Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος Χριστουγέννων 2002

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Εορτάζουμε και εφέτος το μεγάλο γεγονός της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου και την ανακαίνιση ολοκλήρου της κτίσεως. Ο άνθρωπος είχε χάσει την σχέση και κοινωνία με τον Θεό και αυτό είχε συνέπεια σε όλη την κτίση. Οπότε έπρεπε να γίνη η αποκατάσταση του ανθρώπου εν Χριστώ Ιησού ώστε να ανακαινισθή και η κτίση. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού έχει μεγάλη θεολογική σημασία και σπουδαιότητα.

Τό απολυτίκιο της εορτής που είναι πολύ γνωστό και αγαπητό σε όλους μας από τα παιδικά μας χρόνια, δεν περιγράφει απλώς το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού, αλλά εκφράζει ένα μεγάλο θεολογικό νόημα. Ψάλλουμε κατανυκτικά και συγχρόνως θριαμβευτικά μέσα στην νυκτερινή χριστουγεννιάτικη θεία Λειτουργία: “Η γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τώ κόσμω το φώς το της γνώσεως, εν αυτή γάρ οι τοίς άστροις λατρεύοντες, υπό αστέρος εδιδάσκοντο, Σέ προσκυνείν, τον ήλιον της δικαιοσύνης και Σέ γινώσκειν έξ ύψους ανατολήν, Κύριε δόξα Σοι”.

Τά βασικά σημεία του τροπαρίου αυτού, το οποίο αναφέρεται στην προσκύνηση των Μάγων, βρίσκονται στις λέξεις “φώς της γνώσεως”, “τον ήλιον της δικαιοσύνης”, “εξ ύψους ανατολήν”.

Πάντοτε ο άνθρωπος, και ιδιαιτέρως αυτό γινόταν και από τούς αρχαίους Έλληνας φιλοσόφους, αναζητούσε να αποκτήση την γνώση του Θεού και του κόσμου. Αναπτύχθηκαν πολλά φιλοσοφικά και επιστημονικά συστήματα γύρω από το θέμα αυτό, αλλά κανένα δεν ικανοποιούσε την πείνα και την δίψα του ανθρώπου. Τό ένα σύστημα αναιρούσε το άλλο. Πρόκειται για μαγικά, ορθολογιστικά, ανθρωπομορφικά, μυστικιστικά και μεταφυσικά συστήματα. Όμως, η γνώση του Θεού συνδέεται με το Φώς το οποίο εξέλαμψε με την Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού. Είναι γνώση ενός θείου προσώπου και όχι γνώση των ιδεών και των αρχών βάσει των οποίων δήθεν δημιουργήθηκε ο κόσμος.

Τό φώς αυτό της γνώσεως συνδέεται με τον Ήλιο της δικαιοσύνης, τον Χριστό. Δέν πρόκειται για τον κτιστό ήλιο που οι πρόγονοί μας ελάτρευσαν ως θεό σε μιά περίοδο της ιστορίας, αλλά για τον άκτιστον Ήλιον της δικαιοσύνης, τον Χριστό. Είναι ένας Ήλιος που φωτίζει και ζεσταίνει την ψυχή του ανθρώπου και ζωογονεί το σώμα του, που τον καθοδηγεί στην οδό της αληθείας, που τον οδηγεί στην βίωση της αιωνίου ζωής.

Καί βέβαια αυτό το Φώς της γνώσεως, ο Ήλιος της δικαιοσύνης και η εξ ύψους Ανατολή είναι αυτός ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος αποκαλύφθηκε στούς ανθρώπους και μετέδωσε την αληθινή γνώση. Δέν πρόκειται για μιά γνώση που προέρχεται από την ανθρώπινη προσπάθεια και την γνώση των γήϊνων πραγματικοτήτων, αλλά είναι αποκάλυψη αυτού του ιδίου του Θεού στην καρδιά του ανθρώπου.

Τό απολυτίκιο, λοιπόν, της Γεννήσεως του Χριστού κάνει λόγο για το Φώς της γνώσεως, που συνδέεται με την ανατολή του Ηλίου της δικαιοσύνης και είναι έκφραση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. Καί αυτά τα σημεία έχουν μεγάλη σημασία για την εποχή μας.

Ζούμε σε μιά εποχή που όλοι αναζητούν την γνώση των ανθρωπίνων πραγμάτων, αλλά και αυτού του ιδίου του Θεού. Τά μέσα με τα οποία μεταδίδεται αυτή η γνώση αυξάνονται καθημερινά. Ο άνθρωπος θέλει να μάθη τα μυστικά του σύμπαντος, τα μυστικά που κρύβονται μέσα στον εαυτό του, τα μυστικά της αρχής που κυβερνά και διέπει τον κόσμο. Αναζητά να βρή συστήματα ώστε να επικρατήση επί τέλους η δικαιοσύνη πάνω στην γή και να παύσουν οι αδικίες και οι πόλεμοι. Όμως, επειδή αυτή η αναζήτηση στηρίζεται σε ανθρώπινες δυνάμεις δεν μπορεί να ικανοποιήση το πνεύμα του ανθρώπου. Θά πληθαίνουν οι γνώσεις, αλλά ο άνθρωπος θα παραμένη πεινασμένος και διψασμένος.

Εμείς οι Χριστιανοί γνωρίζουμε εκ πείρας ότι “το Φώς της γνώσεως”, “ο Ήλιος της δικαιοσύνης”, “η Ανατολή των ανατολών” είναι ο Χριστός, όπως βιώνεται μέσα στην Εκκλησία που είναι το Σώμα Του, και διά Αυτού γνωρίζουμε τον Πατέρα και έχουμε κοινωνία με το Άγιον Πνεύμα, το οποίο Εκείνος αποστέλλει στον κόσμο. Αυτή η υπαρξιακή γνώση δίδει άλλο νόημα και σκοπό στην ζωή μας. Αυτό το φώς του Ηλίου της δικαιοσύνης βγάζει την ύπαρξή μας από το σκοτάδι της αγνοίας.

Άς ευχηθούμε αυτό το Φώς της γνώσεως, αυτός ο Ήλιος της δικαιοσύνης να καταυγάση τις ψυχές μας, ώστε να βλέπουμε με άλλη προοπτική τον κόσμο, και την ζωή μας.

Μέ πατρικές ευχές και ευλογίες

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Ετικέτες: ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

  • Προβολές: 1372

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance