Skip to main content

Γραπτά Κυρήγματα: Κυριακή 3 Αυγούστου

Εωθινό Ζ´,Ιων. κ´, 1-10

Συνεχίζοντας να ερμηνεύουμε τα Εωθινά Ευαγγέλια, τα οποία διαβάζονται κατά την διάρκεια του Όρθρου των Κυριακών, σήμερα θα πούμε μερικά λόγια για το Εωθινό που διαβάστηκε το πρωΐ στην Εκκλησία και αναφέρεται στην επίσκεψη στο μνημείο πρώτα της Μαρίας της Μαγδαληνής και ύστερα των δύο μαθητών του Χριστού, ήτοι του Αποστόλου Πέτρου και του Αποστόλου Ιωάννου, σύμφωνα με την περιγραφή του Ευαγγελιστού Ιωάννου.

Κατ’ αρχάς, όπως είπαμε και άλλη φορά, κατά θεία οικονομία πρώτες που πληροφορήθηκαν το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού και είδαν τον Αναστάντα Χριστό είναι οι Μυροφόρες γυναίκες. Σε άλλο κήρυγμα αναλύσαμε ότι αυτό έγινε για να αποκατασταθή η γυναικεία ύπαρξη και να διορθωθή το λάθος που έκανε η Εύα. Όπως φαίνεται από τα Ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα της Αναστάσεως του Χριστού, οι Μυροφόρες γυναίκες πήγαιναν καθ’ ομάδες στον τάφο του Χριστού τα ξημερώματα της Κυριακής. Στην αρχή πήγαν για να αλείψουν με αρώματα τον Χριστό, ύστερα, όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε μέσα στο μνημείο το σώμα του Χριστού, αισθάνθηκαν έκπληξη, πράγμα το οποίο τις εξανάγκασε να έρχονται επανειλημμένως στον τάφο. Και στην συνέχεια ανακοίνωναν ό,τι έβλεπαν στους Αποστόλους, οπότε και εκείνοι έτρεχαν στο μνημείο.

Αυτό δείχνει ότι η ύπαρξη και η παρουσία των γυναικών μέσα στην Εκκλησία δεν είναι ταπεινή και ευκαταφρόνητη. Σύμφωνα με την πίστη που έχουν και την πνευματική τους ανδρεία γνωρίζουν τον Χριστό -άλλωστε κανείς δεν αποκλείεται από αυτήν την εμπειρία είτε άνδρας είναι είτε γυναίκα- και στην συνέχεια οι μεταμορφωμένες γυναίκες αναφέρουν στους Αποστόλους τα όσα είδαν, δηλαδή δεν περιφρονούν το Αποστολικό αξίωμα, επειδή εκείνες είχαν πρώτες την μεγάλη αυτή εμπειρία, αλλά σέβονται τους Αποστόλους και τους τιμούν.

Έτσι η Μαρία η Μαγδαληνή, λέγει το σημερινό Εωθινό, βλέποντας την πέτρα που υπήρχε μπροστά στο μνημείο μετατοπισμένη, έτρεξε και το ανακοίνωσε στους Αποστόλους Πέτρο και Ιωάννη λέγοντάς τους: «πήραν τον Κύριο από το μνημείο και δεν ξέρουμε πού τον έβαλαν» . Αυτό παρεκίνησε τους δύο Αποστόλους να επισκεφθούν το μνημείο, στο οποίο ετέθη ο Χριστός.

Είναι χαρακτηριστικό και πώς πήγαν στο μνημείο οι δύο Απόστολοι. Ο άλλος μαθητής, που είναι ο Ιωάννης, ο οποίος από ταπείνωση δεν αναφέρει το όνομά του, έτρεξε πιο γρήγορα από τον Απόστολο Πέτρο, είδε μόνον τα οθόνια, χωρίς το σώμα του Χριστού, αλλά δεν μπήκε μέσα στο μνημείο. Στην συνέχεια, ήλθε και ο Απόστολος Πέτρος, ο οποίος μπήκε πρώτος μέσα στο μνημείο και είδε τα οθόνια, με τα οποία τύλιγαν το σώμα του νεκρού, καθώς και το σουδάριο, που ήταν το ύφασμα με το οποίο τύλιγαν την κεφαλή του νεκρού. Το σουδάριο, όμως, δεν ήταν μαζί με τα οθόνια, αλλά χωρίς αυτά και τυλιγμένο χωριστά σε ένα άλλο σημείο. Αυτό σημαίνει ότι ο Χριστός αναστήθηκε, αφού βγήκε μέσα από τα σάβανα με τα οποία τον είχαν τυλίξει και αφού δίπλωσε το σουδάριο με το οποίο ήταν τυλιγμένη η κεφαλή Του. Αυτό διαπίστωσε ο Απόστολος Πέτρος. Το διαπίστωσε όμως και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, που μπήκε στο μνημείο μετά από τον Απόστολο Πέτρο. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι πρώτος έτρεξε στο μνημείο ο Ιωάννης, ακολούθησε ο Πέτρος, αλλά πρώτος μπήκε ο Πέτρος και έπειτα ακολούθησε ο Ιωάννης.

Οι άγιοι Πατέρες λένε ότι ο Πέτρος είναι ο εκφραστής της πράξεως και ο Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, είναι ο εκφραστής της θεωρίας. Η θεωρία έχει τον ζήλο και τρέχει προς τον Χριστό, στην συνέχεια, με την πράξη εισέρχεται ο άνθρωπος στο δεσποτικό μνημείο, οπότε ακολουθεί και η θεωρία, που τον κάνει να πιστεύση στον Αναστάντα Χριστό. Η πράξη είναι η μετάνοια και ο αγώνας να τηρήσουμε τις εντολές του Χριστού. Η θεωρία είναι η εσωτερική καρδιακή νοερά προσευχή και η θέα του Θεού.

Επομένως, υπάρχει μία πορεία για την εύρεση του Αναστάντος Χριστού. Αρχίζουμε με τον ζήλο και την έμπνευση, παρακινούμενοι από κάποιο θεόπτη άγιο, όπως οι Απόστολοι παρακινήθηκαν από την Μαρία την Μαγδαληνή, στην συνέχεια τηρούμε το θέλημα του Θεού, τις εντολές του Θεού και μετά από αυτήν την νόμιμη πορεία διαπιστώνουμε και βεβαιωνόμαστε για την Ανάσταση του Χριστού και την ανάστασή μας από τα νεκρά έργα της αμαρτίας.

Ο Χριστός αναστήθηκε για να αναστήση εμάς από τα έργα της αμαρτίας. Γι’ αυτό εορτάζουμε κάθε Κυριακή την Ανάσταση του Χριστού. Είθε να το διαπιστώσουμε προσωπικά, ακολουθώντας την μέθοδο της πνευματικής πορείας που μας υπέδειξαν οι Απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

ΓΡΑΠΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

  • Προβολές: 2593