Γραπτὰ Κυρήγματα: Κυριακή, 15 Αυγούστου, Ἑορτὴ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου
Η σημερινή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αγαπητοί μου αδελφοί, χαρακτηρίζεται από τον λαό μας ως το “Πάσχα του Καλοκαιριού”, ο λαός προσέρχεται σήμερα σε όλους τους Ναούς που τιμώνται προς τιμή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πανηγυρίζει με ευλάβεια και ευφροσύνη. Κάθε Ναός, κάθε Παρεκκλήσι και Εξωκκλήσι γεμίζει από πολλούς προσκυνητές και σε πολλές περιπτώσεις, ύστερα από την θεία Λειτουργία συνεχίζεται η εορτή καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Προηγήθηκε δε και μία περίοδος δεκαπέντε ημερών νηστείας και προσευχής, ώστε να εορτασθή κατά τον καλύτερο τρόπο η εορτή της Μητέρας του Χριστού, αλλά και δικής μας Μητέρας.
Λέγεται η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου “Πάσχα του Καλοκαιριού”, γιατί εκτός από τον λαμπρό εορτασμό, συγχρόνως η σημερινή εορτή μας υπενθυμίζει το Πάσχα της ανοίξεως, την ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού.
Την λαμπροφόρο ημέρα της Αναστάσεως εορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού, την έγερση του Σώματός Του, και αργότερα εορτάζουμε και την ένδοξη Ανάληψη του Χριστού μαζί με το αναστημένο Σώμα Του. Αναλογικά, το ίδιο εορτάζουμε και σήμερα. Η σημερινή εορτή λέγεται εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά συγχρόνως χαρακτηρίζεται ως η Μετάσταση της Παναγίας μας και η εις ουρανούς άνοδός της. Αυτή η Μετάσταση είναι η Ανάσταση του σώματός της, και η άνοδος στους ουρανούς είναι η ανάληψη στους ουρανούς της Παναγίας μας μαζί με το σώμα της. Έτσι, η Παναγία βρίσκεται με το σώμα της στον ουρανό, κοντά στον Υιό της. Βέβαια, υπάρχει μία βασική διαφορά, γιατί ο Ίδιος ο Χριστός ανέστησε το Σώμα Του, με την θεότητα που είχε, ενώ η ανάσταση της Θεοτόκου έγινε με την δύναμη και ενέργεια του Υιού της, του Χριστού.
Κατά την παράδοση της Εκκλησίας μας, τρεις ημέρες μετά την ταφή του σώματος της Παναγίας, όταν οι μαθητές πήγαν στον τάφο για να τον προσκυνήσουν, είδαν ότι δεν υπήρχε εκεί το σώμα της. Αυτήν την παράδοση διασώζουν πολλά τροπάρια της Εκκλησίας. Σε ένα τροπάριο που ψάλλαμε σήμερα το πρωΐ και το οποίο έγραψε ο άγιος Κοσμάς ο ποιητής, λέγεται: «Νικητικά μεν βραβεία ήρω κατά της φύσεως, Αγνή, Θεόν κυήσασα· όμως μιμουμένη δε τον Ποιητήν Σου και Υιόν, υπέρ φύσιν υποκύπτεις τοις της φύσεως νόμοις· διό θνήσκουσα σύν τω Υιώ εγείρη διαιωνίζουσα» . Δηλαδή, η Παναγία έλαβε πολλά βραβεία εναντίον της φύσεως, αφού εκύησε τον Χριστό. Κατ’ αρχάς εγέννησε ασπόρως τον Χριστό. Στην συνέχεια όμως μιμουμένη τον Υιό της υπέκυψε στους νόμους της φύσεως, αφού πέθανε και αυτή, αλλά αυτό έγινε υπέρ φύσιν, διότι στην συνέχεια αναστήθηκε και παραμένει αιωνίως μαζί με τον Υιό της.
Η ανάσταση του σώματος της Παναγίας μας και η ανάληψή της στους ουρανούς εξηγείται θεολογικά από το γεγονός ότι ο Λόγος του Θεού ένωσε την θεία φύση με την ανθρώπινη φύση στην υπόστασή Του, θέωσε την ανθρώπινη φύση και επομένως η Παναγία είναι η πρώτη που γεύθηκε τους καρπούς της υποστατικής ενώσεως θείας και ανθρωπίνης φύσεως στην υπόσταση του Λόγου, καθώς επίσης είναι και η πρώτη που είδε τον Αναστάντα Χριστό, κατά την διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Και εφ’ όσον το Σώμα του Χριστού που προσελήφθη από την Παναγία αναστήθηκε, ήταν επόμενο και το σώμα της Παναγίας μας να αναστηθή και να αναληφθή.
Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης συγκέντρωσε πολλά χωρία αγίων Πατέρων, όπως του αγίου Ανδρέου Κρήτης, του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του αγίου Μάρκου του Ευγενικού, που αναφέρονται στο θέμα της αναστάσεως του σώματος της Παναγίας μας. Αυτό δε το συναντούμε σε πολλά τροπάρια της Εκκλησίας μας. Γι’ αυτό και η Κοίμηση της Παναγίας μας λέγεται ένδοξη Κοίμηση.
Το σημαντικό από την σημερινή εορτή, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι ότι σήμερα γιορτάζουμε ένα άλλο Πάσχα, “τό Πάσχα του Καλοκαιριού”. Αυτό δείχνει ότι αυτό που έγινε στην Παναγία μας, θα γίνη οπωσδήποτε και σε μας κατά την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, οπότε και τα δικά μας σώματα θα αναστηθούν. Και πρέπει να προσευχηθούμε σήμερα στην Παναγία μας να πρεσβεύη για μάς, ώστε να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του Υιού της και να αξιωθούμε να απολαύσουμε και εμείς το αιώνιο Πάσχα μαζί με τον Χριστό, την Παναγία και όλους τους αγίους. Επομένως, δεν πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο, αλλά να ετοιμαζόμαστε ώστε να απολαύσουμε την αιώνια ζωή στο Πάσχα της Βασιλείας του Θεού.
Εύχομαι σε όλους σας χρόνια πολλά και η Παναγία να είναι μαζί σας σε όλα τα ευλογημένα έργα σας και να μας αξιώση και του αιωνίου Πάσχα, της διαρκούς ανοίξεως στην Βασιλεία του Θεού.
† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ
- Προβολές: 2524