Γραπτὰ Κηρύγματα: Κυριακὴ 1 Ἰουλίου, Θεία Λειτουργία και η έναρξή της

Όπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο συνηθίζουμε να αποστέλλουμε σε όλες τις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας σύντομο γραπτό κήρυγμα, για να διαβάζεται στους Ιερούς Ναούς κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας. Αυτό το κάνουμε και εφέτος με την Χάρη του Θεού.

Τα σύντομα κηρύγματα εφέτος θα έχουν αναφορά στην θεία Λειτουργία και θα προσπαθήσουν να δείξουν την μεγάλη σημασία της για την ζωή μας, καθώς επίσης να ερμηνεύσουν μερικά σημεία της θείας Λειτουργίας, ώστε όταν εκκλησιαζόμαστε να γνωρίζουμε τί ακριβώς γίνεται.

Κατ’ αρχάς, βέβαια, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η λέξη λειτουργία συναντάται και στην αρχαία Ελλάδα. Η λέξη αυτή αποτελείται από δύο άλλες επί μέρους λέξεις, ήτοι το λέϊος και το έργο, που σημαίνει έργον του λαού. Με την προσθήκη της λέξεως θεία στην Λειτουργία δηλώνεται ότι δεν είναι ένα απλό έργο του λαού, αλλά είναι ενέργεια του Θεού και συνέργεια του λαού, δηλαδή ανταπόκριση του λαού, που είναι βεβαπτισμένοι και ζουν σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, στην αγάπη του Θεού. Υπάρχουν λειτουργικοί τύποι με την ονομασία διαφόρων αγίων, όπως του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που τελείται κάθε Κυριακή, του Μ. Βασιλείου, που τελείται δέκα φορές τον χρόνο, του αγίου Ιακώβου κ.λ.π.

Η θεία Λειτουργία ονομάζεται και θεία Ευχαριστία, γιατί κατά την διάρκειά της ευχαριστούμε τον Θεό για όλες τις δωρεές που μας έχει χαρίσει, τόσο τις παγκόσμιες όσο και τις προσωπικές. Παγκόσμιες είναι η ενανθρώπηση του Χριστού, δια της οποίας νικήθηκε ο θάνατος, η αμαρτία και ο διάβολος. Ακριβώς αυτό το έργο της θείας ενανθρωπήσεως, της θείας οικονομίας, όπως συνήθως λέγεται στην θεολογική γλώσσα, μας προβάλλει ανάγλυφα η θεία Λειτουργία και μας καλεί να το ζήσουμε και εμείς. Και αυτό γίνεται τόσο με τις ευχές και τα ψάλματα, όσο και με τα σύμβολα, όπως για παράδειγμα, το κανδήλι, το κερί, η μικρά και μεγάλη είσοδος, η ευλογία δια της χειρός, η ανύψωση των χεριών κ.λ.π.

Η θεία Λειτουργία αρχίζει με το “ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος”, γιατί είναι μια δοξολογία στον Τριαδικό Θεό, ο οποίος δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο, αλλά και τον αναδημιούργησε. Έπειτα, μέσα στην θεία Λειτουργία, όταν έχουμε προετοιμασθή κατάλληλα και έχουμε αποκτήσει πνευματικές αισθήσεις, μπορούμε να αισθανθούμε την Χάρη του Θεού, καθώς επίσης αναζητούμε ανταύγειες της μελλούσης ζωής, της ζωής δηλαδή που θα ζήσουν οι δίκαιοι στην Βασιλεία του Θεού. Γιατί η Βασιλεία του Θεού δεν είναι τίποτε άλλο παρά η όραση του Θεού ως φωτός.

Και αμέσως μετά την επίκληση της Βασιλείας του Θεού, απευθύνουμε στον Θεό τις πρώτες προσευχές μας. Αν προσέξη κανείς επισταμένως θα διαπιστώση ότι οι δεήσεις αυτές αναφέρονται σε τρία θέματα.

Το πρώτον, είναι το μεγάλο αγαθό της ειρήνης. Προσευχόμαστε για να μας δώση ο Θεός την δική Του ειρήνη, που σώζει την ψυχή, και βέβαια με την ειρήνη αυτήν θα συμμετάσχουμε στην θεία Ευχαριστία, καθώς επίσης να δώση ο Θεός την ειρήνη Του σε όλο τον κόσμο και στις τοπικές Εκκλησίες, που αποτελούν την ενιαία Εκκλησία του Χριστού. Χωρίς την ειρήνη του Θεού ούτε ο άνθρωπος αποκτά ειρήνη ούτε μπορεί ο κόσμος να ειρηνεύση.

Το δεύτερον, είναι ότι προσευχόμαστε για όλο το εκκλησιαστικό μας πολίτευμα, που είναι ιεραρχικό, δηλαδή για τον Επίσκοπο, τους Πρεσβυτέρους, τους διακόνους και τον λαό. Και βεβαίως για τους άρχοντες. Ο Επίσκοπος είναι εις τύπον και τόπον της παρουσίας του Χριστού και οι Πρεσβύτεροι είναι εις τύπον των Αποστόλων, που αποστέλλονται από τον Επίσκοπο για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σε όλους τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το τρίτον είναι ότι προσευχόμαστε για τις διάφορες ανάγκες μας και για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως γι’ αυτούς που ταξιδεύουν, γι’ αυτούς που είναι ασθενείς, για τους δαιμονισμένους. Και βέβαια, παρακαλούμε τον Θεό με τις πρεσβείες της Παναγίας και των αγίων, αλλά αναθέτουμε ολόκληρη την ζωή μας στον Χριστό.

Η θεία Λειτουργία, αγαπητοί μου, είναι μια ολόκληρη ζωή, ένα πέλαγος της θείας αγάπης. Μακάρι να μπορούμε να κολυμπάμε σε αυτό το πέλαγος και να δροσιζόμαστε από την Χάρη του Θεού.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Ετικέτες: ΓΡΑΠΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

  • Προβολές: 1968

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance