ν.Γ.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1485

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance