• Αρχική
  • Τεῦχος 52 - Μάϊος 2000
  • Κύριο θέμα: Μια ενδιαφέρουσα προολυμπιακή Ημερίδα - Ἐκκλησία καὶ ἀθλητισμὸς μὲ ὄραμα τὴν τρίτη χιλιετία

Κύριο θέμα: Μια ενδιαφέρουσα προολυμπιακή Ημερίδα - Ἐκκλησία καὶ ἀθλητισμὸς μὲ ὄραμα τὴν τρίτη χιλιετία

Το Σάββατο 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδριακή συνάντηση στελεχών νεανικού έργου των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, με θέμα “Εκκλησία και αθλητισμός με όραμα την τρίτη χιλιετία”. Η συνάντηση είχε την μορφή ημερίδας που διοργάνωσε η συνοδική υποεπιτροπή για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, στην οποία προεδρεύει ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.

Στους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου DIVANI APOLLON, στο Καβούρι της Βουλιαγμένης, με θέα την ακύμαντη θάλασσα του ζεστού μαγιάτικου απογεύματος, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Χαιρετισμό απηύθυνε προς τους συνέδρους η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, πρέσβης της Ελλάδος για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το εύ Αγωνίζεσθαι, FAIR PLAY όπως είναι διεθνώς γνωστή η κίνηση αυτή, που στόχο έχει να συνδέση τον αθλητισμό με το ήθος και την εντιμότητα και να διαπαιδαγωγήση ανάλογα τους πολίτες.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, που ανέπτυξε το θέμα “Εκκλησία και αθλητισμός”. Αίσθηση προκάλεσε η διεισδυτικότητα και ευτοχία με την οποία επισήμανε το πώς η μέθοδος της πνευματικής ζωής μπορεί να καλύψη την προπονητική φιλοσοφία του αθλητισμού. Ολόκληρη η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος της “Παρέμβασης”. Ακολούθησε η εισήγηση του π. Γεωργίου Μεταλληνού, “Ιστορική Επισκόπηση των Ολυμπιακών Αγώνων”, με ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εκφυλισμό των αγώνων κατά την Ρωμαϊκή αρχαιότητα, την παύση τους επί εποχής Μ. Θεοδοσίου, καθώς και την αναβίωσή τους το 1896. Κριτική ασκήθηκε από τον εισηγητή στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας, που είναι ως γνωστόν δημιούργημα της ναζιστικής Γερμανίας και εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του γιατρού και πρώην Βαλκανιονίκη κ. Ιωάννη Κοΐνη: “Η έννοια του Ολυμπισμού σήμερον”, που διεξοδικά ανέλυσε την παθολογία του πρωταθλητισμού στην εποχή μας, κυρίως όσον αφορά το πρόβλημα του ντόπιγκ.

Ενδιαφέρουσα υπήρξε η εισήγηση του παλαιμάχου ποδοσφαιριστού Αντώνη Αντωνιάδη για την “Ψυχολογία των Γηπέδων”.

Τέλος, με την εισήγησή του “Η Συμμετοχή της Εκκλησίας εις τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 2004”, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών οριοθέτησε την θέση και τον τρόπο συμμετοχής της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την διοργάνωση των Αγώνων. Το συνέδριο παρακολούθησαν Βουλευτές, παλαιοί και μάχιμοι προπονητές, αθλητές, Ολυμπιονίκες, αντιπροσωπείες υπευθύνων του νεανικού έργου των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πλήθος κόσμου. Εκ μέρους της Μητροπόλεώς μας συμμετείχαν ο Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης, ο θεολόγος κ. Ιωάννης Σύψας και η δασκάλα Βασιλική Κοτρώνη.

Γενναιόδωρη υπήρξε η χορηγία της ημερίδας από την κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, διακριτική και καλαίσθητη παρουσία, στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος χάρισε την εικόνα της Αγίας Αικατερίνης μετά το πέρας των εισηγήσεων. Γεύμα στον κήπο του ξενοδοχείου προσφέρθηκε σε όλους τους παρισταμένους.

Ε.Ε.Μ.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1467

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance