Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος με αφορμή τις πλημμύρες της 13ης Σεπτεμβρίου

Προς

τους Κληρικούς και λαϊκούς

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Την προηγούμενη Κυριακή κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, όπως είναι γνωστόν σε όλους σας, ξέσπασε μια τρομερή καταιγίδα, η οποία δημιούργησε πλημμύρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφορες καταστροφές σε σπίτια, χωράφια, χώρους εργασίας και σε ανθρώπους, γιατί, δυστυχώς, θρηνήσαμε και ένα θύμα, την τελευταία δε στιγμή αποφεύχθησαν και άλλα θύματα. Δοκιμάσαμε αφόρητη θλίψη και βαθύτατο πόνο.

Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στους τόπους της καταστροφής και είδαμε την ορμή του νερού, την βιβλική καταστροφή που προκλήθηκε, καθώς επίσης είδαμε και τον τόπο όπου άφησε την τελευταία της πνοή μια σεβαστή και αγαπητή μας αδελφή.

Το νερό, όπως και ολόκληρη η κτίση, είναι δημιούργημα του Θεού. Στην Αγία Γραφή πολλές φορές το νερό παρουσιάζεται, όπως και είναι, πηγή ζωής, γιατί χωρίς νερό ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήση. Η βροχή είναι ευεργετική για την γή, τα ποτάμια ευφραίνουν τις πόλεις, αφού όπως λέγεται στην Αγία Γραφή “τού ποταμού τα ορμήματα ευφραίνουσιν την πόλιν του Θεού...” (Ψαλμ. μστ·, 5). Όμως πολλές φορές το νερό από πηγή ζωής γίνεται πληγή, δηλαδή αιτία, καταστροφής, αφού παρασύρει ό,τι βρη μπροστά του. Με αυτήν την έννοια η εικόνα της καταιγίδας και ιδιαίτερα του χειμάρρου χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή για να δηλώση διαφόρους σωματικούς και ψυχικούς πειρασμούς. Ο Προφήτης Δαυίδ λέγει: “Άρα το ύδωρ αν κατεπόντισεν ημάς. Χείμαρρον διήλθεν η ψυχή ημών” (Ψαλμ. ρκγ', 4). Ο ιερός Χρυσόστομος λέγει ότι τα δεινά που έρχονται στην ζωή μας ομοιάζουν με την ορμητικότητα των νερών του χειμάρρου, που έρχονται αιφνίδια, αλλά πολύ γρήγορα σταματούν. “Ο χειμάρρους μέχρι καιρού φοβερός εστι, και πάλιν ταπεινούται αθρόως εκλείπων”. Γι’ αυτό συνιστά να μην απελπιζόμαστε όταν έρχονται τα δεινά γιατί ομοιάζουν με ένα χείμαρρο και με ένα νέφος το οποίο παρέρχεται: “Μη τοίνυν καταπέσωμεν, όταν επίη δεινά· χείμαρρος εστιν, οία αν ή· νέφος εστι παρατρέχον”.

Βεβαίως, η ιστορία της ανθρωπότητος γνωρίζει πολλές τέτοιες καταστροφές, που προέρχονται από την ορμητική μανία των υδάτων και των χειμάρρων, που είναι αποτέλεσμα των αποτόμων καιρικών μεταβολών. Όμως, δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι πολλές καταστροφές από καταποντισμούς προέρχονται από την επέμβαση του ανθρώπου στην φύση, και από την λεγομένη οικολογική καταστροφή της φύσεως, που γίνεται από τον άνθρωπο. Όταν ο άνθρωπος βιάζει την φύση, τότε δέχεται ο ίδιος τα αποτελέσματα του βιασμού. Δεν θέλουμε να επιμείνουμε αυτήν την στιγμή σε αυτό το γεγονός, το οποίο θεωρούμε σημαντικό. Η Αγία Γραφή κάνει λόγο για χειμάρρους ανομίας. Και με την έννοια αυτή, βεβαίως, εννοεί τους αιφνιδίους και δυνατούς πολέμους, αλλά μπορούμε να το εκλάβουμε και κυριολεκτικά: “Περιέσχον μοι ωδίνες θανάτου και χείμαρροι ανομίας εξετάραξάν με” (Ψαλμ. ιζ', 5).

Θέλω να σημειώσω ότι πολλοί μου τηλεφώνησαν για να συμπαρασταθούν στην δοκιμασία της Τοπικής μας Εκκλησίας. Πρώτος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος εξέφρασε τηλεφωνικώς την συμπαράστασή του και δι’ εμού μεταφέρει τις ευχές του στο πλήρωμα της Εκκλησίας μας. Επίσης, σε τηλεγράφημά του “συνοδική εξουσιοδοτήσει” γράφει: “εκφράζομεν προς τε την ημετέραν Σεβασμιότητα και τον φιλόχριστον λαόν την βαθείαν συμπάθειαν και την αμέριστον συμπαράστασιν ημών. Δεόμεθα του Κυρίου ίνα επισκεφθή την καθ’ ημάς επαρχίαν εν ελέει και οικτιρμοίς προς παρηγορίαν και στηριγμόν και πλήρη αποκατάστασιν των πληγέντων”. Επίσης, με επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Θεόκλητος και μου ενεχείρισε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τους πληγέντας από την νεροποντή. Το ίδιο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος. Ακόμη, και άλλοι εξεδήλωσαν ποικιλοτρόπως πνευματικώς και υλικώς την συμπαράστασή τους.

Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε όλοι προς επούλωση των πληγών, αλλά και διόρθωση των κακώς εχόντων. Η Πολιτεία πρέπει να ενισχύση σημαντικά τους πληγέντας. Το κράτος πρέπει να φροντίση για την κατασκευή ανθεκτικών αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλη καταστροφή. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας και να τους παρηγορήσουμε στην θλίψη τους, αφού είδαν τις μεγάλες ζημιές που έγιναν στα σπίτια τους τα χωράφια τους και τους χώρους εργασίας τους. Προς τον σκοπό αυτό θα περιέλθη δίσκος, το προϊόν του οποίου θα δοθή σε εκείνους που έχουν επείγουσα ανάγκη. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε σε αυτήν την δοκιμασία που έπληξε πολλούς αδελφούς μας. Χαίρομαι, γιατί πληροφορήθηκα ότι πολλοί Ναυπάκτιοι, από την πρώτη στιγμή συμπαραστάθηκαν υλικώς, ψυχολογικώς και προσωπικώς στην δοκιμασία αυτή, και μάλιστα με εντελώς αυθόρμητο τρόπο. Τους συγχαίρω θερμά.

Εύχομαι ο Θεός να στείλη την Χάρη Του και την βοήθειά Του σε όλους όσους ταλαιπωρήθηκαν από την καταιγίδα και δοκίμασαν την πικρία της πλημμύρας, αλλά συγχρόνως να φωτίση και τους επιτετραμένους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη συμβούν άλλες καταστροφές.

Με πατρικές ευχές και ευλογίες

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 1378

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance